ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı

ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı

ABONE OL
12:43 - 19/03/2024 12:43
ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anayasa Mahkemesi’nin 2022’de kürtajla ilgili kararı eyaletlere bırakması ve birçok eyaletin kısıtlamalar getirmesinin ardından 2023’te kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldığı belirlendi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası 10’dan fazla eyalet, bazı istisnalar dışında kürtajı yasaklamış, klinikleri kapatmış, cerrahi kürtaj operasyonlarına kısıtlamalar getirmişti.

Kürtaj hakları savunucusu Guttmacher Enstitüsü’nün raporuna göre bu durum hamilelikleri sonlandırmak için iki haplı yönteme yönelmeyi artırdı.

Rapora göre 2020’den bu yana hamilelikleri sonlandırmak için ilaç kullanımında yüzde 10’luk artış var.

Enstitü her üç yılda bir rapor yayınlıyor ve rapor Amerika’daki kürtaj hizmeti sağlayıcılarından elde edilen verilerle oluşturuluyor.

Araştırma 2023’te 1 milyondan fazla kürtajın ABD sağlık sistemi aracılığıyla sağlandığını da ortaya koydu. Böylece 2012’den bu yana ilk defa 1 milyon rakamı geçilmiş oldu.

Ancak ülkede ilaçla kürtaj hakkı da ince bir dengede.

Anayasa Mahkemesi, 26 Mart’ta erken hamileliliği sonlandırmakta kullanılan iki aşamalı hapın bir parçası olan mifepristone ilacına, Biden yönetiminin sağladığı rahat ulaşımla ilgili argümanları dinleyecek.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, söz konusu hapa 2000 yılında erken hamilelikleri sonladırmada kullanılmak için onay vermişti.

İki aşamalı hamileliği sonladırmada önce mifepristone ardından da misoprostol adlı haplar kullanılıyor.

Guttmacher araştırması 2023 yılında kürtajların çoğunlukla hamileliği sonlandırmanın yasal olduğu eyaletlerde yoğunlaştığını da ortaya koydu.

VOA tarafından geçilen ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de 2023 yılında kürtajların yüzde 60’ından fazlasında hap kullanıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.