ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı

ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı

ABONE OL
12:39 - 11/04/2024 12:39
ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden Hamas’a masadaki geçici ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısında bulundu. Biden Gazze’ye daha fazla insani yardımın girişine izin verilmesi konusunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile “açık açık“ konuştuğunu söyledi.

Çarşamba günü Beyaz Saray’da Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Biden, “Başbakan Netanyahu ve İsrail ile ilişkilerimiz konusunda, çok açık ve doğrudan konuştum. Uzun bir görüşmemiz oldu. Gazze’ye daha fazla yardımın iletilmesi ve bölgede herhangi bir adımda sivillere yönelik zararın ciddi ölçüde azaltılmasıyla ilgili adım atmayı kabul etti” diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Hamas’ın elinde rehin bulunan Amerikan vatandaşlarının aileleriyle biraraya gelmişti.

ABD Başkanı Biden, “Masadaki teklifi hayata geçirene kadar durmayacağız. Şimdi Hamas yapılan teklif konusunda harekete geçmek zorunda. Rehineleri evlerine yani ait oldukları yere getireceğiz. Şu anda ihtiyaç duyduğumuz altı haftalık ateşkesi de geri getireceğiz” dedi.

Başkan Biden hafta başında bir televizyon kanalına verdiği röportajda, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze’deki savaşa ilişkin yaklaşımını “hata” olarak değerlendirmişti.

Ateşkes teklifi neleri kapsıyor?

Reuters haber ajansına konuşan İsrailli yetkililer, Mısır’da yapılan ateşkes görüşmelerinde Filistinliler’in Gazze’nin kuzeyine dönmesi konusunda tavizleri kabul ettiklerini belirtti; Hamas’ın anlaşma yapmak istemediğini savundu.

Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan iki yetkili, ateşkes teklifi kapsamında, İsrail’in 150 bin Filistinli’nin güvenlik kontrolü olmadan Gazze’nin kuzeyine dönmesine izin vermeyi kabul ettiğini belirtti.

Yetkililere göre Hamas’ın da hala hayatta olan kadın, yaşlı ve hasta rehinelerin listesini vermesinin öngörüldüğünü söyledi. Başbakan Netanyahu’nun ofisindense bir açıklama gelmedi.

Taraflar arasında Gazze’den göç etmek zorunda kalan Filistinliler’in bölgeye dönüşünün nasıl sağlanacağı, İsrail’in kaç Filistinli mahkumu serbest bırakacağına ilişin görüş ayrılıkları bulunuyordu.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanı Biden’dan Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmesi çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.