ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

ABONE OL
19:37 - 25/01/2024 19:37
ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde resesyon öngörülerine meydan okuyarak beklentilerin üzerinde büyüdü. Yıllık bazda büyüme yüzde 2,5 oranında gerçekleşti. Büyümenin özellikle tüketici harcamaları kaynaklı olduğu belirtiliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı gayrisafi yurtiçi hasıla raporuna göre, enflasyonist baskılar son çeyrekte azaldı.

Büyüme, ihracattaki artış, kamu harcamalarının yükselmesi ve özel sektör yatırımlarındaki toparlanmayla da desteklendi.

ABD Merkez Bankası faiz indirmeye ne zaman başlayacak?

Mevcut veriler, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarının ardından faiz indirmeye başlamasına dair beklentileri arttırdı. Ancak güçlü seyreden büyümenin, faiz indirimlerinin Mart ayında başlamasının erken olduğu sinyallerini verdiği yorumları yapılıyor.

New York’taki Fitch Ratings’in ABD Bölgesel Ekonomi Başkanı Olu Sonola, “Hangi açıdan bakarsanız bakın bu rapor, özellikle Fed’in agresif para politikasını sıkılaştırma döngüsünün arka planında, mükemmel bir ekonomik büyüme performansı yılını tamamladığını gösteriyor’’ dedi.

Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu, gayrisafi yurtiçi hasılanın, üçüncü çeyrekteki yüzde 4,9’luk büyümesinin ardından geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda yüz de 3,3 oranında arttığını açıkladı.

Reuters anketine katılan ekonomistler büyümenin yüzde 2’de kalacağını tahmin ediyorlardı. Ekonomi bu haliyle FED’in enflasyonist olmayan büyüme olarak gördüğü yüzde 1,8’i de aşmış oldu.

Geçen yıl ABD ekonomisinde görülen büyüme oranı, 2022 yılında görülen yüzde 1,9’un ardından son iki yılın en hızlı büyüme oranı olarak kayda geçti. Mevcut büyüme, faiz arttırımlarıyla birlikte ekonomide ve büyümede yavaşlama beklentilerini boşa çıkardı.

Büyümeyi kamu harcamaları ve özel sektör yatırımı destekledi

Ekonomideki büyüme, güçlü seyreden istihdam piyasası, artan çalışan ücretleriyle birlikte desteklenen tüketici harcamalarıyla desteklendi.

ABD ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, üçüncü çeyrekteki yüzde 3,1’lik artışın ardından Ekim-Aralık döneminde yüzde 2,8 oranında büyüdü.

Vergi ve enflasyonun hesaba katılmasının ardından hane halklarının elindeki gelir Temmuz-Eylül döneminde yüzde 0,3’lük hızın üzerine çıkarak yüzde 2,5 oranında arttı.

Artan kamu harcamalarının yanı sıra, COVID-19 salgını sırasında bazı şirketlerin ve hanehalklarının düşük borçlanma oranlarını sabitlemesine olanak tanıyan sıfıra yakın faiz oranları da durgunluğun önlenmesine yardımcı oldu.

Ekonomistler kötümser tahminlerini büyük ölçüde ABD Merkez Bankası FED’in talebi azaltmak için faizleri artırma hızına dayandırmışlardı.

Ancak gelinen noktada çoğu ekonomist kötümser tahminleri geri çekerek bu yıl için de büyümenin devamına dair beklentilerini ifade ediyorlar.

Gelinen noktada, FED’in faiz indirimlerine Mart ayında değil ama Mayıs itibariyle başlayacağına dair beklentiler daha da arttı.

ABD Başkanı Biden’dan ekonomi değerlendirmesi

ABD Başkanı Joe Biden, açıklanan büyüme verilerinin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Joe Biden “Bugün ABD ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 3,1 büyüdüğünü ve 2,7 milyon kişiye daha istihdam sağladığını ve çekirdek enflasyonun pandemi öncesindeki seviyesine geri döndüğünü öğrendik. Sonuç olarak, ücretler, refah ve istihdam şu anda pandemi öncesine göre daha yüksek. Bu, Amerikalı aileler ve Amerikalı işçiler için iyi bir haber. Bu, yönetimimizde ekonomiyi ortadan dışa ve aşağıdan yukarıya doğru büyüttüğümüz arka arkaya üç yıl demektir. Ancak işimiz henüz bitmedi” ifadelerini kullandı.

Biden reçeteli ilaçların, sağlık sigortası primlerinin ve temiz enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik mevzuatın uygulanması ve her alanda maliyetlerin düşürülmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

ABD’de 2024 başkanlık seçimleri öncesinde seçim kampanyası çalışmalarına hız veren Biden, ulaşım projelerine yatırım öngören 5 milyar dolarlık planını açıkladığı Wisconsin’da yaptığı konuşmada Cumhuriyetçiler’in ekonomi politikalarını da eleştirdi.

Biden, “Cumhuriyetçilerin, her alanda maliyetlerinizi artırırken ve sosyal güvenlik ve sağlık sigortaları keserken, zenginlere ve büyük şirketlere büyük imtiyazlar vermesine izin vermeyeceğim. Amerikalı ailelere bu şekilde daha fazla nefes aldıramayız” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.