DOLAR

32,4643

0.11%
EURO

34,7532

-0.17%
ALTIN(gr)

2.423,35

-0,47%
BİST 100

10082.77

-0,47%
Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı

Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı

ABONE OL
12:42 - 05/08/2022 12:42
Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Van’da uydu üzerinden yayın yapan bölgenin tek ulusal kanalı Kanal 65, ekonomik kriz nedeniyle kapandı. Kanalda çalışan 15 gazeteci işsiz kaldı.

2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal’in ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılan Van merkezli ulusal kanallar Van TV ve Merkür TV’nin ardından, 1 Ekim 2021 tarihinde Kanal 65 adıyla yeni bir kanal kuruldu. Kanal 65 de tıpkı diğerleri gibi uydu üzerinden ulusal yayın yapıyordu.

Yayınlarında haber, tartışma, spor, gezi, sanat ve ekonomi programlarına yer veren kanalın değişik birimlerinde 15 gazeteci görev yapıyordu.

Türkiye’deki ekonomik çalkantıların olduğu bir dönemde yayın hayatına başlayan kanal, son aylarda ekonomik sorunlarla yüz yüze gelmeye başladı. Kur artışı nedeniyle artan uydu frekans kirası, enerji maliyetleri ve vergiler nedeniyle kanal yönetimi ancak 10 ay dayanabildi.

“Artan maliyetlere dayanamadık”

Kanal 65 Genel Yayın Yönetmeni Orhan Olgun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yayın hayatına son verdiklerini söyledi. Mesajına “Dükkanı kapattık” diye başlayan Olgun, şunları söyledi:

“Artan maliyetler Van iş dünyası ve Van kamuoyunun emek ve çabalarımıza tepkisiz kalmasından dolayı Van’ın dünyaya açılan kapısı Kanal65 yayınlarını sonlandırma kararı aldık.”

VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı Olgun, artan maliyetlere dayanamadıklarını söyledi.

Kanalın gelirinin giderini karşılayamaz hale geldiğini kaydeden Olgun, “Tek gelirimiz reklam gelirleriydi. Bir süre belediyelerin destekleriyle devam ettik, ama sonra durdu. Mesela 70 bin lira Türksat uydu kirası veriyorduk 100 bin liraya çıktı. Sigorta primleri, vergiler, maaşlar derken hepsi artınca kapatmak zorunda kaldık. Türksat’a, piyasaya borçlansak devam ederdik, ama borçlanmanın bir anlamı yok” diye konuştu.

Yeterli destek olması halinde kanalın kapanmayacağını belirten Olgun, “Halk destek verecek, reklam verecek, kurumlar sahiplenecek. Ancak bu şekilde kurtarılabilirdi. Belediyeler, sivil toplum sahiplenseydi devam edebilirdik” şeklinde konuştu.

“Yerel kanalları bekleyen kaçınılmaz son”

Kanal 65’in ekonomik nedenlerle kapanmasını, kanalların içinde bulunduğu vahim durum nedeniyle “kaçınılmaz son” olarak değerlendiren Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mücahit Ceylan, yerel kanalları kurtaracak formüllerin kağıt üzerinde kaldığını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ceylan, yerel gazetelerin desteklendiğini, ancak televizyonların bu desteklerden mahrum bırakıldığını vurguladı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun düzenleme yapabileceğine dikkat çeken Ceylan, “Yerel medya demokrasinin kılcal damarlarıdır. Biz yıllardır yerel televizyonlar için haykırıyoruz, maalesef sesimizi duymamak için kulaklarını tıkıyorlar. Bakın, yerel gazeteler Basın İlan Kurumu tarafından destekleniyor, bu iyi bir şey, aksi halde bugün yerel gazetelerden söz edemezdik çünkü destek almamış olsalardı yüzde 99 oranında kapanmak zorunda olacaklardı. Yerel gazeteler desteklenirken televizyonlar hep bu işin dışında tutuldu. Oysa RTÜK bu işi çok rahatlıkla formüle edebilirdi” diye konuştu.

Yerel televizyonların desteklenmesi halinde işsiz gazeteci kalmayacağını savunan Ceylan, şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de on binin üzerinde işsiz gazeteci var ve her yıl 70’i aşkın iletişim fakültelerinde yüzlerce yeni gazeteci adayı mezun oluyor. Ancak ne işsiz gazetecilerin ne de yeni mezunların çalışabilecekleri alan yok. Yerel TV’ler desteklenmiş olsaydı bugün işsiz gazeteci diye bir şeyden söz etmezdik. Hükümete defalarca her platformda çağrıda bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz; Yerel televizyonlar bir bir kapanıyor, derhal önlem alın. Yerel TV’lerin uydu maliyetlerinin RTÜK tarafından karşılanacağı bir ekonomik destek paketiyle demokrasinin kılcal damarlarını yeniden işler hale getirin.”

VOA tarafından geçilen Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ekonomik Kriz Van’da TV Kanalı Kapattırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.