ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar”

ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar”

ABONE OL
15:29 - 28/12/2023 15:29
ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkede yaklaşan Başkanlık seçiminin en tartışmalı konularından biri olan göçmenler ve sınır güvenliğiyle ilgili görüşmeler yapmak üzere Meksika’da temaslarda bulundu.

Blinken’a Meksika temaslarında ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ve Beyaz Saray İç Güvenlik Danışmanı Liz Sherwood-Randall da eşlik etti. Mayorkas sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bölgesel göç sorunu bölgesel çözümler gerektiriyor” diye yazdı.

Blinken kapalı kapılar arkasında Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile görüştü. Ülkesinden ABD’ye geçişlerin sınırlandırılması konusunda istekli olduğunu ifade eden Obrador, görüşmelerin ardından sosyal medya üzerinden ABD ile “önemli anlaşmalar” yapıldığını söyledi ancak detay vermedi.

Lopez Obrador toplantıyı göç, ekonomi ve güvenlik konularında işbirliğini görüşmek üzere talep ettiğini söyledi.

Görüşmeler sonrası gazetecilere açıklama yapan Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, “Amerikalı yetkilileri sınır ötesi ticarette kalan kısıtlamaları hafifletmeye zorladığını” söyledi. Barcena, geçişlerin yeniden açılmasını Meksika için “öncelik” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da, X sosyal medya hesabından, “ABD-Meksika ortaklığı ülkelerimizde ve tüm Amerika kıtasında refah ve güvenlik için hayati önem taşımaktadır. Obrador ile bu konuları ve düzensiz göçü azaltmaya yönelik ortak çabalarımızı görüşmek güzel” diye yazdı.

Lopez Obrador geçen hafta, ABD üzerindeki göç baskısını hafifletmeye yardımcı olma sözü vermiş ve “nehre bariyerler, dikenli tel örgüler koymak ya da duvarlar inşa etmeyi düşünmek yerine Latin Amerika ve Karayipler’deki yoksullara yardım etmek için daha fazla yatırım yapmaya” çağırmıştı.

2024’te Biden’ın karşısına çıkacak adayların başında gelen eski ABD Başkanı Donald Trump, seçilmesi halinde yasadışı göçü engelleme ve yasal göçü kısıtlama sözü veriyor.

Trump, bir önceki döneminde Meksika sınırına duvar inşa etmişti. Yaklaşık 3 bin 200 kilometrelik sınır boyunca 725 kilometrelik bariyer inşa edilmişti.

ABD’li yetkililer geçen hafta her gün yaklaşık 10 bin kişinin güney sınırını geçtiğini söyledi. ABD sınır yetkilileri bu ay başında iki önemli demiryolu sınır geçişini beş gün süreyle geçici olarak kapatmıştı.

Ziyaret öncesinde Amerikan medyasında dikkatler Meksika’nın güneyinden ABD’ye doğru ilerleyen yaklaşık 7 bin kişilik göçmen konvoyuna çevriliydi.

Konvoy Noel arifesinde Meksika’nın güneyinde Guatemala sınırına yakın Tapachula kentinden yola çıkmıştı. Honduras, El Salvador, Venezuela, Haiti ve diğer ülkelerden gelen göçmenlerin oluşturduğu konvoy şu anda ABD sınırının yaklaşık 1600 kilometre güneyinde bulunuyor.

VOA tarafından geçilen ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda “önemli anlaşmalar” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.