ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Telefon görüşmesi, Netanyahu’nun ABD’nin Ortadoğu stratejisinin ana unsurlarından biri olan iki devletli çözüme ilişkin çağrıları reddetmesinin ardından yapıldı.

ABONE OL
12:35 - 20/01/2024 12:35
ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Telefon görüşmesi, Netanyahu’nun ABD’nin Ortadoğu stratejisinin ana unsurlarından biri olan iki devletli çözüme ilişkin çağrıları reddetmesinin ardından yapıldı.

Beyaz Saray’dan telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamaya göre, iki lider Hamas’ın rehin tutumaya devam ettiği rehinelerin kurtarılmasına yönelik devam eden çabaları ele aldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden ve Netanyahu’nun telefon görüşmesinde, “İsrail’in bir yandan Hamas üzerindeki baskıyı muhafaza ederken, Gazze’de sivillere yönelik zararı azaltma konusundaki sorumluluğunu” da görüştüklerini belirtti.

John Kirby, Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında Başkan Biden’ın kalıcı barış ve güvenliğin yanı sıra İsrail’in güvenlik garantisini de kapsayacak iki devletli çözüm vizyonunu anlattığını söyledi.

Kirby, “Başkan hala iki devletli çözüm olasılığına inanıyor. Bunun çok çaba gerektirdiğinin ve her iki tarafta da büyük liderlik gerektireceğinin farkında. ABD nihai olarak bu sonucu görme konusundaki taahhüdünü sürdürüyor ve onlarla da çatışma sonrası Gazze ve sadece Filistin halkı için değil İsrail halkı için de uzun vadeli güvenlik için bağımsız bir Filistin devletinin önemi hakkında aktif şekilde görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu Filistin devleti fikrini reddetmişti

Cuma günü Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze’de sivillerin yaşadığı ”insanlık trajedisini” kabul etse de İsrail’in askeri harekatını gelecekte Filistinliler’le daha barışçı ilişkiler kurmaya ve küresel güvenliği güçlendirmeye yönelik bir adım olarak niteledi.

Diplomatlarsa Cuma günü, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bağımsız bir Filistin devleti fikrine karşı çıkarak ABD’nin Ortadoğu stratejisinin ana unsurlarından biri olan iki devletli çözümü reddetmesinin yankılarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

Netanyahu Perşembe günü Tel Aviv’de düzenlenen bir brifingde, “İsrail Ürdün Nehri’nin batısındaki tüm topraklarda güvenlik kontrolüne sahip olmalıdır. Bu egemenlik ilkesiyle çatışıyor ama ne yapabilirsiniz ki?” şeklinde konuşmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise bir basın brifinginde Filistin devletinin kurulmasının Gazze’nin yeniden inşası, yönetimi ve güvenliğinin yanı sıra İsrail’e de kalıcı güvenlik sağlamanın tek yolu olduğunu söylemişti.

Filistin Kızılayı: ”İsrail insansız hava araçları Gazze’nin güneyinde hastaneyi hedef aldı”

Filistin Kızılayı İsrail’i Cuma günü, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’taki bir hastaneye ateş açmakla suçladı. İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki ana kent merkezi olan Han Yunus’a ilerlemesi, burada halen faaliyette olan birkaç sağlık kurumunu tehdit ediyor.

Açıklamada, “İsrail insansız hava araçlarının Al Amal Hastanesi’ndekileri hedef alan yoğun ateşi nedeniyle” daha önce buraya göç etmek zorunda kalmış insanların yaralandığı ve Kızılay’ın üssünün vurulduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise bölgeden gelen haberleri değerlendirdiğini belirtti, başka ayrıntı vermedi.

Han Yunus yakınlarında İsrail tankları Gazze’nin ayakta kalan en büyük hastanesi Nasır’a da yaklaşıyor. Bölge sakinleri, batıdan gelen top atışlarını duyduklarını, güneyde de şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırıyı düzenleyen Hamas militanlarının ana üssü olduğunu belirttiği Han Yunus’u ele geçirmek için bu hafta yeni ve büyük bir harekat başlattı.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, son 24 saat içinde Gazze’de 142 Filistinli’nin öldüğünü, 278’inin yaralandığını ve üç ayı aşkın süredir devam eden savaşta ölenlerin sayısının 24 bin 762’ye yükseldiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki 36 hastanenin çoğunun faaliyetlerini durdurduğunu, sadece 15’inin kısmen çalıştığını ve bunların da yeterli yakıt ya da tıbbi malzeme olmaksızın, kapasitelerini üç kat aşarak ayakta durduğunu belirtiyor.

İsrailli yetkililer Hamas savaşçılarını Nasır da dahil olmak üzere hastanelerde faaliyet göstermekle suçluyor; ancak hastane personeli bu yöndeki iddiaları reddediyor.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) verilerine göre 1 milyon 700 binden fazla kişi, yani Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i yerlerinden edildi ve birçoğu pek çok kez yer değiştirmek zorunda kaldı. Birçoğu kendilerini hava koşullarından ve hastalıklardan korumakta yetersiz kalan çadırlara sığınmış durumda.

Reuters’ın haberinden bazı bilgiler kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen İsrail Başbakanı’nın iki devletli çözümü reddetmesinin gölgesinde ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Başbakanı’nın iki devletli çözümü reddetmesinin gölgesinde ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Başbakanı’nın iki devletli çözümü reddetmesinin gölgesinde ABD Başkanı Biden Netanyahu ile görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.