ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti

ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti

ABONE OL
11:44 - 13/12/2023 11:44
ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD istihbarat değerlendirmesine göre Rusya, savaştan önce sahip olduğu asker ve ekipmanın büyük bir kısmını Ukrayna’da yitirdi.

ABD yetkilileri yine de, Batı’nın yardımlara devam etme konusunda tereddüt yaşamasının Rusya’ya avantaj sağlayabiliceği konusunda uyarıyor.

ABD Kongresi’ne sunulan ve gizliliği kaldırılan istihbarat değerlendirmesiyle ilgili bilgi sahibi bir kaynak CNN’e yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeden önce sahip olduğu aktif görevdeki kara birliklerinin yüzde 87’sini ve tanklarının üçte ikisini kaybettiğini söyledi.

Ancak ABD yetkilileri, Rusya’nın ağır insan ve teçhizat kaybına rağmen, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilerlemeye kararlı olduğunu, buna karşılık da Ukrayna’nın son derece savunmasız olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Ukrayna’nın merakla beklenen karşı saldırısı sonbahar boyunca yavaşlamıştı. ABD’li yetkililer Kiev’in önümüzdeki aylarda önemli bir kazanım elde edemeyeceğine inanıyor.

11 Aralık’ta Kongre’ye gönderilen istihbarat değerlendirmesi, bazı Cumhuriyetçilerin ABD’nin Ukrayna’ya ek fon sağlamasına karşı çıktığı ve Biden yönetiminin Kongre’den ek kaynak sağlamak için baskı yaptığı bir döneme denk geldi.

Rusya, ağır kayıplara rağmen askere alma koşullarını gevşeterek ve Sovyet döneminden kalma eski teçhizat stoklarını kullanarak savaşı sürdürüyor.

Buna rağmen istihbarat değerlendirmesine göre Ukrayna’ya saldırısı Rusya’nın kara kuvvetlerini modernize etmek için 15 yıldır sürdürdüğü çabaları oldukça geriye götürdü.

“360 bin askerden 315 bini savaş alanında öldü”

Değerlendirmeye göre Rusya, sözleşmeli ve askere alınmış personel dahil Ukrayna’ya giren 360 bin askerden 315 binini; 3 bin 500 tanktan 2 bin 200’ünü savaş alanında kaybetti. 13 bin 600 piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdan 4 bin 400’ü de imha edildi ki bu da Rus ordusunun bünyesinde yüzde 32’lik bir kayıp oranına karşılık geliyor.

Değerlendirmeye göre bu durum 2022 başından beri Ukrayna’da önemli kazanımlar elde edemeyen Rus operasyonlarının ölçeğini düşürdü.

Bütün bu verilere rağmen Ukrayna için belki de en büyük tehlikeyi Washington’daki siyasi ortam oluşturuyor. Bazı Cumhuriyetçiler herhangi bir ek fona şiddetle karşı çıkarken Senato’daki Cumhuriyetçiler bunun İsrail, Tayvan ve ABD’nin güney sınırı için ayrılacak parayı da içeren daha geniş bir harcama paketinin parçası olması konusunda ısrarcı.

Cumhuriyetçiler, geçen hafta ABD Senatosu’na gelen Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık ek yardım tasarısını engellemişti. Biden yönetimi ABD’nin Ukrayna için ayıracağı paranın yakında tükeneceği uyarısında bulunuyor. Salı günü, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Başkanı Biden tatile girmeden önce yardım paketini Kongre’den geçirmek istiyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, gizliliği yeni kaldırılan diğer bir istihbarata raporuna göre Rusya’nın, Batı’nın Ukrayna’ya destek konusunda tereddüt yaşamasının, tüm kayıplarına rağmen kendisine avantaj sağlayacağına inandığını gösterdiğini söylüyor.

CIA’e göre işgalden önce Rusya’nın kara birlikleri, hava indirme birlikleri, özel operasyonlar ve diğer üniformalı personel dahil olmak üzere yaklaşık 900 bin aktif askeri vardı. İşgalin başlamasından bu yana Rusya, silahlı kuvvetlerin büyüklüğünü 1,5 milyona çıkarmayı planladığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı 1 Ekim’de sonbaharda düzenli askere alma döngüsü de dahil olmak üzere birkaç tur zorunlu askerlik ilan etti.

Rusya ayrıca Wagner Grubu tarafından savaşa sevk edilen hükümlülere de büyük ölçüde bel bağlamış ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin rezervinde kalacak belirli kategorilerdeki vatandaşlar için yaş sınırını arttırmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD istihbaratına göre Rusya kara gücünün yüzde 87’sini Ukrayna Savaşı’nda kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.