ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir

ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir

ABONE OL
15:38 - 17/02/2024 15:38
ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçiler’in liderliğindeki ABD Temsilciler Meclisi’nin, Demokrat Başkan Joe Biden’ın Ukrayna için milyarlarca dolar daha yardım talebini, Mart ortasından önce değerlendirilmesi beklenmiyor. Açıklama Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul’dan geldi.

Cumhuriyetçi Temsilci Michael McCaul gazetecilere yaptığı açıklamada, “Meclis Başkanı adına konuşmak istemem ama sanırım önce (hükümetin kapanmaması için) ödenek sürecini, ki bu bizi 8 Mart’a götürür, atlatmak istiyor” dedi.

Demokratlar’ın kontrolündeki Senato, 13 Şubat’ta sabaha karşı Ukrayna, İsrail ve diğer müttefikler için toplam 95,3 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini kabul etti. Ancak Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Senato tasarısını değerlendirmek için acele etmeyeceklerini söyledi.

Paketin 61 milyar dolarlık bölümü Ukrayna için. Her iki partiden de Ukrayna’yı destekleyenler, Kiev’in acil mühimmat ve diğer malzemelere ihtiyaç duyduğunu gerekçe göstererek, Johnson’dan yaklaşık iki yıldır Rus işgaliyle mücadele eden Ukrayna’ya daha fazla yardım konusunda hızlı hareket etmesini istiyor.

Bu hafta Rusya’nın uzay için nükleer yetenekler geliştirdiğine dair uyarılar ve Cuma günü Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin ölümü, Ukrayna’ya yardım çağrılarını yoğunlaştırdı.

Temsilcilerse tasarıyı geçirmenin yollarını arıyor. Ya Johnson’ı atlatmak için prosedürel araçları kullanacaklar ya da yardım paketini sertlik yanlıları için daha kabul edilebilir kılacak yeni yasa tasarıları hazırlayacaklar. Sertlik yanlıları, ABD’nin büyük açıklar verdiği bir dönemde yurtdışına para gönderilmesini sorguluyor, Meksika sınırı üzerinden göçün daha sıkı kontrol altına alınmasını talep ediyor.

İki partili bir grup merkezci Temsilciler Meclisi üyesi, sınırı güvence altına alacak tedbirler ile Ukrayna, İsrail ve Tayvan’ın askeri savunması için fon içeren ancak Kiev’e ekonomik destek sağlamayan bir yasa tasarısı sundu.

McCaul tasarıyı ayrıntılı okumadığını ancak askeri finansmanda önerilen değişiklikler dahil bazı endişeleri olduğunu söyledi; “Bunun iyi düşünülmüş bir tasarı olduğunu sanmıyorum” dedi.

McCaul, diğer pek çok Cumhuriyetçi ve Demokrat gibi, eski Başkan Donald Trump’ın en yakın müttefiki olan bir grup temsilcinin muhalefetine rağmen, Johnson’ın oylamaya izin vermesi halinde güvenlik yardımı tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçeceğini söyledi.

Bazılarının ikna edilebileceğini sanmadığını söyleyen McCaul, “Bence güney sınırımız ile Ukrayna arasında bir seçim yapmamız gerektiğine dair bir beyin yıkama kampanyası var. Ben buna katılmıyorum. Bence biz büyük bir ulusuz ve her ikisini de yapabiliriz” diye konuştu.

McCaul, Ukrayna’dan çekilmenin ABD’nin düşmanlarını cesaretlendirme riski taşıdığını söylemenin yanısıra, güvenlik yardımı tasarısındaki paranın çoğunun ülkenin askeri stokları yenilenirken, ABD savunma şirketlerine gideceğine dikkat çekti.

Trump, Senato tasarısını sosyal medya üzerinden eleştirmiş ve dış yardımın borç şeklinde olması gerektiğini söylemişti. McCaul, nihai bir Temsilciler Meclisi Ukrayna tasarısının Kiev’e ekonomik desteği karşılamak için, kredi verme ya da Rus varlıklarına el koyma yöntemini kullanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Kongre geçen ay federal hükümeti sadece Mart ayı başına kadar finanse edecek geçici bir harcama tasarısını kabul etti. Federal kurumların harcamalarının tamamlanması ve hükümetin kapanması için son tarihler 1 Mart ve 8 Mart.

VOA tarafından geçilen “Rusya’ya Navalni tepkisine rağmen, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya’ya Navalni tepkisine rağmen, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya’ya Navalni tepkisine rağmen, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımı ele alması Mart’ı bulabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.