ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor

ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor

ABONE OL
22:30 - 20/02/2024 22:30
ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, Arap ülkeleri adına Cezayir’in sunduğu, Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesiyle ilgili karar tasarısı, konseyin beş daimi üyesinden biri olan ABD’nin vetosuna takıldı. BM Güvenlik Konseyi’nde oylanan tasarı için 13 üye ülke “evet”, İngiltere “çekimser” oy kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada, Katar ve Mısır ile birlikte Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çabalarının devam ettiğini, anlaşmaya varılması halinde Gazze’de en az altı haftalık bir ateşkes sağlanacağını açıkladı.

Thomas-Greenfield, bölgedeki ortaklarıyla birlikte diplomasi girişimlerinin devam ettiğini, Cezayir’in sunduğu tasarıyı veto etmelerinin gerekçesinin “sürdürülen kritik diplomatik girişimleri engellemesi kaygısı” olduğunu kaydetti.

Güvenlik Konseyi oturumundan sonra basın toplantısı düzenleyen Thomas-Greenfield, fikir birliğini yansıtmayan bir oylamaya zorlandıklarını, geçtiğimiz birkaç hafta boyunca ABD’nin endişelerini açıkça ortaya koyduklarını, konseyde bugün oylanan karar tasarısı için acele edilmemesi ve bu tasarının konseyden geçmeyeceği görüşünü defalarca meslektaşlarına ilettiklerini söyledi.

“Alternatif tasarımız ateşkesi ve rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak”

Thomas-Greenfield, Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakmadan bir ateşkes sağlanamayacağını, konsey üyeleriyle iyi niyetle üzerinde çalışmayı planladıkları alternatif bir karar taslağı hazırladıklarını söyledi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne sunacakları taslakta, derhal ateşkesin sağlanması, rehinelerin serbest kalması ve Filistinlilere yardımların ulaştırılmasının öngörüldüğünü belirterek, “Tüm rehinelerin serbest bırakılması formülüne dayalı olarak mümkün olan en kısa sürede geçici bir ateşkes sağlayacak bir karar tasarısı olacak. Bu tasarı, çaresizce yardıma ihtiyacı olan Filistinlilere derhal yardım ulaştıracak. Hazırladığımız bu teklif üzerinde konseyin diğer üyeleriyle birlikte çalışmaya devam etmek için sabırsızlanıyoruz. Tüm farklı seslere ihtiyacımız var. Daha güvenli, daha barışçı bir gelecek için doğru koşulları yaratabilmek amacıyla bunu doğru şekilde yapmayı amaçlıyoruz. Nihai bir çözüme ulaşana kadar sahadaki doğrudan diplomasinin zor çalışmalarına aktif olarak katılmaya devam edeceğiz” dedi.

“İsrail’e her gün baskı yapıyoruz”

Thomas-Greenfield, İsrail’e Refah’a saldırmamalarını açıkça belirttiklerini, Başkan Joe Biden’ın da mevcut koşullar göz önüne alındığında Refah’a herhangi bir saldırının yapılmaması gerektiğini açıkça ifade ettiğini kaydetti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield, “Biz bu konuda baskı yapmaya devam edeceğiz. İsrail’in Refah’a saldırmamasını sağlamak için bu yönde baskı yapmaya devam edeceğiz. Bu konuyla ilgili İsraillilere ne söylediğimiz konusunda size bilgi veremem ama İsrailliler’e her gün baskı yaptığımızı açıkça söyleyebilirim” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Arap ülkelerinin tasarısını veto eden ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arap ülkelerinin tasarısını veto eden ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arap ülkelerinin tasarısını veto eden ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif tasarı sunmaya hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.