AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı

AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı

ABONE OL
14:54 - 08/04/2021 14:54
AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşmede protokol sorunu yaşandığı ortaya çıktı.

Sorunun, salonda iki Avrupalı yönetici varken oturabilecekleri tek koltuk bulunmasından kaynaklandığı ve bu durumun yarattığı rahatsızlığın bugün von der Leyen’in sözcüsü tarafından dile getirildiği görüldü.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Erdoğan’ın yanında sadece tek bir koltuk olduğunu görünce şaşkınlığını gizleyemedi.

Salı günkü görüşmenin görüntüleri, AB Komisyonu’nun ilk kadın başkanı ve Ankara’daki görüşmedeki tek kadın olan von der Leyen’in Erdoğan’ın yanında sadece tek bir koltuk olduğunu görünce buna inanmakta güçlük çektiğini beden diliyle ve şaşırdığını ifade eden bir iç çekişle ortaya koyduğunu gösteriyor. Erdoğan ve Michel, salonun ortasında yer alan yan yana koltuklarda otururken von der Leyen’in kanepeye oturtulduğu görülüyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, “AB Komisyonu Başkanı’nın şaşkınlığı ortadaydı. Başkan von der Leyen Avrupa Konseyi Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’yla tam olarak aynı şekilde oturtulmalıydı” dedi.
Türk hükümeti, konuyla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.

Avrupa Parlamentosu üyelerinden Sophie in ‘t Veld ise AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in neden bu duruma tepki göstermediğini sorguladı.

AB Komisyonu, von der Leyen’in rahatsızlığını ifade etse de adını açıklamayan bir AB yetkilisi, Michel’in tepki göstermesinin “hem Türkiye hem de AB Konseyi’ne yönelik bir protokol ve siyaset sorununa yol açabileceğini” söyledi.

Yetkili, “Türkiye saygısızlık etmek istemedi. Her iki başkana da çok nazik bir karşılama yaptı ve uluslararası protokola sıkı sıkıya bağlı kaldı” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte AB Komisyonu ve Avrupa Konseyi’nin başkanlarını Brüksel’de ziyaret ettiğinde görüşmelerde üç koltuk yer alıyordu.

AB Komisyonu Sözcüsü Mamer, von der Leyen’in durumu “bir mesele haline getirmemeye” karar verdiğini, görüşme sırasında kadın haklarını ve Türkiye’nin geçtiğimiz ay çekildiği İstanbul Sözleşmesi’ni gündeme getirdiğini kaydetti.

Fransız siyasetçilerden tepki

AP sosyalist grup milletvekili Raphael Gluksman, paylaştığı Twitter mesajında, “Charles Michel, Von der Leyen’e uygulanan bu muameleyi nasıl kabul edebildi? Erdoğan’ın dayattığı sahnenin sembolik şiddeti çıldırtıcı. AB Konsey Başkanı da o sandalyeye oturarak aslında kadın-erkek eşitliği üzerine oturuyor” dedi.

AP aşırı sağ grup milletvekili Gilbert Collard de “Erdoğan’ın korkunç cinsiyetçiliğine ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i bir kanepeye atarak aşağılayan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in suç ortaklığına bakın” dedi.

Brüksel ve Ankara arasındaki bağlar, 2016’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’de gündeme gelmeye başlayan insan hakları ihlalleri nedeniyle gerilmiş olsa da her iki taraf da son dönemde temkinli bir yakınlaşma içine girdi.

VOA tarafından geçilen AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Yetkililerinin Ankara Ziyaretinde Protokol Sıkıntısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.