ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak

ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak

ABONE OL
22:00 - 13/03/2024 22:00
ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’daki öğrenciler bu yıl ilk kez üniversite başvurularının bir parçası olan ve neredeyse 100 yıldır yapılan SAT sınavını bu yıl bilgisayarlar ve tabletler üzerinden alacak.

Dijital çağda yetişen günümüz gençliği için bu durum, çok da olağandışı değil. Ancak kimi öğrencilerin SAT sınavını geleneksel kalem-kağıt yerine dijital ortamda alma fikrine ısınması zaman alıyor.

Öğrencilerin dijital versiyonla alıştırma yaptığı Birmingham’daki Holy Family Cristo Rey Katolik Lisesi’nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Rachel Morrow, “Her zaman işleri kağıt üzerinde yapan biriydim, bu yüzden ilk başta gerçekten hoşuma gitmedi, ama korkunç değil” dedi. Morrow, saate bakmak zorunda kalmadan sınavı takip etmesini sağlayan zamanlayıcı fonksiyonunu sevdiğini söyledi.

Dijital SAT’nin piyasaya sürülmesi, sınavı hazırlayan ve yapan College Board kuruluşunun, SAT sınavının üniversiteye kabul edilmedeki yeri konusunda şüpheci olan okulları ve eleştirmenleri kazanmayı umduğu bir döneme denk geliyor.

COVID-19 salgını SAT test sezonunun tamamını iptal etmiş ve sınavların yüksek gelirli ailelerden gelen öğrencilere avantaj sağlayıp sağlamadığına dair uzun süredir devam eden soruları artmasına neden olmuştu. Çok sayıda üniversite test zorunluluğunu kaldırmıştı. Bazı üniversiteler SAT sonucu ibrazını üniversite başvuru paketinin bir parçası olarak zorunlu tutmaya devam etse de bugün çok sayıda yüksek öğretim kurumu, hala puanları gönderip göndermeme kararını öğrencilere bırakıyor.

Kısa süre önce, aralarında Dartmouth ve Brown gibi Ivy League üniversitelerinin de bulunduğu az sayıda seçici kurum, SAT veya ACT puanlarını talep etmeye devam edeceklerini duyurdu. Bu üniversiteler, testlerin, gelecek vaat eden ancak gözden kaçabilecek öğrencileri (ileri düzey dersler ve müfredat dışı etkinlikler sunmayan okullardan gelen ve öğretmenleri tavsiye mektupları yazamayacak kadar yoğun olabilecek öğrencileri) belirlemelerine olanak sağladığını söylüyor.

Birçok öğrenci, üniversiteler puanlarını talep etmese bile SAT sınavına girmenin avantajlı olduğunu düşünüyor.

Lise öğrencisi Rachel Morrow, “Birçok kişi şu anda sınavsız başvuru yapmayı tercih ediyor ama puanlarınızı girerseniz, büyük olasılıkla bir avantajınız olacaktır” diyor.

Marrow’un sınıfı SAT’nin dijital versiyonu üzerinde çalışıyor. Okul, dört yıl önce alışılmadık bir adım atarak, düşük gelirli öğrencilerin üniversiteye daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmak için okul içi hazırlık sağlayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan CollegeSpring ile ortaklaşa birinci sınıflar için zorunlu bir SAT hazırlık kursu başlattı.

Sınava hazırlık öğretmeni S’Heelia Marks, SAT’nin özellikle kendisi gibi ağırlıklı olarak siyah ve Latin kökenli olan ve genellikle düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler için önemli olduğunu söyledi.

Marks, “Amerika’da bunlar size vurulan darbelerdir. Rekabet edebilmek için elinizden gelen tüm avantajlara sahip olmanız gerekiyor. Dolayısıyla üniversiteler için, eğer sınav isteğe bağlıysa ve geldiğiniz okulu tanımıyorlarsa ya da bu notların herhangi bir şekilde şişirilmediğine güvenmiyorlarsa, güvendikleri okullara yönelecekler. Aslında insanları sandığınızdan daha fazla dışlıyorlar” dedi.

SAT aynı zamanda bursların önünü açabilir. Ancak hak kazanmak için yeterince iyi puan almak genellikle düşük gelirli Amerikalılar’ın çoğunun erişemediği yoğun bir sınav hazırlığı gerektiriyor.

Dijital test bir saat daha kısa sürüyor. Ancak puanlama, aynı şekilde yapılıyor. Biri matematik, diğeri okuma ve yazma olmak üzere iki bölümden oluşan testte her bölüm 800 puan üzerinden puanlandırılıyor. Sorular ilerledikçe biraz daha kolay veya zor hale gelerek öğrencilerin performansına uyum sağlıyor. Sınava giren öğrenciler kendi dizüstü bilgisayarlarını veya tabletlerini kullanabiliyor, ancak yine de sınava evde değil, bir sınav merkezinde veya okulda giriliyor. Kopya çekilmesini önlemek için öğrenciler, test devam ederken bilgisayarlarında başka bir program veya uygulama açamıyor.

Öte yandan dijital ortama geçiş, eşitlik konusundaki tartışmaları çözüme kavuşturmuyor. Kimilerine göre SAT ve alternatifi ACT, daha iyi kaynaklara sahip, yüksek gelirli öğrencilere avantaj sağlıyor. Kimileriyse üniversitede başarıyı öngörmek için bu testlerin en iyi araç olmaya devam ettiğini ve bir öğrencinin nerede yaşadığı gibi sosyoekonomik faktörler bağlamında değerlendirilebileceğini söylüyor.

Sınav yöneticileriyse test sonuçlarının eğitim sistemindeki eşitsizlikleri yansıtabileceğini, ancak bunlara neden olmadığını savunuyor.

College Board’da üniversiteye hazırlık değerlendirmeleri bölümünü yöneten Priscilla Rodriguez, “Standart testler etrafındaki eşitsizliklerle ilgili iddialar, makro düzeyde elbette dikkat ettiğimiz, önemsediğimiz bir şey. Ancak SAT gibi testlerdeki performans farklılıkları, üçüncü sınıfta çocuklara verilen testlere kadar, bu ülkede verilen her standart değerlendirmede görülen performans farklılıklarını yansıtıyor” şeklinde konuşuyor.

College Board’a göre, 2023 yılında lise son sınıfta olan yaklaşık 1,9 milyon öğrenci SAT’ye en az bir kez girdi. Bu sayı 2022’de 1,7 milyondu.

Cumartesi günü Columbus, Ohio’da sınava girecek olan 17 yaşındaki Emerson Houser, gerekli olup olmadığına bakmaksızın puanlarını başvurduğu üniversitelere göndermeyi planlıyor. Online deneme sınavlarına bakıldığında, Houser’ın dijital versiyonu tercih ettiği görülüyor.

Houser, “Optik okuyucuya girecek olan yanıt sayfasını doldurmamız gerekmiyordu, bu yüzden tüm sınav boyunca sadece ekranlarımıza odaklanabildik. Bu, yönergeleri okumayı ve yanıt vermeyi kolaylaştırdı” diyor.

VOA tarafından geçilen ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD üniversitelerine başvuruların bir parçası olan SAT sınavı artık tamamen dijital ortamda yapılacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.