ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor?

ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor?

ABONE OL
16:43 - 25/01/2024 16:43
ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de yapılan son bir anket, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması beklenen Donald Trump’ın, Demokrat Partili Başkan Joe Biden’ın altı puan önünde olduğunu gösteriyor. Ancak Reuters haber ajansı ve Ipsos kamu araştırmaları firması tarafından yapılan bu ankete göre Amerikalılar, Trump’ın New Hampshire’daki ön seçim zaferinin ardından daha da netleşen seçim rövanşı konusunda mutsuz.

Ülke çapında 1250 Amerikalı yetişkinle yapılan ankette Trump’ın Biden’ın yüzde 34’lük oy oranı karşısında yüzde 40’la önde olduğu görüldü. Katılımcılar geri kalanı ise emin olmadıkları ya da başka birine oy vermeyi planladıkları ya da hiç kimseye oy vermeyi düşünmüyor. Anketin hata payı ise yüzde 3.

Bu ayın başlarında Reuters/Ipsos tarafından yapılan bir anket, Trump ve Biden’ın yarışı başa baş götürdüğünü göstermişti.

İki partili sistemden memnun olanların oranı az

Ankete katılanların yarısından biraz fazlası ABD’deki iki partili sistemden memnun olmadıklarını belirtirken, her dört kişiden sadece biri bu sistemden memnun olduğunu ifade etti.

Trump, ön seçimdeki tek rakibi Nikki Haley’yi kolaylıkla mağlup ederken, Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar yapılan ankete katılanların yaklaşık yüzde 67’si “başkanlık seçimlerinde aynı adayları görmekten bıktıklarını ve yeni birini istediklerini” söyledi. Yine de katılımcıların sadece yüzde 18’i Biden ve Trump’ın seçilmesi halinde oy kullanmayacağını belirtti.

Katılımcılara, aşı karşıtı aktivist Robert F. Kennedy Jr. Dahil üçüncü adaylara oy verme seçeneği sunulduğunda bile Trump’ın altı puanlık üstünlüğü devam etti. Trump yüzde 36, Biden yüzde 30, Kennedy yüzde 8 oranında destek aldı.

İleri yaş meselesi

Ankette, seçmenlerin kendi oylarından memnun olmadıklarına ilişkin çok sayıda gösterge var.

Demokratlar’ın yaklaşık yarısı dahil tüm katılımcıların yüzde 70’i, Biden’ın yeniden seçime girmemesi gerektiği görüşünde. Cumhuriyetçiler’in yaklaşık üçte biri dahil ankete katılanların yüzde 56’sı da Trump’ın aday olmaması gerektiğini söyledi.

81 yaşında olan Biden, Oval Ofis için çok yaşlı olduğu yönündeki yaygın görüş nedeniyle zor durumda. Biden, halihazırda en yaşlı ABD Başkanı konumunda.

Ankete katılanların dörtte üçü Biden’ın hükümette çalışmak için çok yaşlı olduğu ifadesine katılırken, yarısı da 77 yaşında Beyaz Saray’a dönmesi halinde gelmiş geçmiş en yaşlı ABD liderleri arasında yer alacak olan Trump için aynı görüşü dile getirdi.

Demokratlar’ın yarısından biraz fazlası Biden’ı çok yaşlı bulurken Cumhuriyetçiler’in üçte biri Trump’ı bu şekilde değerlendirdi.

Trump anketlerde Haley’ye fark atıyor

52 yaşındaki Haley, iyi finanse edilen ancak düşüşe geçen kampanyasını tersine çevirmek için seçmen memnuniyetsizliğini kullanmaya çalışıyor.

Haley, New Hampshire’da Trump’a yenilmesinin ardından Salı günü yaptığı açıklamada “Amerikalılar’ın çoğu Biden ve Trump arasında bir rövanş istemiyor. 80 yaşındaki adayını emekli eden ilk parti, bu seçimi kazanan parti olacak” demişti.

Haley, 2011-2017 yılları arasında vali olarak görev yaptığı Güney Carolina’da 24 Şubat’ta yapılacak Cumhuriyetçi Parti ön seçimine hazırlanıyor. Seçmenler arasında yapılan yeni anketse, Trump’ın ülke genelinde Haley karşısında yüzde 19’a karşı yüzde 64 gibi yüksek bir farkla önde olduğunu gösterdi.

Kasım ayındaki genel seçimlere katılım yine de yüksek olabilir çünkü her iki partiden seçmenlerin, diğer tarafı mağlup etmek için motivasyonu yüksek.

Biden’a oy vermeyi planladığını söyleyen katılımcıların yüzde 59’u, öncelikle Trump karşıtlığı nedeniyle motive olduklarını belirtti. Trump seçmenleriyse eski başkan ve politikaları hakkında daha olumlu görüş belirtti ve sadece yüzde 39’u yapacakları tercihi Biden’a karşı atılacak oy olarak tanımladı.

Trump karşıtlığı, Biden’ın 2020 seçimlerinde Trump’ı mağlup etmesine yardımcı olmuş ve rekor sayıda seçmen oy kullanmıştı.

Trump’ı zora sokabilecek bir başka etken de ankete katılan Cumhuriyetçiler’in yüzde 55’inin, yasaları çiğnediği takdirde suçlu bulunup hapis cezasına çarptırılması gerektiğini söylemesi.

Halihazırda dört cezai kovuşturmayla karşı karşıya olan Trump, mahkemede başkan olduğu dönemde gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle yargılanmaması gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçiler’in çoğu Trump’ın suçlu olduğunu düşünmüyor. Ankete katılan her beş Cumhuriyetçi seçmenden yalnızca biri Trump’ın 2020 seçimlerinde hile yapılmasını talep ettiğinin inandırıcı olduğu görüşünde.

Her beş kişiden dördü de siyasi rakiplerinin Trump’ın başkan adaylığını raydan çıkarmak için hukuk sistemini kötüye kullandığını söyledi.

VOA tarafından geçilen ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD başkanlık seçimi yarışında olası Trump-Biden rövanşı için anketler ne diyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.