ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti

ABONE OL
22:04 - 19/10/2023 22:04
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi-Askeri İşler Dairesi’nin Kongre ve Kamu İşleri Direktörü Josh Paul istifa etti. Paul, gerekçe olarak Biden yönetiminin İsrail-Hamas savaşında Tel Aviv’e verdiği desteğin “tek taraflı” olması ve alınan kararların “öngörüsüz, yakıcı, adaletsiz ve Amerika’nın değerleriyle çelişkili” olmasını gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın müttefiklerine ve ortaklarına silah transferinden sorumlu dairesinde 11 yıldır görev yapan Paul, istifa mektubunda, “İsrail’in tepkisi ve ABD’nin hem bu tepkiye hem de işgalin mevcut durumuna verdiği destek, hem İsrailliler hem de Filistinliler için sadece daha derin acılara yol açacaktır. Korkarım geçmişte yaptığımız hataları tekrarlıyoruz ve bu durumun bir parçası olmayı reddediyorum” dedi.

Josh Paul, LinkedIn hesabından paylaştığı istifa mektubunda ve açıklamasında, “Amerikan hükümetinin müttefik ve ortaklarına yaptığı silah transferlerinden en çok sorumlu olan bu daireye geldiğimde, yapacağım işin ahlaki karmaşıklığı ve tavizleri olacağını biliyordum ve kendime, yapacağım iyilikler vereceğim zarardan daha fazla olduğu sürece bu görevde kalma sözü verdim. Görevde olduğum 11 yıl boyunca hatırlayabileceğimden çok daha fazla ahlaki tavizlerde bulundum ama hepsinde kendime verdiğim sözü tuttum. Bugünse görevden ayrılıyorum çünkü İsrail’e yaptığımız, kapsamı genişletilmiş ve hızlandırılmış silah tedarikinde izlediğimiz yolda kendimle yaptığım bu pazarlığın sonuna vardım” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının “sadece bir canavarlık değil, canavarlığın da canavarlığı” olduğunu kaydeden Paul, buna rağmen İsrail’in verdiği karşılığın ve Washington’un bu karşılığa sağladığı desteğin, hem ABD’nin uzun vadeli çıkarlarıyla örtüşmediğini hem de İsrailli ve Filistinliler’e daha fazla acı çektirmekten başka işe yaramayacağını vurguladı.

Biden yönetiminin ve ABD Kongresi’nin büyük çoğunluğunun İsrail desteğini “önyargı, siyasi elverişlilik, entellektüel iflas ve bürokratik atalet” olarak tanımlayan Josh Paul, “yıllardır izlenen aynı yaklaşım olan ‘barış için güvenlik’ politikasının ne barış ne de güvenlik sağladığını” kaydetti ve tek tarafa verilen “kör desteğin”, uzun vadede her iki tarafta da halklar açısından yıkıcı olduğunu belirtti.

Çatışmalarda, ABD gibi üçüncü tarafların “çatışanların değil, arada kalanların ve gelecek nesillerin yanında yer alması” gerektiğini belirten Paul, “Bizim sorumluluğumuz, savaşan tarafların daha iyi bir dünya inşa etmelerine yardımcı olmak. İnsan haklarını merkeze oturtmaktır, ekonomik büyüme programları ya da diplomatik manevralarla insan haklarını saf dışı bırakmak ya da kenara itmek değildir” dedi.

İnsan haklarını kim ihlal ederse etsin, sorumlulardan hesap sorulması gerektiğinin altını çizen Paul, bunu ABD’nin düşmanları yaptığında sorumluluk çağrısında bulunmanın kolay, ortakları yaptığındaysa zor olduğunu belirtti.

Biden yönetiminin İsrail’in verdiği tepkiyi dizginlemek için Gazze’ye acil yardım malzemeleri, elektrik, su ve güvenli tahliye sağlanması için girişimlerde bulunmasının kendisini cesaretlendirdiğinin altını çizen Paul, bulunduğu görevdeki sorumluluğunun sadece silah transferiyle ilgili olduğunu, bu nedenle ABD hükümetindeki görevinden istifa ettiğini belirtti.

Paul “çatışmanın tek tarafına daha fazla silah akıtılması dahil büyük politika kararlarını destekleyecek şekilde” çalışmaya devam edemeyeceğini kaydetti ve “Kurallara dayalı bir düzen etrafında inşa edilmiş, hem eşitlik hem de adaleti ilerleten, tarih çizgisi tüm insanlar için özgürlük ve adalet yönünde ilerleyen bir dünyayı” desteklediğini ifade etti.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Biden yönetiminin İsrail’e verdiği ”tek taraflı kör destek” gerekçesiyle istifa etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.