BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı

BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı

ABONE OL
19:17 - 05/12/2022 19:17
BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin lideri Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır ile Doha’ya başlattıkları boykotu neredeyse iki yıl önce sona erdirmelerinden bu yana ilk kez bugün Katar’da temaslarda bulundu.

Mayıs ayında devlet başkanı olmadan önce BAE’nin yıllarca fiili yöneticiliğini yapan Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile biraraya gelmek için Abu Dabi’ye dönmeden önce, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş, Twitter’da yaptığı açıklamada, bu görüşmenin “Körfez dayanışmasını ve ortak eylemi güçlendirme amaçlı bir başka adım” olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır 2021’in başında Katar’a yönelik 3 buçuk yıllık ambargoyu sona erdirmişti. Ancak Katar ile BAE arasındaki ilişkiler, Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis eden Riyad ve Kahire ile olan ilişkilerle aynı hızda iyileşmemişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Mısır Cumhurbaşkanı 20 Kasım’da Doha’daki Dünya Kupası açılış törenine katılırken, BAE ise Devlet Başkanı Yardımcısı olan Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el Mektum’u göndermişti.

BAE devlet medyasının haberine göre Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, görüşmede, Doha’nın Ortadoğu’da ilk kez düzenlenen Dünya Kupası’na evsahipliği yapmasının “tüm Körfez ülkeleri ve daha geniş Arap dünyası için bir başarı ve onur” olduğunu söyledi.

Riyad ve müttefikleri, Körfez hanedan yönetimine tehdit olarak gördükleri İslamcı gruplara verdiği desteğin yanısıra rakipleri İran ve Türkiye ile ilişkileri nedeniyle Katar ile tüm bağları koparmıştı. Bu siyasi anlaşmazlık, altı ülkeli Körfez bloğunu parçalamıştı.

Suudi Arabistan ve BAE, o zamandan bu yana gerilimi kontrol altına almak amacıyla Şii Müslüman İran’la ilişki kurmaya, ekonomik kalkınmaya odaklandıkları için de Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye çalışıyorlar.

BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı, Abu Dabi’nin bölgesel farklılıkları yönetme çabasının bir parçası olarak Doha’yı iki kez ziyaret etmişti.

Bahreyn ve Katar henüz ikili görüşmeler gerçekleştirmedi. BAE ve Bahreyn, Doha’ya elçi atamış da değil; ancak Katar’la turizm ve ticaret bağlantılarını yeniden kurdular.

BAE bu sayede, Doha’nın Dünya Kupası için komşu şehirlerle günlük uçuşlar için yaptığı ortaklıklar kapsamında, futbol taraftarlarının akınından faydalanabildi.

Şeyh Muhammed, bugün Abu Dabi’de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. Herzog, bu görüşme öncesi Bahreyn’i ziyaret etti. Bahreyn ve BAE, 2020’de İsrail ile ilişkileri normalleştirme için anlaşmalar imzalamıştı.

Ukrayna ile BAE ticaret anlaşması imzalayacak

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna’nın, ikili bir ticaret anlaşması için görüşmelere başlayacağı açıklandı. BAE Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre anlaşmanın 2023 yılı ortalarına kadar sonuçlanması bekleniyor.

BAE, Batı’nın Körfez petrol üreticilerine, OPEC+ üyesi Rusya’nın izole edilmesine yardımcı olmaları için baskısına rağmen, Ukrayna savaşında tarafsız kalmaya çalıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Tani El Zeyudi ve Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko’nun, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) müzakereleri konusunda ortak bir bildiri imzaladıkları belirtildi.

Al Zeyudi daha sonra Twitter’daki mesajında anlaşmanın, “Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasına yardımcı olacağını; ihracatçılar, yatırımcılar ve üreticiler için yeni fırsatlar yaratacağını; altyapı, ağır sanayi, havacılık, bilişim ve gıda güvenliği gibi yüksek değerli sektörlerde işbirliğini kolaylaştıracağını” söyledi.

BAE’nin bir Avrupa ülkesi ile ilk anlaşması

Bu anlaşma Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin, 2021’nin Şubat ayında Körfez ülkesine yaptığı ziyaret sırasında verilen 3 milyar dolardan fazla ticaret ve yatırım taahhüdünün ardından, BAE’nin bir Avrupa ülkesiyle yaptığı ilk anlaşma olacak.

BAE Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna ile petrol dışı ticaretin 2021’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 29 ve 2019’a göre yüzde 12 artışla 900 milyon doların biraz üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bakan Tani El Zeyudi, daha önce Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Ukrayna önemli bir ticaret ortağı. Tüm bu jeopolitik durumdan önce büyüme ve yatırım potansiyeli yüksekti. Artık işleri ilerletme zamanının geldiğini düşünüyoruz” dedi.

El Zeyudi, anlaşmanın sadece BAE’ye değil Ukrayna’ya da katma değer sağlayacağını söyledi.

Görüşmeler muhtemelen BAE’nin atılım yaptığı hizmet sektörü ve gıda güvenliği alanındaki fırsatlar üzerinde yoğunlaşacak. Ukrayna, Ortadoğu’nun önemli tahıl tedarikçilerinden biri.

Al Zeyudi, Ukrayna ile imzalanacak Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın Ukrayna’nın tarım ve sanayi ürünleri için Asya, Afrika ve Ortadoğu’da yeni pazarlara erişim sağlayacağını kaydetti.

BAE bu yıl Hindistan, İsrail ve Endonezya ile serbest ticaret anlaşmaları imzalayarak, Suudi Arabistan’la rekabetin arttığı bir dönemde, küresel bir ticaret ve lojistik merkezi olarak konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

VOA tarafından geçilen BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BAE’den Katar ile Görüşme Ukrayna ile Anlaşma Adımı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.