ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor

ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor

ABONE OL
14:19 - 24/01/2024 14:19
ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de hala yürürlükte olan idam cezasında Alabama eyaleti yeni bir infaz yöntemi kullanmaya hazırlanıyor: Nitrojen gazı.

Eyaletin daha önce 2022 yılında zehirli iğne ile ölümden kurtulan Kenneth Eugene Smith’in Perşembe günü nitrojene bağlı “oksijen yetmezliği” (hipoksi) ile idam edilmesi planlanıyor. Eğer gerçekleştirilirse, 1982 yılında zehirli iğnenin kullanılmaya başlanmasından bu yana ilk yeni infaz yöntemi olacak.

Eyalet, nitrojen gazının hızlı bir şekilde bilinç kaybına neden olacağını savunuyor. Karşı çıkanlarda daha önce hiç kullanılmayan bu idam yöntemini insanlar üzerinde yapılan deneylere benzetiyor.

Kenneth Eugene Smith kim?

Smith, 1988 yılında bir vaizin karısını kiralık katil olarak öldürmekten hüküm giyen iki kişiden biriydi. Savcılara göre çok borcu olan ve sigorta parasını tahsil etmek isteyen vaiz, eşi Elizabeth Sennett’i öldürmeleri için, Smith ve diğer zanlıya 1000’er dolar ödedi.

Alabama 2022 yılında Smith’i zehirli iğneyle idam etmeyi denedi. Smith, zehirli iğne için hazırlanan infaz odasında sedyeye bağlandı. Ancak infaz ekibi üyeleri gerekli damar yollarından ikincisini Smith’e bağlamakta güçlük çekince, eyalet infazı durdurdu. Avukatlarına göre Smith, infazın devam edip etmeyeceğini görmek için beklerken yaklaşık dört saat boyunca sedyeye bağlı kaldı.

Nitrojen hipoksisi ne ve daha önce kullanıldı mı?

Bu idam yöntemi, mahkumu saf nitrojen solumaya zorlar ve vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gereken oksijenden mahrum bırakarak ölümüne neden olur.

Hiçbir eyalet daha önce ölüm cezasını infaz etmek için nitrojen hipoksisini kullanmadı. 2018 yılında Alabama, Oklahoma ve Mississippi ile birlikte mahkumların idamında nitrojen gazı kullanılmasına izin veren üçüncü eyalet oldu.

ABD’de en yaygın idam yöntemi olan enjeksiyonlarda kullanılan ilaçların bulunması giderek zorlaştığı için bazı eyaletler yeni yollar arıyor.

Nitrojen hipoksisi nasıl gerçekleşiyor?

Renksiz, kokusuz bir gaz olan nitrojen yani azot, solunan havanın yüzde 78’ini oluşturuyor ve uygun seviyelerde oksijenle birlikte solunduğunda zararsız.

Hipoksinin ardındaki teori, havanın bileşimini yüzde 100 nitrojen olarak değiştirmenin, mahkumun bilincini kaybetmesine ve ardından oksijen yetmezliğinden ölmesine neden olacağı.

Tıp dergilerinde bu tür ölümlerle ilgili kayda geçen bilgilerin çoğu, nitrojen sızıntılarının ya da karışımlarının işçileri öldürdüğü endüstriyel kazalar ve intihar girişimleriyle bağlantılı.

Alabama eyaletinin planı ne?

Eyalet mahkemeye yaptığı başvuruda, Smith infaz odasındaki sedyeye bağlandıktan sonra, yüzüne tipik olarak endüstriyel ortamlarda oksijen sağlamak için kullanılan bir maske türü yerleştireceğini bildirdi.

Gardiyan daha sonra ölüm emrini okuyacak ve başka bir odadan “nitrojen hipoksi sistemini” etkinleştirmeden önce Smith’e son bir sözü olup olmadığını soracak. Eyalet protokolüne göre nitrojen gazı “EKG ekranında, kalbin durduğunu gösterecek düz çizgi belirtisini takiben beş dakika ye da en az 15 dakika”, hangisi daha uzun sürecekse, uygulanacak.

Eyalet, protokolün gaz sisteminin depolanması ve test edilmesiyle ilgili bölümlerini büyük ölçüde yeniledi.

Alabama başsavcılığı, federal yargıca nitrojen gazının “saniyeler içinde bilinç kaybına ve dakikalar içinde ölüme neden olacağını” söyledi.

Eleştiriler neler?

Avukatları, eyaletin Smith’i yeni bir infaz yöntemi için “denek” olarak kullanmaya çalıştığını söylüyor.

Avukatlar, eyaletin kullanmayı planladığı maskenin hava geçirmez olmadığını ve içeri sızan oksijenin Smith’i uzun süreli bir infaza maruz bırakabileceğini, muhtemelen ölüm yerine bitkisel hayata neden olabileceğini savunuyor. Smith adına ifade veren bir doktor, düşük oksijenli ortamın mide bulantısına yol açarak Smith’in kendi kusmuğunda boğularak ölmesine neden olabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından bu ayın başlarında atanan uzmanlar, infaz yönteminin işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı cezalandırma yasağını ihlal edeceği konusunda uyarıda bulundu.

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği 2020 ötenazi kılavuzunda, nitrojen hipoksisinin domuzlar için belirli koşullar altında kabul edilebilir bir işlem olabileceğini, ancak diğer memeliler için kabul edilemeyeceğini, çünkü “bazı türler için rahatsız edici olan toksik bir ortam” yarattığını yazdı.

Gaz odasıyla aynı şey mi?

Tam olarak değil. Bazı eyaletler daha önce idamlarda hidrojen siyanür gazı kullanıyordu. ABD’de gaz odasında idam edilen son mahkum, 1982 yılında Arizona’nın güneyinde bir banka müdürünü öldürmekten idama mahkum edilen iki Alman kardeşten Walter LaGrand’dı. LaGrand’ın 1999 yılında idamı 18 dakika sürmüştü.

Yasal zorluklar mevcut mu?

İnfaz sürecinin devam edip edemeyeceği sorusu ABD Anayasa Mahkemesi’nin önüne getirilecek.

ABD 11. Bölge Temyiz Mahkemesi Cuma günü, Smith’in infazın engellenmesi talebiyle ilgili tartışmaları dinledi. Mahkeme kararını verdikten sonra her iki taraf da temyize gidebilir.

Smith, eyaletin önerdiği prosedürlerin zalimce ve olağandışı cezalandırma yasağını ihlal ettiğini savunuyor. Ayrıca Alabama’nın temyiz süreci devam ederken infazı planlayarak yasal süreç haklarını ihlal ettiğini ve yüz maskesinin dua etmesini engelleyeceğini ileri sürüyor.

Smith ayrı bir davada da, bir idam girişiminden kurtulduktan sonra eyaletin ikinci bir idam girişiminde bulunmasının anayasanın zalimce ve olağandışı cezalandırma yasağını ihlal edeceğini savunuyor. Smith’in avukatları Cuma günü ABD Anayasa Mahkemesi’nden bu soruyu değerlendirmek üzere infazın durdurulmasını talep etti.

VOA tarafından geçilen ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD nitrojen gazıyla ilk idamı gerçekleştirmeye hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.