ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor

ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor

ABONE OL
12:49 - 16/12/2023 12:49
ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi 2024 yılı içinde savunma harcamalarının kapsamını belirleyen bütçe tasarısını kabul etti. Çarşamba gecesi Kongre’nin üst kanadı olan Senato’dan geçen tasarı Başkan Biden’ın imzasıyla yasalaşacak.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen (NDAA) Temsilciler Meclisi’nde Perşembe gecesi 118’e karşı 310 oyla partilerüstü bir destekle kabul edildi. Tasarı Senato’da da Çarşamba gecesi 13’e karşı 87 oyla kabul edilmişti.

ABD’nin 1 Ekim’de başlamış olan mali yıl için savunma bütçesini şekillendiren 886 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, son 20 yıl içinde bugüne kadar ABD ordusu personeline yüzde 5,2 ile en büyük maaş zammını kapsıyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato geçtiğimiz Temmuz ayında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen (NDAA) yasaya ilişkin birbirinden farklı olan iki tasarı metnini kabul etmişti. Ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılıklarını aşmak üzere uzun bir süredir müzakereler devam ediyordu.

Muhafazakar Cumhuriyetçiler ABD ordusunda trans askerlerin sağlık masrafları ve kürtaj için başka eyalete gitmek zorunda kalan kadın askeri personelin bu giderlerinin karşılanmasına ilişkin kuralın bloke edilmesini istemişti. Ancak tarafların üzerinde uzlaşma sağladığı tasarının son halinde bu yönde bir ifade yer almadı.

Yasa tasarısı terörizmin önlenmesi amacını taşıyan izleme ve gözleme programı olarak bilinen Yabancı İstihbarat İzleme Yasası FISA’nın kısa vadeli olarak uzatılmasını da kapsıyor. Bu sırada Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında programa ilişkin uzlaşmaya yönelik görüşmeler devam edecek.

Sözkonusu program ABD hükümetinin yabancı istihbarat toplamak amacıyla ülke dışında bulunan yabancıların yazışma ve iletişimlerinin herhangi bir arama emri olmadan toplanması izni veriyor.

Tasarıda Ukrayna ve Çin maddeleri

Savunma tasarısı, Rusya işgali altında bulunan Ukrayna için yapılan savunma harcamaları konusunda özel bir müfettişin görevlendirilmesini öngörüyor. Bu görevlendirmeyle amaç Ukrayna için ayrılan bütçenin hangi alanlara kullanıldığının denetlenmesi.

Yasa tasarısı kapsamında Çin’in Asya Pasifik’te askeri gücünü arttırdığı bir sırada Tayvan ile yeni bir eğitim programının başlatılması ve Tayvan’a gemi-savar füzelerin teslimatının hızlandırılmasına ilişkin bir yol haritasının ortaya konulması öngörülüyor.

NATO ve Karadeniz vurgusu

Tasarıda ABD’nin bölgesel ortaklarına Amerika’nın değerleri ve çıkarları doğrultusunda güvenlik yardımının etkili bir şekilde iletilmesinin sağlanması, Karadeniz’in güvenliği konusunda bölgesel işbirliğinin arttırılması ve NATO güçleriyle birlikte işleyebilirliğinin iyileştirilmesi de öngörülüyor.

Tasarıda Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Karadeniz bölgesine ve Karadeniz devletlerine ilişkin bir strateji geliştirmesi, hem NATO hem de AB ile eşgüdümün arttırılması, ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve demokratik dayanıklılığın arttırılmasına yönelik çabaların desteklenmesi gibi maddeler de yer alıyor.

Karadeniz devletleri arasında Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Türkiye ve Ukrayna sayıldı.

Bu yasa tasarısı 63 yıldır ABD Kongresi tarafından kabul edilerek başkanın imzasıyla yasalaşan tasarılardan biri.

VOA tarafından geçilen ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Kongresi tarafından kabul edilen savunma tasarısı Biden’ın imzasını bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.