ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı

ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı

ABONE OL
00:13 - 20/04/2024 00:13
ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA) Cuma günü, “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen ve sanayide yaygın olarak kullanılan iki kimyasalı ‘zehirli madde’ kategorisine aldı. Böylelikle perflorlu ve poliflorlu alkil maddeler (PFAS), zehirli maddelerin kontrol altına alınması ve temizlenmesi için oluşturulan ABD hükümetinin Superfund programı kapsamına alındı.

Kural, şirketlerin en yaygın kullanılan ve PFOA ile PFOS olarak bilinen iki PFAS sızıntılarını bildirmelerini ve mevcut kirliliğin temizlenmesi masraflarını karşılamaya yardımcı olmalarını zorunlu hale getirecek.

EPA ayrıca geçen hafta PFAS kirliliğine karşı koruma sağlamak üzere ilk içme suyu standartlarını açıkladı.

PFAS; yangın söndürme köpükleri, yapışmaz tavalar ve leke tutmaz kumaşlar gibi tüketici ve ticari ürünlerde kullanılan binlerce kimyasalı tanımlayan bir üst terim.

Kanser ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan PFAS, insan vücudunda veya çevrede kolayca parçalanmadıkları için ‘sonsuz kimyasallar’ olarak adlandırılırlar.

Yeni kural, PFOA ve PFOS olarak bilinen iki PFAS’tan kaynaklanan kirliliği hedef alıyor, ancak bu kimyasalları yasaklamıyor.

EPA Başkanı Michael Regan, zehirli maddelerin Superfund programı kapsamına alınmasının, sorumluların “toplumların sağlığını tehdit eden kirliliği temizleme maliyetlerini ödemelerini” sağlayacağını söyledi.

Kısaca Superfund yasası olarak bilinen Kapsamlı Çevresel Müdahale Tazminat ve Sorumluluk Yasası, EPA ve eyaletlerin, tehlikeli maddelerin bulunduğu sahaların iyileştirilmesi görevini üstlenmesine ve söz konusu sahaların sahiplerinden, tehlikeli atık üreticilerinden, atık taşıyıcılarından ve diğerlerinden geri ödeme talep etmesine olanak tanıyor.

EPA, Cuma günü yaptığı açıklamada, aralarında federal tesislerin ve üreticilerin de yer aldığı PFAS salımına katkıda bulunanlara karşı harekete geçilmesine öncelik vereceğini söyledi.

Biden yönetiminin PFAS’ı düzenlemek için şimdiye kadarki en atılgan hamlelerinden biri olan yeni kural, kamu fonlarını da temizlik faaliyetleri için kullanılabilir hale getiriyor.

Önde gelen bir endüstri ticaret birliği olan Amerikan Kimya Konseyi, Cuma günü kuralı “ciddi şekilde kusurlu” olarak nitelendirerek eleştirdi ve kimyasalların yaklaşık on yıldır ABD’de üretilmediğini bildirdi.

Grup, yaptığı açıklamada, Superfund programının “bu kimyasallar için iyileştirme sağlamanın pahalı, etkisiz ve uygulanamaz bir yolu olduğunu” söyledi.

Çevre gruplarıysa EPA’nın attığı adımı övdü.

Kamu çıkarını gözeten ve kar amacı gitmeyen çevre hukuku grubu Earthjustice’in avukatı Jonathan Kalmuss-Katz, yaptığı açıklamada, “Bu atamalar PFAS ile kirlenmiş sahalara hak ettikleri ilgiyi gösterecektir” dedi.

Düzenleme, PFAS temizleme çabaları için sorumluluk konusunda yeni davalar açılmasını teşvik edebilir.

Kamu su sistemleri ve diğerleri tarafından açılan ve büyük kimya şirketlerini ABD içme suyunu PFAS ile kirletmekle suçlayan davalar, geçen yıl 11 milyar dolarlık uzlaşmalarla sonuçlandı.

VOA tarafından geçilen ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD ‘sonsuz kimyasallar’ olarak bilinen PFAS’ları ‘zehirli madde’ olarak sınıflandırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.