ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor

ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor

ABONE OL
21:54 - 09/11/2023 21:54
ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de İsrail ile Hamas arasında “sokak çatışmaları” yaşandığı bildiriliyor. ABD, İsrail’in Gazze’deki güvenliği süresiz olarak kontrol edeceği yönündeki açıklamalarına karşın çatışmalar bittikten sonra Gazze’yi Filistinliler’in yönetmesi gerektiğini söylüyor.

İsrail ordusu, Gazze’nin merkezinde ilerlediğini ve Hamas’ın ağır kayıplar verdiğini bildiriyor. Hamas ise dün, Gazze’de bombalanmış binaların yanı sıra yoğun sokak çatışmalarını gösteren bir video yayınladı.

Hamas ve ayrı bir militan grup olan İslami Cihad’dan kaynaklara göre İsrail tankları, pusu kurmak için yeraltı tünellerini kullanan Hamas savaşçılarının ağır direnişiyle karşılaştı.

“Kriz sonrası yönetim Filistinlileri içermeli”

İsrail-Hamas çatışması ikinci ayına girerken Washington, İsrailli ve Arap liderlerle Gazze Şeridi’nin Hamas’sız geleceğini tartışmaya başladı.

Henüz bir plan ortaya çıkmamış olsa da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un kuşatma altındaki kıyı bölgesine ilişkin beklentilerini özetledi.

Blinken dün Japonya ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında, “Çatışma sona erdikten sonra Gazze yeniden işgal edilmeyecek. Gazze’yi abluka altına alma ya da kuşatma girişimi yok. Gazze topraklarında küçülme olmayacak” dedi.

Blinken, çatışmanın sonunda “bir geçiş dönemine” ihtiyaç duyulabileceğini ancak kriz sonrası yönetimin “Filistin liderliğindeki yönetimi içermesi ve Gazze’nin Filistin yönetimi altında Batı Şeria ile birleşmesi gerektiğini” dile getirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu hafta başında ABC haber kanalında yaptığı açıklamada, çatışmalar sona erdikten sonra Gazze’nin güvenliğinden “belirsiz bir süre için” sorumlu olacağını söylemişti.

Hamas: “İsrail’e kayıp verdirmeye kararlıyız”

Bu arada Hamas liderlerinden Halil El Hayya, New York Times gazetesine verdiği demeçte, örgütün İsrail’e yönelik saldırısının amacının “statükoyu yıkmak ve İsrail’e karşı mücadelede yeni bir sayfa açmak” olduğunu söyledi.

Hamas’ın sürgündeki komutanlarından Salih El Arori, dün Hamas’a bağlı El Aksa kanalına verdiği demeçte, “savaşçılarının Gazze’deki kara savaşında İsrail güçlerine kayıp verdirmeye kararlı olduğunu” söyledi. El Arori, “(İsrail) sahada ne kadar yayılır ve genişlerse, kayıpları da o kadar derinleşecektir” dedi.

Hamas’ın dün yayınladığı videoda, Gazze’deki militanların enkaz yığınlarının yanından koşarak geçtikleri ve İsrail tanklarına omuzdan atılan füzeleri ateşlemek için durdukları görülüyor. Bir diğerinde ise, binaların ve çöp konteynırlarının arkasındaki tünellerden tüfeklerle ateş ettikleri görüntüsü yer alıyor.

İsrail: “Gazze’nin kuzeyinde Hamas kontrolü kaybetti”

İsrail ordusu sözcülerinden Tuğamiral Daniel Hagari, dün yaptığı açıklamada, “Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın kontrolü kaybettiğini” söyledi.

Hagari, İsrail’in Hamas’ın Gazze’nin altında yüzlerce kilometre boyunca uzanan tünel ağını yok etmek için patlayıcı cihazlar kullandığını dile getirdi. Ordu şimdiye kadar 130 tünel kuyusunun imha edildiğini açıkladı.

İsrail Gazze’deki sivil ölümlerinden Hamas’ı sorumlu tutuyor ve “Hamas’ın Gazzeliler’i canlı kalkan olarak kullandığını, silahlarını ve operasyon merkezlerini yerleşim bölgelerinde sakladığını” söylüyor.

Paris’te yardım konferansı

Öte yandan bugün yaklaşık 80 ülke ve uluslararası örgüt, Gazze’ye yardımları koordine etmek ve Filistin’in Gazze bölgesindeki yaralılara nasıl yardım edileceğini değerlendirmek üzere Paris’te biraraya geliyor. Filistin Yönetimi başbakanının toplantıya katılması beklenirken İsrail, toplantıya davet edilmedi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırıları sonucu 1400 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri ise, İsrail’in Gazze saldırıları sonucu şimdiye kadar yüzde 40’ı çocuk olmak üzere 10 bin 569 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail de çatışmalarda 33 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

VOA tarafından geçilen Gazze’de çatışmalar sürerken ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de çatışmalar sürerken ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de çatışmalar sürerken ABD, Gazze’nin geleceğini Filistinliler’in yönetmesini istiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.