ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu”

ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu”

ABONE OL
22:35 - 16/02/2024 22:35
ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu”
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden Rus muhalif Aleksey Navalni’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Ölümünden Putin sorumlu“ dedi; “Cesareti unutulmayacak” ifadelerini kullandı. Demokrat Başkan, “Zaman daralıyor” sözleriyle Kongre’ye Ukrayna’ya ilave yardım öngören paketi kabul etmesi çağrısında bulundu.

Başkan Biden Ohio ziyareti öncesinde Beyaz Saray’da, Navalni’nin Rusya’da cezaevinde öldüğü haberlerinin ardından açıklama yaptı; “Navalni cesurca yolsuzluk ve şiddete karşı çıktı. Cezaevindeyken bile hakikatın güçlü bir sesiydi. Rus yetkililer kendi hikayelerini anlatacaklardır ama sakın kanmayın. Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu” diye konuştu.

ABD Başkanı Rus muhalif Navalni için, “Putin onu zehirledi, tutukladı, uydurma suçlardan yargıladı ve cezaevine attı. Tecrit edildi ama tüm bunlar onu Putin’in yalanlarını yüksek sesle dile getirmekten alıkoymadı. Cezaevindeyken bile hakikatin güçlü bir sesiydi” ifadelerini kullandı.

Başkan Biden, “Navalni 2020’de kendisine yönelik suikast girişiminin ardından sürgünde güvenli bir şekilde yaşayabilirdi ancak bunun yerine çalışmalarına devam ederse cezaevine atılacağını belki de öldürüleceğini bile bile Rusya’ya döndü. Çünkü ülkesine Rusya’ya çok inandı” dedi.

Navalni’nin ölümüyle ilgili haberlerin doğruluğuna inanmamak için hiçbir neden olmadığını söyleyen Biden haberlere “şaşırmadığını ama çok öfkelendiğini” söyledi.

Biden: “Çeşitli seçenekleri değerlendiriyoruz”

Basın toplantısında Başkan Biden’a 2021’de Cenevre’de Putin’le biraraya geldiği zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında, Navalni’nin hapishanede ölmesinin yıkıcı sonuçları olacağı konusunda Putin’i uyardığına ilişkin sözleri hatırlatıldı ve Rusya’nın hangi sonuçlarla karşı karşıya kalması gerektiği soruldu.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından hem ağır kayıp verdiğini hem de kapsamlı yaptırımların hedefi olduğunu vurgulayan Biden, “Bu 3 yıl önceydi. Bu esnada pek çok sonuçlarla karşı karşıya kaldılar. 350 binden fazla Rus askeri öldü ya da yaralandı. Büyük yaptırımlara maruz kaldılar. O dönemde Rusya’ya karşı adım atılmıyordu. Daha ne yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Çeşitli seçenekleri değerlendiriyoruz” yanıtını verdi.

ABD Başkanı, bir gazetecinin Navalni’nin ölümünün suikast olup olmadığını sorması üzerine, “Tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz ama Navalni’nin ölümünün Putin ve çetelerinin yaptığı bir şeyin sonucu olduğuna şüphe yok” ifadelerini kullandı.

Biden’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Zaman daralıyor”

Demokrat Başkan Biden Navalni’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yardım öngören bütçe paketinin tıkandığı Kongre’ye de sert ve net bir mesaj verdi.

ABD Başkanı, “Ukrayna’ya ilave yardım sağlamamak asla unutulmayacak. Zaman daralıyor’ diye konuştu.

Biden, “Tarih şahidimizdir, Temsilciler Meclisi’nin bu konuda başarısız olması unutulmayacaktır” dedi

Başkan Yardımcısı Harris Münih’te Navalni’nin eşiyle biraraya geldi

Beyaz Saray’dan bir yetkili, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Münih Güvenlik Konferansı sırasında, Rusya’da cezaevinde ölen muhalif siyasetçi Aleksi Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya ile biraraya geldiğini belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD’nin ölümü doğrulamak için çalıştığını belirterek, bunun Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in acımasızlığının bir başka işareti olacağını söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasının başında açıklama yapan Harris, “Açık olalım. Rusya sorumludur. Bu konuda daha sonra söyleyeceklerimiz olacak” dedi.

Blinken: “Rusya’nın zayıflığını ve çürümüşlüğünü ortaya koyacak”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Navalni’nin ölüm haberinin doğru olması durumunda bunun Rusya’nın “zayıflığını ve çürümüşlüğünü” ortaya koyacağını söyledi.

Blinken Münih’te yaptığı açıklamada, “Her şeyden önce, eğer bu haberler doğruysa, kalplerimiz eşi ve ailesiyle birlikte. Bunun ötesinde, bir Rus hapishanesinde ölümü ve kendisine duyulan saplantı ve korku, Putin’in inşa ettiği sistemdeki zayıflık ve çürümenin altını çiziyor. Bunun sorumlusu Rusya’dır” şeklinde konuştu.

Münih’te Navalni’nin eşiyle de biraraya gelen Blinken, “Bu konuda endişe duyan diğer pek çok ülkeyle de konuşacağız, özellikle de bu haberler doğru çıkarsa” dedi.

ABD Kongresi’nin her iki kanadından sert tepki

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benjamin Cardin, Münih Güvenlik Konferansı’ndan Navalni’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “2007 Münih Güvenlik Konferansı’nda dünya Vladimir Putin’in Batı ile işbirliğini reddetme niyetlerini açıkça ifade ettiği konuşmasını izledi. Bugün 17 yıl sonra aynı konferansta dünya Rus Devlet Başkanı’nın en önde gelen ve güçlü muhaliflerinden biri Aleksey Navalni’nin ölümünden sorumlu olduğunu öğrendi” dedi.

Demokrat Senatör Ben Cardin, “Navalni’nin ölümü yalnızca Rus halkı için bir trajedi değil tüm uluslararası toplumda hissedilen derin bir kayıptır” ifadelerini kullandı.

“Navalni’nin yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığının onu milyonlar için bir umut ışığı haline getirdiğini” söyleyen Senatör Cardin, “Navalni’nin kaybı dünya için şoke edici bir darbe olmakla birlikte, mirası şüphesiz direnç, cesaret ve umudun bir sembolü olarak yaşamaya devam edecek” dedi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson da Navalni’nin ölümüne ilişkin haberlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Putin’i “tehlikeli bire diktatör” olarak niteledi.

Johnson, “Dünya en önde gelen siyasi muhalifin ani ölümünden Putin’in doğrudan sorumlu olduğunu biliyor. Putin düşmanlarına saldırmak ve iktidarını genişletmek için radyoaktif madde kullanımı dahil aşırı yöntemler kullanmaya hazır olduğunu gösterdi” dedi.

Ukrayna’ya yardım için ek bütçeye bazı Cumhuriyetçiler’in karşı çıktığı ve kendisinin de sözkonusu paketi oylama için Temsilciler Meclisi’ne getirmediği bir dönemde Johnson, “Kongre Ukrayna’nın desteklenmesine yönelik en iyi yolu tartışırken, ABD ve ortaklarımız, Putin’in Ukrayna’daki haksız savaşını ve Baltık devletlerine karşı saldırganlığı fonlama kabiliyetini kesmek amacıyla eldeki tüm araçları kullanmalı” ifadelerini kullandı.

Nikki Haley: “Trump tek kelime etmedi”

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 seçimleri için başkan aday adaylarından olan ABD’ninn eski BM daimi temsilcisi Nikki Haley sosyal medyadaki mesajında, Navalni’nin ölümüne ilişkin haberleri paylaşarak, “Bunu Putin yaptı. Donald Trump’ın övgüyle söz ettiği ve savunduğu aynı Putin” diye yazdı.

Haley, “Putin siyasi rakibini öldürdü ve Trump Putin’i müttefiklerimizi işgal etmeye taşvik edeceğini söyledikten sonra tek bir kelime etmedi. Ancak sosyal medyada dava draması ve sahte anketlerle ilgili 20’den fazla kez paylaşım yaptı” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanı Biden: “Navalni’nin ölümünden Putin sorumlu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.