Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan ile Cuma günü telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Erdoğan’ın, Türkiye’nin Sudan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için devreye girebileceğini söylediği aktarıldı.
Sudan ordusu defalarca BAE’yi Sudan’daki savaşta paramiliter Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah ve destek sağlamakla suçlamıştı. BAE ise bunu reddediyor.
Birleşmiş Milletler yaptırım gözlemcileri ise BAE’nin RSF’ye askeri yardımda bulunduğuna dair suçlamaları inandırıcı olarak nitelendiriyor.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Erdoğan’ın telefon görüşmesinde Burhan ile Türkiye-Sudan ilişkilerinin yanısıra bölgesel ve küresel konuları ele aldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıntı verilmeden, Erdoğan’ın, Afrika Boynuzu komşuları Somali ve Etiyopya arasındaki bir anlaşmazlıkta arabuluculuk yaptığı gibi, Sudan ve BAE arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için de Türkiye’nin devreye girmesini önerdiği belirtildi.
Açıklamaya göre Erdoğan, Burhan’a, “Türkiye’nin Somali ile Etiyopya arasındaki ihtilafın çözümü için Ankara Süreci’ni başlattığını, sağlanan mutabakatın bölgenin huzura kavuşması için önemli katkı sağladığını” söyledi.
Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için de Türkiye’nin devreye girebileceğini, Sudan’da sulh ve istikrarın sağlanması, toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması ile ülkenin dış müdahalelerin alanı hâline gelmemesinin Türkiye için temel esaslar olduğunu belirtti” denildi.
Öte yandan Erdoğan’ın Burhan’la görüşmesinde ayrıca “Suriye halkının 13 yıllık insani krizin ardından kendi geleceğine karar verme aşamasına ulaştığını, Türkiye’nin bu sürece katkı vereceğini” söylediği belirtildi.
Açıklamaya göre Erdoğan, “Türkiye’nin Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasını desteklediğini, geçici hükûmetin kuşatıcı, kapsayıcı ve doğru adımlar atması, Suriye halkına hizmet etmesi ve komşularına tehdit oluşturmamaları için bu desteğin devam edeceğini” kaydetti.
Sudan Egemenlik Konseyi tarafından yapılan ayrı bir açıklamada da Burhan, Türkiye’nin savaşın sona erdirilmesinde oynayabileceği her türlü rolü memnuniyetle karşıladığını söyledi ve Sudan’a daha fazla Türk yatırımı yapılması çağrısında bulundu.
Açıklamada, “Türk Cumhurbaşkanı ve hükümetinin Sudan halkını ve seçimlerini destekleyen tutumuna duyduğu güveni ifade etti” denildi.
Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.
VOA tarafından geçilen “Türkiye, Sudan-BAE anlaşmazlıklarının çözümünde devreye girebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye, Sudan-BAE anlaşmazlıklarının çözümünde devreye girebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye, Sudan-BAE anlaşmazlıklarının çözümünde devreye girebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
9 saat önceALMANYA
10 saat önceALMANYA
10 saat önceGÜNCEL
10 saat önceALMANYA
13 saat önceALMANYA
15 saat önceALMANYA
15 saat önce