ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması

ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması

ABONE OL
11:33 - 06/12/2023 11:33
ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı, NATO’ya katılmak için Türkiye ve Macaristan’ın onayını bekleyen İsveç ile savunma işbirliği anlaşması imzalandığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ve İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson tarafından 5 Aralık’ta imzalanan anlaşmaya ilişkin, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bu anlaşma iki ülkenin, yakın güvenlik ortaklığını genişletmesini, çok taraflı güvenlik operasyonlarında işbirliğini arttırmasını ve transatlantik güvenliği birlikte güçlendirmesini sağlayacaktır” denildi.

İsveç’in NATO’nun güçlü bir savunma ortağı olduğu belirtilen açıklamada, ittifakın İsveç’in katılımıyla daha da güçleneceği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, “İsveç’in üyeliği kolektif savunmamızı güçlendirecek ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki güvenlik sorunlarını çözme yeteneğimizi arttıracaktır. İsveç NATO’daki ilk gününden itibaren net bir güvenlik sağlayıcısı olacaktır ve ittifak İsveç’in NATO müttefiki olmasıyla daha da güçlenecektir” denildi.

İsveç ile imzalanan anlaşmanın, ABD’nin ortak güvenlik ve refahını ilerletmek için dünyada savunma ortaklıklarını güçlendirme taahhüdünü yansıttığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, anlaşmanın İsveç’in NATO’ya katılımından önce uygulanmaya başlanacağı vurgulandı, ancak anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

İsveç’ten NATO üyeliğine ilişkin son açıklama Savunma Bakanı Pal Jonson’dan gelmişti. Jonson, “katılımın mümkün olan en kısa sürede gerçekleşeceğinden umutlu olduğunu” söylemişti.

Üyelik için Türkiye ve Macaristan henüz onay vermedi

İsveç’in NATO üyeliğini henüz iki üye ülke, Türkiye ve Macaristan onaylamadı.

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu geçen ay İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla ertelemişti.

Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO’ya katılma talebinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav ülkelerinin NATO üyeliklerine, Türkiye’nin terörist olarak kabul ettiği kişileri korudukları gerekçesiyle itiraz etmişti. Türkiye, Nisan ayında Finlandiya’nın teklifini kabul etmiş ancak İsveç’i bekletmişti.

Türkiye, İsveç’ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.

Buna yanıt olarak Stockholm, terör örgütüne üyeliği yasadışı hale getiren ve aynı zamanda Türkiye’ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasa tasarısı sundu. İsveç geçen yıl imzalanan mutabakatın kendi payına düşen kısmını onayladı.

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin tasarının meclis genel kurulu oylamasına sunulmadan önce dışişleri komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra ise Erdoğan’nın imzalaması ile de yasa yürürlüğe girecek.

VOA tarafından geçilen ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD ile İsveç arasında savunma işbirliği anlaşması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.