ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor

ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor

ABONE OL
11:52 - 21/03/2024 11:52
ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Merkez Bankası (FED), Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutu. Ancak politika yapıcılar ABD merkez bankasının yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru beklenen daha zorlu sürece rağmen 2024 yılı sonuna kadar faiz oranlarını 3 kez düşürmeyi beklediklerini belirtiyor.

FED’in faiz kararının ardından basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell, son enflasyon verilerindeki beklenmedik inada rağmen fiyat baskılarına ilişkin görünümün nispeten istikrarlı olduğunu söyledi.

Powell, Federal Açık Piyasa Komisyonu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, son verilere rağmen rakamların “enflasyonun biraz inişli çıkışlı bir yolda kademeli olarak aşağıya doğru hareket ettiği şeklindeki genel gidişatı gerçekten değiştirmediğini” belirtti.

FED’in yeni politika açıklamasında enflasyon “yüksek” olarak tanımlanırken güncellenen üç aylık ekonomik projeksiyonlar, gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi çekirdek enflasyonun Aralık ayında yayımlanan projeksiyonlardaki yüzde 2,4 orana kıyasla yıl sonuna kadar yüzde 2,6 oranında artacağını gösterdi.

Bununla birlikte, FED’in 19 yetkilisinden 10’u politika faizinin bu yılın sonuna kadar en az üç kez çeyrek puan düşeceğini düşünüyor. Orta vadeyle ilgili bu değerlendirme, ilk olarak Aralık ayında belirlendi ve son dönemde beklenenden daha güçlü seyreden enflasyona rağmen korundu.

ABD hisse senetleri, Federal Açık Piyasa Komisyonu’nun politika açıklamasının ardından getirilerini artırırken, ABD doları bazı para birimleri karşısında değer kaybetti. ABD Hazine tahvil getirileri de düştü.

Powell, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komisyonu toplantısının sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “İşgücü piyasası iyi durumda” dedi.

Pandeminin başlangıcını takip eden aşırı dengesizliklerin azalmasıyla güçlü olan işgücü piyasalarında “bugün o çatlakları görmediğini” ifade eden Powell, “Birçok açıdan,” istihdam piyasası koşullarının “2019’daki durumuna daha fazla geri döndüğünü” söyledi.

Pepperstone’da piyasa analisti olan Michael Brown, “Komisyon, gevşeme döngüsünde başlangıç silahını ateşlemeden önce enflasyonun hedefe döndüğüne dair daha fazla güven aramaya devam ettiğinden, mali bir kaza dışında Mayıs toplantısı kesintilerin başlaması için uygun değil” tahmininde bulundu.

FED’in Aralık ayı toplantısında da komisyonun 11 üyesi bu yıl için üç çeyrek puanlık indirim öngörmüştü.

Aralık ayında öngörülen yüzde 1,4’lük büyüme oranına kıyasla büyüme şimdi yüzde 2,1 olarak tahmin edilirken, işsizlik oranı Aralık ayında öngörülen yüzde 4,1’den daha düşük ve Şubat ayında kaydedilen yüzde 3,9’luk işsizlik oranından çok az değişiklikle yılı yüzde 4’te tamamlayacak şeklinde paylaşıldı.

Uzun dönemli oran daha yüksek

Temel ölçütlerden biri olan uzun vadeli politika faizinin onda bir puan artırılarak yüzde 2,5’ten yüzde 2,6’ya yükseltilmesi, bazı FED yetkililerinin ekonominin gelecekte genel olarak daha yüksek faiz oranlarını destekleyebileceği yönündeki görüşlerini yansıtıyor.

FED, iki yıl önce 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyondaki artışa tepki olarak agresif bir para politikası ve dolayısıyla bir sıkılaştırma döngüsü başlattı ancak Temmuz ayından bu yana politika faizini yüzde 5,25 ila 5,50 aralığında sabit tuttu.

“Ekonomik faaliyet sağlam bir hızda genişlemektedir. İstihdam artışları güçlü seyrini korudu ve işsizlik oranı düşük seyrini sürdürdü,” diyen FED, iki günlük toplantının ardından oybirliğiyle onaylanan açıklamasında bu görüşlere yer verdi.

Açıklamada ayrıca, yetkililerin faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair “daha fazla güven” arayışında oldukları tekrarlandı. Bu ifade, FED’in 30-31 Ocak’taki toplantısında benimsenmişti ve muhtemelen ilk faiz indiriminin hemen öncesine kadar da bu görüşün korunması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Merkez Bankası FED 2024’te üç faiz indirimi öngörüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.