ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı

ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı

ABONE OL
19:01 - 23/12/2020 19:01
ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump, 15 kişi için özel af kararı aldı. Af kararı alınan kişiler arasında, Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair açılan soruşturma kapsamında bulunan kişilerle, 2007 yılında Bağdat’ta yerel halkın öldürülmesi nedeniyle yargılanan özel güvenlikçiler de bulunuyor.

Trump ayrıca 5 kişinin cezasında da indirim kararı aldı. ABD başkanlarının görevi bırakmadan önce af kararları almaları alışılmadık bir durum değil. Trump, son olarak çıkardığı bu özel af kararlarıyla haksız bir muameleye maruz kaldıklarını düşündüğü dost ve arkadaşlarını savunmaktan çekinmediğini de bir kez daha göstermiş oldu. Trump’ın kendi aile üyelerini, avukatı Rudy Giuliani’yi ve hatta kendisini de af listesine alacağı iddia edilmişti ancak bu gerçekleşmedi.

Trump’ın hakkında af kararı çıkardığı kişiler arasında, Cumhuriyetçi Parti’nin eski California Temsilciler Meclisi Üyesi Duncan Hunter ve New York Üyesi Chris Collins de bulunuyor. Trump ayrıca eski Temsilciler Meclisi Teksas üyesi Steve Stockman’in cezasında da indirime gitti.

Collins, küçük bir ilaç firmasının yaptığı denemelerin başarısız olduğunu öğrendiğini oğluna ve başkalarına haber vererek borsada, 800 bin dolarlık bir para kaybetmelerinin önüne geçtiği gerekçesiyle, 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hunter da seçim kampanyasına gelen bağışları, aralarında kızının doğum günü partisinin de olduğu özel harcamaları için kullanmaktan dolayı, 11 ay hapis cezası almıştı.

Trump ayrıca Rusya soruşturmasına dahil olan isimlerden bazı kişiler için de af kararı çıkarttı. Bu kişilerden biri de 2016 seçim kampanyası danışmanlarından George Papadopoulos oldu. Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’a yalan ifade vermekten 30 gün hapis cezası alan avukat Alex van der Zwann da Başkan Donald Trump tarafından affedildi.

Trump, Rusya soruşturmasından iki kişiyi daha affederek soruşturmaya karşı net tavrını da bir kez daha ortaya koymuş oldu. Trump, soruşturmaya dahil olan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve danışmanı ve yakın dostu Roger Stone’u da affetmişti.

Blackwater çalışanlarına af tepkilere neden oldu

Donald Trump aldığı son af kararıyla, 2007 yılında Bağdat’ta onlarca Iraklı sivilin ölümüne neden olan Blackwater özel güvenlik şirketinin, 4 çalışanını da affetti.

Özel güvenlikçiler Bicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty ve Dustin Heard’ın affedilmesi için uzunca bir süredir lobi faaliyeti yürüten bir grup vardı. Bu kişilerin, soruşturma sürecinde adeta cezalandırıldıkları ve kendilerini aklayacak kanıtların saklandığı öne sürülüyordu. Dört kişi de uzunca bir süredir cezaevinde tutuluyordu.

Bağdat’taki Nisur Meydanı

Dört özel güvenlikçinin avukatlarından Brian Heberlig yaptığı açıklamada “Paul Slough ve meslektaşları hapishanede bir dakika dahi kalmayı hak etmediler” dedi. Heberlig, af haberini muhteşem bir haber olarak karşıladıklarını söyledi.

2007 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’taki Nisur Meydanı’nda Blackwater şirketine ait korumaların halkın üzerine ateş açması sonucu, 17 Iraklı sivil hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Blackwater şirketinin Irak’taki çalışma izni askıya alınmıştı.

Olayda Blackwater korumaları, otomatik silahlar, keskin nişancılar, el bombalarıyla müdahalede bulunmuştu. Savunma avukatlarıysa, meydandan geçen ABD Dışişleri Bakanlığı konvoyunu koruyan koruma görevlilerin, bir pusuya düşürüldükleri ve saldırıya uğradıklarını iddia ettiler.

Blackwater’ın 4 çalışanı 2014 yılında Washington’da görülen davada hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Duruşmada Slough savunmasını yaparken “Hizmet ettiğim devlet tarafından ihanete uğradığımı hissediyorum” demişti.

Slough ve iki ekip arkadaşı yapılan duruşmaların ardından 30’ar yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. Nicholas Slatten ise ömür boyu hapis cezası almıştı.

Başkan Donald Trump’ın Blackwater çalışanlarına yönelik aldığı af kararı, özellikle sosyal medyada ciddi eleştirilere neden oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü eski yöneticisi ve Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi Derneği Direktörü Sarah Leah Whitson, 2007 yılındaki olayda ölmüş Iraklı Ali isimli bir çocuğun fotoğrafıyla bir mesaj paylaştı. Whitson “Bu Ali. 9 yaşındayken Trump’ın bugün affettiği Blackwater çalışanları tarafından öldürüldü. Ali için adalet yok ama bizler ‘Neden bizden nefret ediyorlar?’ diye sormaya devam edelim” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanı Trump 20 Kişi İçin Özel Af Kararı Çıkardı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.