ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız”

ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız”

ABONE OL
21:44 - 13/10/2023 21:44
ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bugün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İsrail hükümetinin diğer üst düzey yetkilileriyle biraraya geldi. Görüşmede Amerika’nın İsrail’e verdiği desteği yineleyen Austin, Amerika’nın Hamas’la girdiği savaşın ilk haftasında İsrail’e hızla tedarik ettiği silah ve güvenlik yardımını bizzat yerinde inceledi.

Austin, Başkan Joe Biden’ın son iki gün içinde İsrail’e gönderdiği ikinci üst düzey Amerikalı yetkili. NATO savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan bir gün sonra İsrail’e ulaştı. Blinken ise İsrail-Hamas krizinin yaygın bölgesel bir çatışma haline gelmesini engellemek için Ortadoğu’daki diplomasi turunu sürdürüyor.

Bugün ayrıca İsrail ordusu, “kendi güvenlikleri için” İsrail’in beklenen kara harekatı öncesinde Gazzeliler’i bölgeyi terk etmeye çağırdı. Hamas ise bu çağrıya, Filistinliler’in İsrail’e karşı “evlerinde kalması ve sağlam durması” talimatıyla yanıt verdi.

ABD Savunma Bakanı Austin, Gazze’deki olası sivil ölümlerle ilgili soruya, İsrail’in kendini koruma hakkı olduğunu ve kendisi de ordudayken yıllar içinde İsrail kuvvetleriyle beraber çalıştığını söyleyerek yanıt verdi.

Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savaş Kabinesi’yle yaptığı yaklaşık iki saatlik görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail ordusu için “Profesyoneller, disiplinliler ve doğru işi yapmaya odaklanırlar” ifadelerini kullandı.

Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Savaş Kabinesi’yle yaklaşık iki saat görüştü.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, sivillerin Gazze’yi terk etmesi için sadece 24 saat süre tanıyıp tanımayacağına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı, ancak hayatını kurtarmak isteyenlerin “güneye gitmek zorunda olduğunu” kaydetti.

“İsrail asla ama asla sivilleri kasten vurmayacaktır, asla” sözlerini kullanan Gallant, Hamas militanlarının kendilerini bölge nüfusunun içinde kamufle edeceğini ve İsrail’in militanlarla sivilleri birbirinden ayırması gerekeceğini söyledi.

Hamas gibi teröristlerin sivilleri kasten hedef aldığını, ancak demokrasilerin bunu yapmadığını kaydeden Lloyd Austin ayrıca “Şu an intikam değil kararlılık, panik değil amaç, teslimiyet değil güvenlik zamanıdır” dedi.

Hamas’ı IŞİD’e benzeten Bakan Austin, ”Hamas’ın kasti acımasızlığı bana açıkça IŞİD’i hatırlatıyor, kana susamış, fanatik ve nefret dolu. Bağnazlık ve ölümden başka sunacağı hiçbir şey yok. Dünya çok büyük bir şerre tanık oldu” ifadesini de kullandı.

Austin ayrıca Amerika’nın aynı anda hem Ukrayna hem de İsrail’i desteklemesi konusundaysa, ”Amerika dünyanın en güçlü ülkesi. Birkaç yerde taahhütlerimizi yerine getirebiliriz. Ukrayna’nın yanında dururken İsrail’in de yanında dururuz. Amerika birçok işi aynı anda yapabilir. Amerika’nın İsrail’e güvenlik desteği savaşın seyrettiği hızda ilerleyecek” şeklinde konuştu.

Basın toplantısından önce Netanyahu ile görüşen Austin, Netanyahu’ya, “Başkan’ın (Joe Biden) dediği gibi sizi destekliyoruz. Yanınızda duruyoruz” şeklinde hitap etti.

“Amerika’dan bugün ikinci parti silah nakliyati geliyor”

Austin’in beraberinde bulunan savunma yetkilileri, Savunma Bakanı’nın Amerika’nın İsrail halkına verdiği sarsılmaz desteği ve İsrail’in kendini savunmak için ihtiyacı olan her şeye sahip olmasına verdiği taahhüdü vurgulamak istediğini kaydetti. İsrail Savunma Bakanı Gallant, bugün Amerika’dan ikinci parti silah nakliyatının geleceğini de iletti.

Üst düzey Amerikalı Savunma Bakanlığı yetkilisi, Amerika’nın İsrail’e küçük çaplı bombalarla Demir Kubbe savunma sistemi için füze tedarik ettiğini, bu tedariklerin devam edeceğini söyledi.

Neredeyse Gallant ile her gün görüşen Austin, Amerikan savaş uçaklarını, istihbarat desteğini ve diğer unsurları İsrail ve bölgeye hızla yöneltti. Hamas’ın İsrail’e saldırısından birkaç saat sonra Amerika, savaş uçakları ve gemilerini bölgeye doğru harekete geçirdi.

Doğu Akdeniz’de bulunan Amerikan uçak gemisi USS Gerald R. Ford’un yanısıra ikinci bir uçak gemisinin daha Virginia eyaletindeki Norfolk donanma üssünden Ortadoğu’ya bugün hareket edeceği bildirildi.

Lloyd Austin, Amerika’nın bölgede gözetim uçuşları yapıp yapmadığı konusunda açıklama yapmayı reddetti, ancak Amerika’nın İsrailliler’e istihbarat ve planlama açısından destekle rehine meselesine ilişkin tavsiyeler verdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsrail ziyaretinden bir gün sonra bugün Ürdün’e geçerek Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü. Blinken ve Kral Abdullah, görüşme sonrasında gazetecilerle konuşmadı. Blinken, Katar’a hareket etmeden önce Amman’da evi olan Filistin Lideri Mahmut Abbas’la biraraya geldi.

Blinken Filistin Lideri Mahmut Abbas’la biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’in Kral Abdullah’la Hamas’ın 7 Ekim saldırısını, militanların ele geçirdiği tüm rehinelerin serbest bırakılmasına ve “çatışmaların yayılmasını önlemeye” ilişkin çabaları ele aldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü.

Miller, Blinken’in Abbas’la olan görüşmesindeyse aynı konuları vurguladığını, ölen Filistinli siviller için taziye mesajını ilettiğini belirtti.

Blinken’in “Abbas’a ve ekibine Filistinliler, İsrailliler ve Batı Şeria’yı yuvaları olarak tanımlayan on binlerce Amerikalı’nın yararı için durumu sakinleştirmeye yönelik çabalarına teşekkür ettiği” ayrıntısı da Miller’in açıklamasında yer aldı.

Miller, Blinken’ın “Hamas’ın Filistinliler’in onuru ve özgür iradesini temsil etmediğinin altını çizdiğini, İsrail’in kendini terörden korumak için meşru güvenlik operasyonları yürütürken Gazze’deki sivillerin insani ihtiyaçlarını ele aldığını” da sözlerine ekledi.

Ürdün’den yapılan açıklamadaysa Kral Abdullah’ın Gazze’ye tıbbi malzeme ve yardım ulaştırılması için insani koridorlar açılması, sivillerin korunması ve çatışmaların tırmanmasının engellenmesi gerekliliğini vurguladığı bildirildi.

Kral Abdullah, uluslararası kuruluşların çalışmalarının engellenmemesi gerektiği çağrısı yaparken Gazze’deki Filistinliler’in zorla yaşadıkları bölgeden çıkarılması girişimlerine karşı uyarıda bulundu.

Kral Abdullah, insani değerler, uluslararası hukuk ve insani yasalar çerçevesinde tüm taraflarda masum sivillerin korunması gerektiğini altını çizdi.

Blinken’in bugün Katar’ın başkenti Doha’da Hamas liderleriyle yakın temas içinde bulunan Katarlı yetkililerle biraraya gelmesi ve rehine takası meselesini ele alması bekleniyor.

Blinken daha sonra Bahreyn’e de uğrayacak ve bugünkü diplomasi turunu Suudi Arabistan’da tamamlayacak.

ABD Dışişleri Bakanı haftasonunda Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ı da ziyaret edecek.

VOA tarafından geçilen ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Savunma Bakanı Austin’den Netanyahu’ya: “Arkanızdayız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.