Türk-Alman İşverenler Birliği TDU, Adıyaman’da faaliyet gösteren Berlinli işverenler ve TDU üyeleri bir araya gelerek, güncel konuların değerlendi ve iş birliği imkânlarının ele alındı.
Toplantıya Adıyaman Belediye Başkanı Avukat Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Belediyesi Meclis Üyesi Hacı Mehmet Karataş ve Yörem AŞ Genel Müdürü Muhammet Ali Hazar, çok sayıda Berlinli işinsanı katıldı.
TDU Asbaşkanı Serap Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda açılış konuṣmasını TDU Başkanı Remzi Kaplan yaptı.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük depremi ve sonrasını içeren bir sinevizyon gösterimi ile başlayan toplantıda konuşan Adıyaman Belediye Başkanı Avukat Abdurrahman Tutdere, TDU`da Adıyaman’daki son durum hakkında bilgi verirken özetle şunları söyledi:
Berlin’de düzenlenen buluşmada, Adıyaman Belediye Başkanı, 6 Şubat depreminin ardından yaşananları ve kentin yeniden inşası için yürütülen çalışmaları anlattı. Dayanışmanın sürmesi gerektiğini vurguladı.
Adıyaman Belediye Başkanı, Berlin’de Türk-Alman İş İnsanları Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılarak, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem sonrası Adıyaman’da yaşananları ve bugün gelinen noktayı katılımcılarla paylaştı.
Konuşmasında Adıyaman’ın tarihi, kültürel ve sosyolojik yapısına dikkat çeken Başkan, “Adıyaman; büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, doğası ve insanıyla Türkiye’nin nadide kentlerinden biri. Farklı inançların, dillerin ve kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir şehir,” dedi.
Ancak kentin büyük bir talihsizliği olduğunu ifade eden Başkan, “Adıyaman dört büyük metropol arasında sıkışmış, Anadolu’nun şirin ama sessiz bir köşesi. 6 Şubat’ta yaşanan felakette bu sessizlik adeta çığlığa dönüştü ama ne yazık ki duyulamadı,” diye konuştu.
Deprem sonrası yaşanan ihmalleri de dile getiren Başkan, “Ben o zaman milletvekiliydim. Büyük çaba sarf ettik ama sesimizi yeterince duyuramadık. Arama kurtarma ekipleri ilk dört gün Adıyaman’a ulaşamadı. İnsanlarımız cami avlularında, enkaz altında hayatlarını kaybetti,” diyerek yaşanan acıyı gözler önüne serdi.
Depremin üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen kentin hâlâ büyük sıkıntılarla mücadele ettiğini belirten Başkan, “Bugün kent merkezinde 80 bin, ilçelerle birlikte toplam 114 bin kişi konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veriyor. Bu insanlar 21 metrekarelik alanlarda, tozun, susuzluğun, işsizliğin ortasında hayata tutunmaya çalışıyor,” dedi.
Adıyaman Belediyesi’nin kendi hizmet binası dâhil olmak üzere altyapısının tamamen yıkıldığını hatırlatan Başkan, “Yoktan var etmeye çalışıyoruz. Belediyemizin imkânları çok kısıtlı, ama halkımız için gecemizi gündüzümüze katıyoruz,” diyerek belediyenin yeniden yapılanma sürecine dair bilgiler verdi.
Kalıcı konut inşaatlarının da sürdüğünü belirten Başkan, yerleşim oranının şu anda yalnızca %17 olduğunu, yıl sonuna kadar bu oranın %60-70’e çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Konuşmasının bir bölümünde, sadece mevcut sorunları değil, gelecekte yaşanabilecek afetler için de hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan, “Uzmanlar, Adıyaman’ın henüz büyük depremini yaşamadığını söylüyor. Biz bu gerçekle yüzleşerek, yeni depremlere dayanıklı bir şehir inşa etmeliyiz,” dedi.
Berlin’de bulunmalarının asıl nedeninin bu dayanışmayı büyütmek olduğunu vurgulayan Başkan, “Bugün burada olmamızın sebebi, Adıyaman’dan Berlin’e uzanan bir dostluk köprüsünü kalıcı hale getirmektir. Sizin gibi yüreği güzel insanların desteğine ihtiyacımız var,” diyerek uluslararası destek çağrısında bulundu.
Konuşmanın ardından katılımcılarla yapılan görüşmelerde, Adıyaman’a yönelik kalıcı destek projeleri, iş birlikleri ve gönüllü destek mekanizmaları üzerine fikir alışverişi yapıldı.
Adıyaman, yaşadığı büyük acıya rağmen, kardeşlik, dayanışma ve yeniden doğuş umuduyla yoluna devam ediyor.
TDU Yönetim Kurulu Üyesi Şirin Tüfekçi öncülüğünde sahnelenen “Akşam Güneşi Güzelle Vurur” adlı tiyatro oyununun 5000 Euroluk geliri, depremden zarar gören bir Adıyaman kreşine bağışlandı. Projede Berlin Türk Musikisi Konservatuvarı, Tiyatro28, Möbelland GmbH ve amatör gönüllüler yer aldı.
TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman, Adıyaman’a Almanya’da bir kardeş şehir kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. Azman, “Size söz veriyoruz, çok yakında size bir kardeş şehir bulacağız,” diyerek dayanışmanın artarak süreceğinin altını çizdi.
Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin İşlek
AVRUPA
4 saat önceAVRUPA
4 saat önceAVRUPA
4 saat önceASYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önce