ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı

ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı

ABONE OL
20:28 - 25/08/2022 20:28
ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı rapor, Amerikan ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha hafif bir hızda olsa da daraldığını ortaya koydu. Rapora göre ikinci çeyrekteki tüketici harcamaları, envanter yığılmasını azaltarak ekonomik resesyonun kapıda olduğu korkularını giderdi.

Ticaret Bakanlığı raporu, ekonominin son çeyrekte gelir açısından ölçüldüğünde istikrarlı şekilde büyüdüğünü ortaya koyuyor. Bu veriler, istihdam piyasası, perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin sağlam olmasıyla da paralellik gösteriyor.

Hükümet, gayrisafi yurtiçi hasılanın son çeyrekte yıllık binde 6 oranında azaldığını bildirdi. Gayrisafi yurtiçi hasılaya ilişkin bir önceki tahmin, gerilemenin binde 9 oranında olacağı öngörüsündeydi. Amerikan ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 1,6 oranında küçülmüştü.

Gayrisafi yurtiçi hasılada art arda iki çeyrek azalma kaydedilmesi ekonomik resesyonun standart tanımı olarak kabul edilse de ekonomik faaliyetlere ilişkin daha geniş kapsamlı ölçümler, gerileme yerine daha düşük hızda büyümeye işaret ediyor.

Ekonomik büyümenin alternatif bir göstergesi olan gayrisafi yurtiçi gelir ise ikinci çeyrekte yüzde 1,4 oranında arttı. Ekonomik performansı gelir açısından değerlendiren bu ölçüt, birinci çeyrekte yüzde 1,8 oranında artış göstermişti.

Ekonomik faaliyetlerin daha sağlıklı bir ölçütü olarak değerlendirilen gayrisafi yurtiçi hasıla ile gayrisafi yurtiçi gelirin ortalaması ise Nisan-Haziran diliminde binde 4 oranında arttı. İlk çeyrekteyse bu artış binde 1’di.

Ekonomik büyümenin gelir yönü, güçlü kar oranları ve sıkışık istihdam piyasası ortamında maaş artışlarıyla desteklendi.

Daha sağlam bir zemin

Amerikan ekonomisi, sağlam bir zeminde durmaya devam ediyor. Perakende satışların Mayıs ayındaki verilerden daha dayanıklı olduğu, bu dayanıklılığın Haziran ve Temmuz aylarında da etkili olduğu görülüyor. Sanayi üretimi Temmuz ayında rekor seviyede yükselirken şirketlerin ekipman harcamalarının sağlam olduğu gözlendi. İstihdam piyasasıysa yeni iş alanları açmaya devam ediyor.

Amerika’da ekonomik resesyonun belirleyicisi olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, ekonomik resesyonu, “Birkaç ay süren, normalde üretim, istihdam, reel gelir ve diğer göstergelerde ortaya çıkan, ekonomik faaliyetlerdeki ciddi gerileme” olarak tanımlıyor.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu dizginlemek amacıyla telabi azaltmak için faiz oranlarını agresif şekilde yükseltmesi, resesyon riskini arttırdı. FED, Mart ayından bu yana politika faizini 225 baz puan yükseltti.

FED Başkanı Jerome Powell’ın yarın Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen yıllık küresel merkez bankaları konferansında yapacağı konuşma, Amerika Merkez Bankası’nın resesyonu tetiklemeden ekonomik yavaşlamayı nasıl sağlayacağı konusunda ipuçları verebilir.

İstihdam piyasası, bu denklemin kilit parçalarından biri. Barınma ve teknoloji gibi faiz oranlarından etkilenen sektörler işten çıkarmalara devam etse de geniş kapsamlı işten çıkarmaların henüz başlamamış olması, istihdam piyasasının hala sıkışık olduğunu gösteriyor.

Amerika Çalışma Bakanlığı’nın bugün yayınladığı ayrı bir raporsa eyaletlerde yapılan işsizlik yardımı başvuruları sayısının 20 Ağustos’ta sona eren hafta 2 bin azalarak 243 bine gerilediğini ortaya koyuyor. İşsizlik yardımı başvuruları, Temmuz ayı ortasında son sekiz ayın en yüksek seviyesine tırmanarak 261 bin olarak kayda geçmişti. O dönemden bu yana başvurular, 250 bin seviyesinde seyrediyor

13 Ağustos’ta sona eren haftada bir hafta işsizlik yardımı aldıktan sonra yardım almaya devam edenlerin sayısı 19 bin azalarak 1 milyon 415 bine indi.

İşsizlik oranıysa Temmuz ayında yüzde 3,5’a geriledi. Bu oran, Haziran’da yüzde 3,6’ydı. Haziran ayı sonunda Amerika’da 10 milyon 700 bin iş pozisyonu, doldurulmayı bekliyordu. Bu veri, Amerika’daki her işsiz için 1,8 iş pozisyonu olduğu anlamına geliyordu.

VOA tarafından geçilen ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Daraldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.