ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı

ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı

ABONE OL
17:10 - 27/10/2022 17:10
ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD ekonomik büyümesi, ticaret açığındaki gerilemenin devam etmesiyle üçüncü çeyrekte beklenenden daha fazla toparlandı. Ancak bu toparlanma, Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz oranı artışlarının tüketici harcamalarını sınırlaması nedeniyle ekonominin durumunu olduğundan daha iyi gösteriyor.

Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı tahmine göre gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,6 oranında arttı. Bu da ekonominin resesyona girdiği endişelerine yol açan iki çeyrek üst üste üretim düşüşüne son verdi. Ekonomi ikinci çeyrekte binde 6 oranında daralmıştı.

Reuters anketine katılan ekonomistler GSYİH büyümesinin yüzde 2,4 oranında toparlanacağını tahmin ediyordu. Tahminler binde 8 gibi düşük bir orandan yüzde 3,7 gibi yüksek bir orana kadar değişti.

Ekonomi resesyonda olmasa da FED’in son 40 yılın en hızlı yükselen enflasyonuyla mücadele ederken faiz arttırımlarını iki katına çıkarması nedeniyle, gerileme riskleri arttı.

ABD Merkez Bankası, Mart ayında sıfıra yakın olan gecelik gösterge faiz oranını yüzde 3,00-3,25 aralığına yükselterek, en hızlı politika sıkılaştırma hızına ulaştı.

Raporun para politikası üzerinde çok az etkisi olacak. FED yetkilileri 1-2 Kasım’daki politika toplantısı öncesinde yarın açıklanacak Eylül ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat verilerini ve üçüncü çeyrek işgücü maliyet rakamlarını izleyecek.

Ticaret açığı, kısmen yavaşlayan talebin ithalatı azaltmasıyla keskin bir şekilde daraldı. İhracat da geçen çeyreğin büyük bölümünde artış gösterdi. Yılın ilk yarısında GSYİH’deki daralmanın arka planında, ticaret ve stoklardaki sert dalgalanmalar vardı.

ABD ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarındaki büyüme, Nisan-Haziran çeyreğindeki yüzde 2’lik hızından yüzde 1,4’e yavaşladı.

Tüketici harcamaları, ücretleri arttıran güçlü bir işgücü piyasası tarafından destekleniyor. Çalışma Bakanlığı bugün, geçen hafta yeni işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişi sayısında hafif bir artış olduğunu bildirdi.

İlk defa işsizlik maaşına başvuran kişi sayısı 22 Ekim’de sona eren hafta için 3 bin artarak 217 bine yükseldi. Bu sayı, mevsimsel etkilerden arındırılmış veriye işaret ediyor.

Çoğunlukla ekonominin faiz oranlarına duyarlı sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin işçi çıkardığı yönündeki haberlere rağmen işsizlik maaşı başvuruları önemli ölçüde düşük kaldı.

VOA tarafından geçilen ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de 3. Çeyrekte Büyüme Beklentiyi Aştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.