ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı

ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı

ABONE OL
00:27 - 28/11/2020 00:27
ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, Amerikan askerlerinin El Kaide bağlantılı El Şebab’la mücadele için bulunduğu Somali’yi ziyaret etti. Miller’ın ziyareti öncesinde Somali’de bir CIA görevlisinin çatışmada hayatını kaybettiği haberleri Amerikan basınına yansımıştı.

Başkan Donald Trump’ın Mark Esper’ı görevden almasının ardından 9 Kasım’da Savunma Bakan Vekilliği’ne getirilen Christopher Miller’ın Somali ziyareti konusunda Pentagon’dan kısa yazılı bir açıklama yapıldı.

Miller’ın Somali’de, Şükran Günü vesilesiyle, ABD’nin radikal örgütlerle mücadele konusundaki kararlılığını yinelemek ve hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek için Amerikan askerleriyle bir araya geldiği belirtildi.

Miller’ın ziyaretinin ardından Mogadişu’da patlama

Christopher Miller’ın ziyaretinin ardından Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir patlama meydana geldi, en az yedi kişi hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarına göre, saldırgan havayolu üzerindeki bir yolda bulunan dondurmacı yakınlarında kendini patlattı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak El Kaide bağlantılı El Şebab başkent Mogadişu’da sık sık saldırı düzenliyor.

Trump Somali’deki ABD askerlerini çekmeyi planlıyor

Başkan Donald Trump’ın 20 Ocak’ta görevden ayrılmadan önce Somali’deki Amerikan askerlerinin tamamını ya da çoğunu çekmesi bekleniyor.

ABD’li yetkililer 17 Kasım’da Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, Trump’ın küresel bir geri çekilme kapsamında Somali’den neredeyse tüm askerlerini çekebileceğini bildirmişti.

Christopher Miller, Savunma Bakan Vekili olduğundan bu yana ilk yurtdışı ziyareti için bu hafta içinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daydı.

Daha önce Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin başında bulunan Miller, bakanlık görevi için Senato tarafından onaylanmak üzere Trump tarafından aday gösterilmiş değil.

CIA görevlisinin Somali’de hayatını kaybettiği bildirilmişti

Christopher Miller’ın Somali ziyareti, ülkede bir çatışma sırasında CIA görevlisinin hayatını kaybettiği haberinin ABD medyasında yer almasının ardından geldi.

New York Times gazetesinin haberine göre, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) Özel Faaliyetler Merkezi’ne bağlı paramiliter grubuna bağlı kıdemli bir çalışanı çatışmada yaşamını yitirdi.

CIA içerisindeki bu grup en tehlikeli görevleri yerine getiren birim olarak biliniyor. ABD’nin Somali’de 700 askeri bulunuyor ve bu askerler Somali ordusunun eğitiminde görev alıyor.

Somali güçlerine özellikle El Şebab terör örgütüne karşı operasyonlarına yönelik eğitimler veriliyor.

Washington yönetimi bu ayın başında, El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün bazı liderlerini kara listeye almıştı.

Örgüt, Ocak ayında Kenya’da 3 Amerikalı’nın da ölümüne neden olan bir saldırı düzenlemişti.

El Şebab örgütünün 3 ila 5 bin kadar militanının olduğu belirtiliyor. Örgüt Somali’de hükümeti devirmek amacıyla saldırı düzenliyor.

ABD yönetimi tarafından Şubat ayında hazırlanan bir raporda ABD’nin ve diğer Afrika ülkelerinin desteği ve Somali ordusunun çabalarına rağmen El Şebab’ın ülkede güç kazanmaya devam ettiğine dikkat çekilmişti.

Trump, başkanlığının ilk günlerinde, Somali’deki askeri operasyonların genişletilmesi konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a yetki vermişti.

VOA tarafından geçilen ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Savunma Bakan Vekilinin Ziyareti Sonrası Somali’de Saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.