ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne?

ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne?

ABONE OL
21:09 - 17/10/2022 21:09
ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak seçimler yaklaşırken ekonomi ve enflasyon endişelerinin artmasıyla birlikte anketlerde Cumhuriyetçiler az farkla da olsa Demokratlar karşısında avantajlı görünüyor. Seçmenlerin büyük bölümü bu yıl ara seçimlerde kullanacağı oyun çok önemli olduğu görüşünde.

Associated Press haber ajansının yeni anketine göre kayıtlı seçmenlerin %71’i bu yıl oy kullanırken ABD’nin geleceğinin tehlikede olduğu görüşünde. Bu durum, farklı sebeplerle de olsa, hem Kongre’de Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu kazanmasını tercih eden seçmenler hem de Demokratlar’ın çoğunluğu korumasını isteyen seçmenler için geçerli.

Seçmenlerin üçte ikisi siyaset konusunda karamsar olduğunu söylese de, destekledikleri siyasi partiden bağımsız olarak 10 kişiden 8’i bu yıl kullanacağı oyun son derece önemli ya da çok önemli olduğu görüşünde.

Bu bulgular bu yılki ara seçimlerin, seçmenlerin siyasi süreçten yorgun düştüğü; ancak katılım sağlayarak siyasi süreci şekillendirmekte de kararlı olduğu farklı bir ortamda gerçekleştiğine işaret ediyor. Bu durumun 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlere katılımı arttırabileceği yorumu yapılıyor.

New York Times gazetesinin anketine katılanların yüzde 49’u 8 Kasım’da Cumhuriyetçi adaya; yüzde 45’i de Demokrat adaya oy vermeyi planladığını söyledi. Eylül ayında yapılan ankette Demokratlar yarışı Cumhuriyetçiler’in bir puan önünde götürüyordu.

Anketlerde ekonomik endişeler ağırlık kazandı

Bu ay yapılan anketlere göre seçmen açısından ekonomik konular daha da önem kazanmış görünüyor.

New York Times anketine katılanların yüzde 44’ü ekonomik kaygıların Amerika’nın karşı karşıya olduğu en önemli konu olduğunu düşünüyor. Bu oran Temmuz ayında yapılan ankette yüzde 36’ydı.

ABD’de en son yapılan ara seçimlerden bu yana seçmen, ülkenin durumu ve haklar konusunda daha olumsuz bir kanıya sahip. AP’nin anketine göre seçmenlerin yüzde 70’i gidişattan memnun olmadığını söylüyor. Bu oran bir önceki ara seçimlerin yapıldığı 2018 yılı Ekim ayında yüzde 58’di.

Seçmenlerin çoğunluğu ara seçimlerin sonuçlarının kürtaj politikası üzerinde önemli bir etkisi olacağı görüşünde. Böyle düşünen Demokratlar’ın sayısı daha fazla.

Destekledikleri siyasi partiye bakılmaksızın seçmenlerin çoğunluğu seçim sonucunun ekonomi üzerinde de fazlasıyla etkisi olacağı kanısında.

Ekonomi ve suçla mücadele konusunda Cumhuriyetçi Parti’ye güvendiğini belirten seçmenlerin sayısı daha fazla. Cumhuriyetçiler göçmen politikası konusunda da Demokratlar karşısında daha avantajlı.

Ekonomide Cumhuriyetçi Parti’ye Güvenenler % 39

Ekonomide Demokratlar’a Güvenenler % 29

(Kaynak: AP)

Ankete göre Demokrat Parti ise kürtaj politikası, sağlık ve oy hakkı yasaları konusunda avantajlı konumda.

Kürtaj politikasında Demokratlar’a Güvenenler % 45

Kürtaj politikasında Cumhuriyetçiler’e Güvenenler % 22

(Kaynak: AP)

“2020’nin devamı 2024’ün provası”

Bu yılki ara seçimler 2020 yılında yapılan başkanlık seçimlerinin devamı ve bir sonraki yani 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinin de provası olarak yorumlanıyor.

2024 seçimleri için resmi olarak adaylıklarını henüz açıklamamış olan Demokrat Başkan Joe Biden ve eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, Pennsylvania gibi kritik eyaletleri, Kongre seçimi kampanya sürecinde birkaç gün arayla ziyaret etmişti.

Biden ve Trump’ın seçim yarışında bir kez daha karşı karşıya gelmesi halinde, ikisi arasındaki rekabetin Amerika’nın tarihindeki en uzun ve etkili düellolardan biri olabileceği yorumu yapılıyor.

Ancak seçmende bu senaryo konusunda pek bir istek yok. AP’nin anketine göre ABD’de 10 kişiden yalnızca 3’ü Biden ya da Trump’ın başkan adayı olmasını istiyor.

Bazı uzmanlar Biden ve Trump arasında bir başka yarışın seçmenin cesaretini kırabileceğini söylese de, her iki siyasetçi geleceklerinin birbirine bağlı olduğu görüşünde gibi görünüyor.

CNN sunucusu Jake Tapper Başkan Biden’a yeni bir seçim kampanyasında kendisinden önceki başkanı alt edebilecek tek kişi olup olmadığını sorduğunda, “Donald Trump’ı tekrar yenebileceğime inanıyorum” yanıtını almıştı.

Zaman zaman kendisi miting yapan Trump bazen de Cumhuriyetçi adaylara destek için bağış etkinlikleri düzenliyor ya da adayların mitinglerine bağlanıyor.

Trump’a yakın kişiler Cumhuriyetçiler’in Kasım ayındaki seçimlerde gösterebileceği güçlü bir performansın Trump’ı iki yıl sonra yeniden aday olma konusunda cesaretlendirebileceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Ara Seçimlere 3 Hafta Kala Seçmenin Tercihi Ne? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.