ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz”

ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz”

ABONE OL
23:09 - 21/07/2022 23:09
ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için Rusya ve Ukrayna arasında Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye aracılığında İstanbul’da yarın bir anlaşma imzalanacağı haberinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Bakanlığın günlük basın brifinginde Sözcü Ned Price, haberi memnunlukla karşıladıklarını bildirdi. Price, ”BM Genel Sekreteri’nin yoğun çalışmasını ve Türk müttefiklerimizin gayretlerini takdir ediyoruz” dedi.

ABD’nin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Bali’de bu ayın başında yapılan G-20 zirvesinde anlaşmanın çağrısını yaptığını hatırlatan Price, bu çağrıya hem G-20’nin hem de uluslararası toplumun diğer üyelerinin katıldığını söyledi.

”Esas konu anlaşmanın uygulanması”

”Bugün Rusya bu çatışma sırasında gıdayı silah haline getirdi. Tarım tesislerini yok ettiler, milyonlarca ton Ukrayna tahılının ihtiyaç duyanlara ulaşmasını önlediler” diyen Price, ”Prensipte bu anlaşmanın ilan edilmiş olmasından memnunluk duyuyoruz ancak asıl odaklanmamız gereken Rusya’nın bu anlaşmayı uygulamakla sorumlu tutulması ve Ukrayna tahılının dünya piyasasına ulaşmasını sağlamak ” diye konuştu.

Rusya’nın uzun süredir tahıl ihracatını engellediğini belirten Price, bunun Rusya’nın bölgede ve ötesinde insan hayatını önemsemediğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Anlaşmanın etkili olup olmayacağı sorulduğunda Price, haberin daha yeni duyulduğunu ve bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti. Price bununla birlikte, ABD’nin tartışmalar boyunca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türk müttefikler ve Ukraynalı ortakların çabalarını desteklediğini söyledi.

Birçok aşamada BM tarafından bilgilendirildiklerini kaydeden Price, Amerikalı uzmanlarla, BM ve Türk uzmanları arasında bilgi alışverişi olduğunu kaydetti.

Price, ”Olayın en başında bu durumda olmamalıydık. Gıdayı silah haline getirmek Rusya’nın kasti aldığı bir karardı. Bu anlaşma son birkaç saatte duyduğumuz ve çok memnun olduğumuz bir gelişme, ancak esas önemli olan anlaşmanın uygulanması” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin anlaşmanın uygulanması için Rusya’yı sorumlu tutma çabalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD: ”Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.