ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor

ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor

ABONE OL
21:52 - 11/11/2022 21:52
ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan doları yabancı para birimleri karşısında dünkü değer kaybından sonra bugün de düşmeye devam etti. Bunun nedeni, Amerika’daki enflasyon oranının beklenenin altında açıklanmasının, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yüksek oranda faiz arttırma politikasından geri adım atma olasılığını arttırması ve yatırımcıların daha riskli para birimlerine yönelmesi.

Amerika’da dün açıklanan enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 7,7 oranında arttı. Böylelikle Amerika’da enflasyon Ocak ayından bu yana ilk kez yüzde 8’in altında açıklandı.

Stratejistler, son iki yıldır dolardaki artışın, doların değerinin yükseleceğini öngören çok sayıda yatırımcı çektiğini, dün açıklanan beklenenden düşük enflasyon oranının bu yatırımcıların dolardan hızla kurtulmaya çalışmalarıyla sonuçlandığını söylüyor. Enflasyonun düşme eğilimine girmesi, FED’in faizleri daha düşük oranda arttırmasının önünü açıyor.

Sermaye piyasaları ticareti firması Bannockburn Global Forex’ten piyasa baş stratejisti Marc Chandler, “Sadece eğilimleri izleyen, kısa vadeli yatırımcılar değil, uzun vadede dolar pozisyonu alanlar da dolardan çıkmaya başlamak durumunda” dedi.

Dolar, Japon yeni karşısında değerinin yüzde 1,41’ini kaybederek 138,96 yenden işlem gördü. Euro ise dolar karşısında yüzde 1,09 değer kazandı. Bir Euro, 1,0322 dolardan işlem gördü.

Bugün açıklanan tüketici güveni verileri ise Kasım ayında Amerikalı tüketicilerin güveninin gerilediğini gösteriyor. Bunun nedeni enflasyona ilişkin kaygıların azalmaması ve daha yüksek borçlanma maliyetleri.

Riskler karşısında hassas olan Avustralya doları ve Yeni Zelanda doları, Amerikan doları karşısında yüzde 1 değer kazandı.

Amerikan dolar endeksi, yabancı döviz karşısında iki seansta yüzde 3 geriledi. 2009 yılı Mart ayından bu yana Amerikan doları en büyük art arda iki günlük kaybı yaşadı.

Bannockburn’den Marc Chandler, “Doların zirveye ulaştığına ikna olanlar artıyor” şeklinde konuştu.

Çin’in sıkı COVID-19 kısıtlamalarını gevşetme kararı da yatırımcıların risk iştahını besledi. Çin, yakın temas durumunda karantina süresinin kısaltılması ve yurtdışından Çin’e uçuşlarda önlemlerin gevşetilmesi kararı aldı.

Vadeli işlemler piyasası, yatırımcıların önümüzdeki ay Amerika’da faizlerin 50 baz puan artacağı olasılığını yüzde 71,5 olarak gösteriyor. Bir hafta önce bu oran yüzde 50’ydi.

Öte yandan İngiliz sterlini dolar karşısında yüzde 0,58 değer kazandı ve 1,17785 dolardan işlem gördü. Bu gelişme, İngiltere’de ekonominin Eylül ayından önceki 3 aylık dönemde beklendiği kadar daralmadığını gösteren verilerin açıklanması üzerine geldi. Ancak yine de İngiliz ekonomisinin uzun sürecek bir resesyon dönemine girmesi bekleniyor.

İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan’ın bugün enflasyonu yüzde 0 ila yüzde 2 aralığındaki hedef orana geri çekmek için “gereken her türlü önlemi almaya hazır olduklarını” açıklamasından sonra Amerikan doları, İsviçre frangı karşısında yüzde 1,8 oranında değer kaybetti.

VOA tarafından geçilen ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dolarının Değeri Düşmeye Devam Ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.