ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama

ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama

ABONE OL
22:22 - 20/07/2022 22:22
ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak’ın kuzeyinde sekiz kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin de yaralandığı belirtilen saldırı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Irak’ın kuzeyinde aralarında sivillerin de bulunduğu can kaybının yaşandığı saldırıya ilişkin haberleri gördüklerini; ancak daha ayrıntılı açıklamanın gün içinde yapılmasını beklediğini belirtti.

Sözcü Price, “Irak’ta askeri eylemlerin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine ilişkin duruşumuzu tekrar teyit ediyorum” dedi.

Irak’ın kuzeyindeki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, sivillerin korunmasının önemini vurguladı ve yeni bilgiler geldikçe durumu yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Türkiye’nin Irak’ın sınır kenti Zaho’ya düzenlediği topçu atışında turistlerin hedef olduğu iddia edilmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) saldırıda ölü sayısını 8, yaralı sayısını 22 olarak verirken, uluslararası haber ajansları da olayda 8 turistin hayatını kaybettiği, 20’nin üzerinde yaralı olduğunu bildirmişti.

Türk Dışişleri: “Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ”Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır” denildi.

Açıklamada, ”Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

Suriye’ye olası operasyon

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapabileceği olası bir askeri operasyon da soruldu.

Sözcü Ned Price, bu konudaki duruşlarını daha önce net şekilde ifade ettiklerini belirterek, Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetin artması ihtimaline ilişkin tartışmalardan endişe duymaya devam ettiklerini vurguladı.

Böylesi askeri bir adımın sivil nüfus açısından yaratabileceği etkilere dikkat çeken sözcü Price, bölgede var olan ateşkes hatlarının korunmasını desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Bu durumu değiştirerek gerilimi tırmandıracak her adımı kınadıklarını ifade etti.

Sözcü Ned Price, “Tüm tarafların Suriye’de siyasi çözüme yönelik istikrarı güçlendirmek amacıyla ateşkes hatlarını korumalarının ve ateşkes hatlarına saygı göstermelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir askeri operasyonun bölgede istikrara zarar vereceğini bir kez daha yineleyen sözcü Ned Price, bunun bölgedeki Amerikan güçlerini ve koalisyonun IŞİD’e karşı mücadelesini riske atacağını söyledi.

Suriye’de IŞİD’le mücadelede büyük bir ilerleme sağlandığını belirten sözcü Price, bu ilerlemenin tehlikeye girmemesi için Türklerle yakın bir şekilde çalışmaya devam etmek istediklerini belirtti.

Suriye’de Türkiye ile ortak hedeflere sahip olduklarını belirten Ned Price bu önemli ortak hedeflerden birinin IŞİD’in etkisiz hale getirilmesi olduğunu ve bunu da tehlikeye atmak istemediklerini kaydetti.

VOA tarafından geçilen ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Irak’taki Saldırıya İlişkin Açıklama haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.