ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı

ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı

ABONE OL
21:54 - 28/07/2022 21:54
ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde de daraldı. İlk çeyrekteki yüzde 1,6’lık daralmanın ardından ikinci çeyrekte de yüzde 0,9’luk daralma olduğu açıklandı. Bu durum resesyon endişelerinin artmasına neden oldu.

ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri açıklandı. Gerçekleşen daralma beklentilerin üzerinde oldu. Ekonomistler veriler açıklanmadan önce yüzde 0,5 oranında bir daralma öngörürken yüzde 0,9’luk bir oranın ortaya çıkması ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişelerini körükledi. Borsalar da açıklanan rakamlara negatif tepki verdi ve eksiye döndü.

İki çeyrek üst üste ekonomide daralma yaşanması teknik olarak bir resesyona işaret ediyor. Ancak Ulusal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Dairesi, mevcut durumu resesyon olarak değil “ekonominin her alanına yayılan ve birkaç aydan uzun süren üretim, istihdam ve diğer etkenlerdeki önemli bir düşüş” olarak tanımladı.

Biden: “Sürpriz değil”

Başkan Joe Biden, Merkez Bankası (FED) enflasyonu düşürmek için adım atarken Amerikan ekonomisinin yavaşlıyor olmasının sürpriz olmadığını söyledi.

Biden yaptığı yazılı açıklamada, istihdam piyasasının tarihi olarak güçlü bir dönemden geçtiğine ve tüketici harcamalarının artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, ekonominin görünümüyle ilgili olumlu bir tablo çizdi.

ABD Başkanı Joe Biden

Başkan Biden, “Doğru yoldayız ve bu geçiş sürecinden daha güçlü ve daha güvenli olarak çıkacağız” ifadesini kullandı.

Yellen resesyon olasılığını elemedi

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinde ikinci çeyrekte görülen daralmanın kaçınılmaz bir yavaşlamaya işaret ettiğini ancak ekonominin hala gücünü koruduğunu söyledi.

Yellen basın toplantısında resesyon olasılığını ise elemedi. FED ve Başkan Biden yönetimi yılın ilk iki çeyreğindeki daralmanın ardından enflasyonu 40 yıllık zirvesinden aşağı çekmek için çalışırken resesyonun yolda olabileceği sonucuna varmayı reddediyor.

Yellen ”Amerikalılar’ın çoğu için resesyonun tanımı benzerdir. Önemli iş kaybı, kitlesel işten çıkarmalar, işyerlerinin kapanması, özel sektör faaliyetlerinin zayıflaması, aile bütçelerinin baskı altında kalması, ekonominin geniş ölçekte zayıflaması. Şu anda gördüğümüz durum bu değil” diye konuştu.

ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını arttırmasının reel sektörde üretimi olumsuz etkilemesi, bunun da ekonomide daralmanın devamına ve resesyona neden olmasından endişe ediliyor.

Merkez Bankası son olarak dün faiz oranlarında 75 baz puanlık bir artışa gitti ve yıl sonuna kadar artışların devam edeceği sinyalini verdi.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, bugün basın toplantısı yapacak ve mevcut durumu değerlendirecek. Beyaz Saray yönetimi ABD ekonomisinin güçlü olduğu ve bir resesyon beklemediği mesajını veriyor.

İşsizlik maaşı başvuruları geriledi

Bir yanda ekonomide daralma yaşanırken diğer tarafta ABD’de istihdam alanında güçlü rakamlar görülmeye devam ediyor. Ülkede işsizlik rekor düzeyde düşük seyrederken işsizlik maaşı başvurularında da 4 haftadır süren yükselişin ardından geçen hafta düşüş oldu.

Eleman aranıyor ilanı

ABD Çalışma Bakanlığı’nın haftalık olarak açıkladığı verilere göre, 23 Temmuz haftasında ABD’de işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 5 bin azaldı. Geçen hafta ABD’de 256 bin kişi işsizlik maaşı başvurusu yaptı. Reuters’ın yaptığı ankette beklenti 253 bin başvuru olması şeklindeydi.

ABD’de gelinen noktada toplam işsizlik maaşı başvuru sayısı 1,36 milyona düştü.

Ülkede Mayıs ayı verilerine göre 11 milyonun üzerinde açık iş pozisyonu bulunuyor. Ülkede işsizlik oranı 3,6 ile rekor düzeyde düşük bir düzeyde seyrediyor.

VOA tarafından geçilen ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Ekonomisinde Daralma Resesyon Endişesini Arttırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.