ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor?

ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor?

ABONE OL
00:55 - 16/09/2022 00:55
ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Tüketici Finansmanı Koruma Dairesi, taksitli satış imkanı veren Klarna ve Affirm benzeri şirketlere yönelik bir düzenleme yapılmasını planladığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, hızla büyümekte olan taksitli alışverişe olanak tanıyan bu kurumların sunduğu seçeneklerin, tüketicilere zarar vermesinden endişe edildiği ifade edildi.

Tüketici Finansmanı Koruma Dairesi’nin (CFPB) halihazırda bu kurumlar üzerinde bir denetimi söz konusu değil ancak yine de kredi kartlarıyla ilgili olduğu gibi bu şirketlerin taksit uygulamalarıyla ilgili de bir kılavuz yayımlayacağı belirtiliyor.

Bu gelişme, artan fonlama maliyetleri ve yükselen enflasyon sırasında azalan Amerikan tüketici harcamaları nedeniyle zaten baskı altında olan sektör için bir darbe olabilir.

Bu aynı zamanda, geleneksel finans sektörü firmalarının alanlarına giderek daha fazla müdahil olan teknoloji odaklı şirketleri inceleme sözü veren CFPB Başkanı Rohit Chopra için de büyük bir hamle anlamına geliyor.

Chopra gazetecilere verdiği demeçte, “ABD’de bankacılık ve ticaret arasında genellikle bir ayrım vardı. Ancak ödemeler ve finansal hizmetler alanında büyük teknoloji tarzı iş uygulamaları benimsendikçe bu durum artık geçerli olmayabilir” dedi.

Salgın sırasında ‘şimdi al sonra öde’ tarzı şirketler popüler oldu

Söz konusu şirketler tüketicilere ürünleri satın aldıktan sonra bedelini taksitle ödeme imkanı sunuyor. Bu imkan, Amerikalılar’ın salgın nedeniyle özellikle internetten alışverişe daha da fazla yöneldikleri dönemde popülaritesini arttırdı.

Bu firmalar, satıcı şirketlerden de her satış için komisyon alıyorlar.

CFPB’nin verilerine göre bu tarz taksitli ödeme sunan Affirm, Blocks, Afterpay, Klarna, Paypal ve Australia’s Zip gibi firmalardan yapılan taksitli alışveriş miktarı, 2021 yılında 2019’a göre yüzde 200 artarak 180 milyon dolara ulaştı ve toplam pazar büyüklüğü de 24,2 milyar dolara yaklaştı.

Hazırlanan raporda bu şirketlerin sunduğu hizmetlerin tüketiciler açısında risk oluşturabileceği, araştırmada görüşülen 5 büyük şirketin standartlar konusunda farklı bilgiler verdiğine dikkat çekildi.

Bir başka kaygı da standartların oturmadığı alanda bu şirketlerin müşteri potansiyellerinin çok büyük bir hızla artması oldu.

Taksitle satış yapan firmaların müşterilerinin bilgilerini kredi değerlendirme kurumlarıyla paylaşmaması da sorunlardan biri olarak işaret ediliyor.

Müşterinin taksitli borçlanma tutarını bilmeyen finans kurumlarının kredi başvuruları değerlendirirken doğru risk analizi yapamayacaklarına dikkat çekiliyor.

Tüketici Finansmanı Koruma Dairesi, taksitli satış yapan bu firmaların müşterilerin kişisel verilerini toplamasının da risk oluşturabileceğine işaret ediyor.

Taksitli alışveriş imkanı sunan firmalardan biri olan Affirm şirketinin sözcüsü de rapor ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, amaçlarının gizli ücretler ya da fiyatlandırmalar olmaksızın güvenli ve düzgün bir ödeme sistemiyle tüketicileri güçlendirmek olduğunu söyledi.

Sözcü, bu uygulamaların tüketiciler açısından büyük bir adım olduğunu Tüketici Finansmanı Koruma Dairesi’nin hazırladığı rapordaki verilerin kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti.

Taksit imkanı sunan bir diğer önde gelen şirket olan Klarna da yaptığı açıklamada, sektördeki yenilikler ve uygun düzenlemelerle finansal bir refah sağlamaya ve tüketicileri korumaya bağlı olduklarını dile getirdi.

CFPB, 2008’de yaşanan finansal krizde ortaya çıkan ipotek şirketleri ve çalışanların maaş günlerinden önce ödeme benzeri uygulamalar yapan şirketleri engellemek adına kuruldu.

Her ne kadar dairenin taksitli satış imkanı sunan firmaları denetleme yetkisi olmasa da dairenin başkanı Chopra, kendilerinin bu firmalara yönelik olarak düzenlemeler yapma yetkisine sahip olduklarına inanıyor.

Şimdi al sonra öde olarak bilinen bu şirketlerin hisse senetleri bu yıl ciddi değer kayıpları yaşıyor. Affirm yüzde 75, Zip Down yüzde 79, Klarna yüzde 85 civarında değer kaybetmiş durumda.

VOA tarafından geçilen ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Taksitli Alışverişe mi Alışıyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.