Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor

Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor

ABONE OL
20:40 - 28/03/2023 20:40
Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Moskova kontrolunda bulunan kısmının Rusya tarafından atanan lideri Denis Puşilin, Rus kuvvetlerinin doğudaki Bahmut’ta ilerlemeyi sürdürdüğünü söyledi. Ancak İngiliz istihbaratı, Avdiivka kasabası yakınında Rusya’nın bir tank biriminin ağır kayıplar verdiğini kaydetti.

Donetsk bölgesindeki madencilik kasabası Bahmut, aylardır Moskova’nın savaşta en çok yoğunlaştığı nokta oldu. Hem Rusya hem de Ukrayna, Bahmut’taki çatışmaların çok kanlı geçtiğini bildiriyor.

Puşilin, Ukrayna kuvvetlerinin çoğunun Bahmutka Nehri’nin batı kıyısındaki metal fabrikası AZOM’dan çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

Rus devlet televizyonuna konuşan Puşilin, “Burada önemli olan, fabrikadaki sanayi bölgesini temizlemekti. Bunun tamamlandığını söyleyebiliriz. Askerlerimiz tek başına kalan gruplardaki Ukraynalı savaşçıların işini bitiriyor” dedi.

Puşilin’in sözleri, Ukrayna ve Batı’nın Bahmut’ta durumun istikrara kavuşmak üzere olduğu ve Rusya’nın kış harekatının sekteye uğradığı yönündeki açıklamalarıyla ters düşüyor.

Ukraynalı komutanlar, Alman Leopard 2 tanklarının da bulunduğu yeni tedarik edilen askeri desteğin de pekiştirdiği karşı harekatın yakında başlayacağını söyledi ancak o zamana kadar Bahmut’u ellerinde tutmanın önemli olduğunu vurguladı.

Ukraynalı bir yetkiliye göre Rus kuvvetleri Bahmut’un 90 kilometre güneyindeki Avdiivka kasabasını da top ateşine tutuyor. Yetkili, bölgenin “kıyamet sonrasını anlatan filmlere” benzediğini, çok sayıda sivilin tahliye edildiğini söyledi.

Ukrayna savaşına ilişkin günlük güncellemelerde bulunan İngiltere Savunma Bakanlığı ise Rus kuvvetlerinin Avdiivka’yı kuşatma girişiminde bulunan Rus kuvvetlerinin “çok az ilerleme” kaydettiğini, çok sayıda zırhlı araç ve tank kaybettiğini bildirdi.
Rusya’nın Avdiivka operasyonunda görev alan 10’uncu Tank Alayı, İngiliz istihbaratına göre disiplinsizlik ve moral bozukluğundan kaynaklanan sorumlarla karşılaştı ve tanklarının büyük kısmını kaybetti.

Öte yandan Rusya’dan bugün yapılan açıklamada ilk kez Ukrayna’nın attığı, Amerika tarafından tedarik edilen, yerden fırlatılan küçük çaplı güdümlü bombanın (GLSDB) vurulduğu bildirildi.

Kiev’in Rus komuta merkezlerini ve ikmal hatlarını vurmak için uzun zamandır talep ettiği GLSDB’ler, Ukrayna’nın savaş alanındaki ateş menzilini iki kat arttırabilir.

Ukrayna kuvvetleriyse son 24 saatte doğu cephesinde 62 Rus saldırısının bertaraf edildiğini bildirdi.

Zelenski: “Rusya Zaporijya nükleer enerji santralını rehin aldı”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus askerlerinin Zaporijya nükleer enerji santralını “rehin” aldıklarını ve askerler buradan ayrılıncaya kadar santralın güvenliğinin garanti edilemeyeceğini söyledi.

Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santralı Zaporijya’yı Ukrayna savaşının ilk haftalarında işgal eden Rus askerleri, santralın kontrolunu elden bırakabileceklerine ilişkin hiçbir işaret vermiyor.

Zelenski, gece yaptığı konuşmasında, “Bir nükleer enerji santralını bir yıldan uzun süredir rehin almak… Bu durum, Avrupa ya da dünya nükleer enerji santralları tarihinde meydana gelmiş en kötü olaydır” dedi.

Zelenski, Rusya’nın Zaporijya santralındaki varlığını “radyasyon şantajı” olarak niteledi.

Zelenski bu sözlerini, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi’yle Zaporijya santralının kuzeydoğusundaki Dinyeper hidroelektrik santralında yaptığı görüşme sonrasında sarfetti.

Zelenski, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde, Rus askerlerinin Zaporijya santralını terk etmeden başlatılacak güvenlikle ilgili girişimlerin “başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkum” olduğunu kaydetti.

Rusya ve Ukrayna birbirini Zaporijya santralını topçu ateşine tutmakla suçluyor. Santral civarındaki çatışmalar, su sıkıntısı ve santralın soğutma sisteminin elektrik enerjisinden yoksun kalma olasılığı, nükleer felaket yaşanması korkularını gündeme getiriyor.

Eylül ayından bu yana IAEA’dan bir ekip, Zaporijya santralında bulunuyor. Kiev, Moskova’yı, santralı Rus askerleri ve askeri teçhizatı korumak için kalkan olarak kullanmakla suçluyor.

Zaporijya santralı civarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrıları yapan IAEA Başkanı Grossi’nin santralı bu hafta da ziyaret etmesi bekleniyor. Her iki tarafla da müzakere yürütmeyi deneyen Grossi, Ocak ayında yaptığı açıklamada, bir anlaşmaya varmanın giderek zorlaştığını dile getirmişti.

Zaporijya, Rusya’nın düzenlediği tartışmalı referandumlardan sonra Eylül ayında ilhak ettiğini açıkladığı dört Ukrayna bölgesinden biri. Rusya nükleer enerji santralını kendi toprağı olarak kabul ediyor ancak Ukrayna bunu reddediyor.

Zelenski ise güneydoğudaki Zaporijya bölgesini dün ziyaret etti. Bu, Ukraynalı yüksek rütbeli bir subayın karşı harekatın yakında başlayacağı açıklamasından sonra Zelenski’nin ön cephede yer alan bölgelere yaptığı ziyaretlerin sonuncusuydu.

Taktiksel nükleer silahlar

Rus kuvvetleri, aylardır kanlı çatışmaların devam ettiği savaşın doğu cephesinde ilerleme kaydedemedi. Ukrayna kuvvetleri, karşı harekat başlatmadan önce Rus kuvvetlerinin gücünü kırmaya çalışıyor.

Batı’yı Ukrayna’ya silah tedarik etmemeleri konusunda uyaran Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve diğer Rus yetkililer, savaşta nükleer silah kullanımı riskini giderek daha çok gündeme taşıyor. Putin, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, müttefiki Belarus’ta taktiksel nükleer silah konuşlandırmak için bir anlaşma yaptığını açıklamıştı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Batı’nın yıllardır süren “benzeri görülmemiş baskısından” sonra Belarus’un kendini korumak için nükleer silahlara evsahipliği yapmayı kabul ettiği bildirildi.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Belarus’un bu planını kınadı.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Rus donanmasının Japon Denizi’nde yaptığı tatbikatta süpersonik füze ateşlediği bildirildi. Batı’nın kilit müttefiklerinden Japonya, Uzaydoğu’da Rus askeri faaliyetlerinin artışına ilişkin uyarıda bulundu.

Öte yandan Fransa Savunma Bakanı, bugün yaptığı açıklamada, Fransa’nın Ukrayna’ya tedarik ettiği 155 mm topçu mermilerinin sayısını iki kat arttırarak ayda 2 bine çıkaracağını bildirdi. Ukrayna, bu mühimmatın kritik önem taşıdığını kaydediyor.

Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov ise Ukrayna’nın İHA saldırılarının Rusya’nın kilit enerji altyapısına karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Moskova, son aylarda Ukrayna’nın bazı İHA saldırısı girişimlerinin bertaraf edildiğini bildiriyor.

Rusya toprakları içine saldırı düzenlediğini açıkça kabul etmeyen Ukrayna ise hava savunma sistemlerinin Kiev yakınında dün 12 İHA’yı vurduğunu, havadan düşen enkazın yangına yol açtığını bildirdi. Yangında ölen olmadığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

“Rusya sivil altyapıyı terörle tehdit ediyor”

Ukrayna ordusundan bugün erken saatlerde yapılan açıklamada Rusya’nın gece Ukrayna’ya 15 adet İran yapımı Şahid İHA’larıyla saldırdığı, ancak Ukrayna’nın bu İHA’ların 14’ünü imha ettiği bildirildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak, İHA saldırılarına ilişkin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya’nın eylemlerinin mantığı, sivil altyapıyı terörle hedef almak. Bu da tıpkı jeopolitik şantaj gibi işe yaramayacak” dedi.

VOA tarafından geçilen Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Bahmut’ta İlerlediğini İddia Ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.