“ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir”

“ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir”

ABONE OL
23:11 - 10/03/2024 23:11
“ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin ölümüne, dört kişinin yaralanmasına neden olan trafik kazasının şüpheli zanlısı 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü Timur Cihantimur, olayın ardından annesi Eylem Tok ile Mısır üzerinden ABD’ye gitti.

Adalet Bakanlığı, kırmızı bültenle aradığı Timur Cihantimur’u İnterpol aracılığıyla önce Mısır’dan, ABD’ye gittiği belirtilince de Amerikan makamlarından iadesini talep etti.

Adalet Bakanlığı, Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un iadesi için hazırlanan geçici tutuklama talep evrakını hem diplomatik kanaldan hem de İnterpol aracılığıyla ABD yetkili makamlarına ilettiğini, iade süreciyle, adli soruşturmanın titizlikle takip edildiğini açıkladı.

‘’ABD isterse iade etmeyebilir’’

VOA Türkçe’nin ABD, Timur Cihantimur ve annesi yazar Eylem Tok’u Türkiye’ye iade eder mi? Sorusunu yanıtlayan New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, “isterse iade etmeyebilir” yanıtı verdi

Akbulut, Türkiye ile ABD arasında 20 Kasım 1980 tarihinde Kenan Evren’in imzasıyla yürürlüğe giren Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşması imzalandığını, doğal olarak bu anlaşma kapsamında ABD’nin Türkiye’nin iade talebini değerlendirerek gerekli adli kayıtlarının yapılacağını ancak özellikle Amerikan vatandaşı Timur Cihantimur’u isterse iade etmeyebileceğini söyledi.

Avukat Akbulut, şimdiye kadar Türkiye’nin işledikleri ağır suçlardan dolayı, Amerikan vatandaşı olmayan Türk vatandaşları Fethullah Gülen ve Rıza Sarraf da ABD’den istediklerini ancak hiçbir sonuç alınamadığını hatırlattı.

‘’ABD’de kalmak isterse iadesi daha da zorlaşır’’

Avukat Akbulut, “Türkiye ile arasında suçluların iadesi anlaşması olan ABD’de bu işler o kadar kolay olmuyor. Aradaki anlaşmaya göre bir suçlunun ülkesine iadesi ancak Amerikan Adalet Bakanlığı’nın izin ve onayıyla gerçekleşebiliyor. Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın farklı kriterleri var. Anlaşmanın 4’üncü maddesine göre her iki ülkenin de vatandaşını diğer ülkeye iade etmeme yetkisi var. Bu maddeye göre, ‘ABD’nin yürütme makamı kendi isteğine göre eğer uygun gördüğü takdirde, kendi vatandaşının iadesine karar vermeye yetkilidir’ diye bir ek var. Eğer, Timur Cihantimur, ben burada kalmak istiyorum, dönersem ülkemde üzerimde büyük baskı olacak, kaçtı diyecekler gibi çok sayıda gerekçeler bulabilir ve ABD, onu Türkiye’ye asla iade etmez” dedi.

Avukat Akbulut, bir kişinin ölümüne, dört kişinin de yaralanmasına sebep olan olayın şüphelisi Timur Cihantimur, annesinin yardımı Eylem Tok ile birlikte Türkiye’den buraya kaçtığını, ancak Eylem Tok’un da bir Amerikan vatandaşı olup olmadığını henüz bilmediklerini belirterek, “Yaptığımız tespitler sonrasında Timur Cihantimur, Amerikan vatandaşı olduğu anlaşılıyor. Havaalanı güvenlik kameralarından elde edilen fotoğraflarda elinde Amerikan pasaportuyla çıkış yaptığı gayet net görülüyor. Timur burada doğmuş olabilir. Ya da Cihantimur ailesi önceden kendilerine vatandaşlık yolu açan EB –5 ya da farklı yatırımlar aracılığıyla aldıkları Green Card’tan sonra vatandaşlığa geçmiş olabilirler’’ dedi.

VOA tarafından geçilen “ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD ölümlü kazaya karışan genci Türkiye’ye iade etmeyebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.