Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor

Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor

ABONE OL
15:24 - 27/02/2022 15:24
Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’da beklemediği direnişle karşılaşan Rusya, bu ülkedeki askeri müdahalesinin ikinci aşamasına geçti. Rusya son saldırılarında Ukrayna’ya ait havaalanları, uçak pistleri ve akaryakıt depolarını vurdu.

ABD ve Avrupa Birliği buna karşılık Rus ordusunun ezici üstünlüğüyle karşı karşıya olan Ukrayna’ya silah yardımı yapma kararı aldı ve Rusya’yı uluslararası havaleleri idare eden SWIFT sisteminden dışlama kararı aldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki bazı bölgelerde meydana gelen patlamalar, sabaha karşı kentte gökyüzünü aydınlattı. Birçok Kievli, olası saldırılara karşı yeraltı otoparkları ya da metro istasyonlarında sabahlıyor. Bazılarıysa evlerinden çıkmamayı tercih etti.

Çatışmaların yoğun olduğu Vasylskiv’de belediye başkanı, bir hava üssü yakınındaki akaryakıt deposunun vurulduğunu açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bir başka patlamanın Juliani havaalanında meydana geldiğini bildirdi.

Zelenski’nin ofisi, Rus ordusunun Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da bir doğal gaz boru hattını vurduğunu da duyurmuş, dumandan yayılan zehirli gazdan korunmaları amacıyla halka kapı ve pencerelerini sıkı sıkıya kapatmaları çağrısında bulunmuştu. Volodimir Zelenski, “Ülkemizi özgürlüğe kavuşturmak için gerektiği kadar savaşacağız” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da sokağa çıkma yasağı ikinci gününü doldururken çok sayıda kişi olası bombardımandan korunmak için metro istasyonlarına sığındı. Yaklaşık 150 bin kadar Ukraynalı da başta Polonya ve Moldova olmak üzere diğer komşu ülkelere geçti. Birleşmiş Milletler, sığınmacı sayısının 4 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yla ilgili nihai planları bilinmese de Batılı yetkililer, Putin’in Ukrayna’daki hükümeti devirmeye çalıştığını, Kiev’de bir kukla yönetim kurmaya çalıştığını ve Soğuk Savaş döneminde Moskova’nın nüfuzunu güçlendirmek amacıyla sınırları yeniden şekillendirmeyi planladığını düşünüyor.

Ukrayna’nın direnişine destek veren Washington, bu ülkeye tanksavar silahları, kurşun geçirmez teçhizat ve diğer silahları içeren 350 milyon dolarlık ek yardım sözü verdi.

ABD, AB ve İngiltere, belirli Rus bankalarını uluslararası havale sistemi SWIFT’ten çıkarma kararı aldı. Dünya genelinde 11 bin banka ve mali kuruluşun üye olduğu SWIFT’ten çıkarılması, Moskova’ya yönelik en ağır yaptırım oldu. Karar çerçevesinde Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası faaliyetleri de sınırlandırılacak.

ABD’nin ünlü teknoloji yatırımcısı Elon Musk, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı’ndan gelen talep çerçevesinde şirketine bağlı Starlink uydu sistemi üzerinden bu ülkeye internet hizmeti vermeye başladı ve yeni uyduların da hızla faaliyete gireceğini bildirdi.

Rus askeri güçlerinin Ukrayna’da ne kadar alanı ele geçirdiği ya da Ukraynalı direnişçilerin Rus ilerlemesini ne kadar kestiği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, bu yavaşlamayı “geçici” olarak nitelerken bunu “Ukrayna’daki güçlü direnişe ve akut lojistik sıkıntılara” bağladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Rusya’nın muharip kuvvetlerinin yarıdan fazlasının Ukrayna sınırında konuşlandırıldığını ve bu ülkeye girdiğini, Moskova’nın da Ukrayna içindeki bu güçlere yakıt ve lojistik desteği arttırmak durumunda kaldığını belirtti.

Kiev’deki sokağa çıkma yasağı Pazartesi sabaha kadar uzatıldı. Kentteki göreceli sessizlik, zaman zaman silah ve patlama sesleriyle bozuluyor. Kent dışındaki küçük çaplı çatışmalar, Rus özel kuvvetlerinin, ana birliklere yol açmaya çalıştığı izlenimi veriyor. Başkentte zaman zaman Rus askerlerine rastlansa da ABD ve İngiliz istihbaratı, ana Rus birliklerinin Cumartesi öğleden sonrası itibarıyla yaklaşık 30 kilometre dışında olduğunu bildiriyor.

Moskova, Ukrayna’nın kuzeyi, doğusu ve güneyindeki saldırıların yalnızca askeri hedefleri vurduğunu savunsa da köprülerin, okulların ve sivil yerleşimlerin bombalandığı haberleri alınıyor.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Cumartesi itibarıyla aralarında üç çocuğun da bulunduğu 200’e yakın kişinin öldüğünü, binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Ukrayna’daki son çatışmalar, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da görülen en büyük kara savaşı olarak nitelendiriliyor.

Kiev’in güneybatısındaki iki havaalanının yakınında bulunan yüksek bir apartman bir füze saldırısına hedef oldu. Apartman binasının üst katlarında derin bir oyuk açan saldırıda altı sivil yaralandı.

Ukrayna’nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, Ukrayna ordusunun Kiev’deki Rus “sabotaj birlikleriyle” çarpıştığını, yaklaşık 200 Rus askerinin esir alındığını ve binlercesinin öldürüldüğünü iddia etti. Markarova sivil yerleşimlere düzenlenen saldırı kanıtlarını toplayıp, insanlığa karşı işlenmiş suçlar çerçevesinde Lahey mahkemelerine başvuracaklarını belirtti.

Başkenti terk etmeyi reddeden Volodimir Zelenski, Kiev sokaklarından Ukraynalılara seslendi

Zelenski’den Türkiye’nin önerisine açık kapı

Son video mesajlarında Rusya’yla görüşmelere açık olduğunu bildiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Türkiye ve Azerbaycan’dan gelen diplomatik arabuluculuk çabalarını memnunlukla karşıladığını bildirdi. Kremlin, Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le telefon görüşmesi yapıldığını bildirse de ayrıntı vermedi. Zelenski bir önceki gün, Rusya’nın en fazla karşı çıktığı Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda pazarlık yapmayı da önerdi.

“Batı’nın Rusya’nın NATO’yla ilgili kaygılarını” dikkate almadığını savunan Putin, Ukrayna sınırına yaklaşık 200 bin asker yığdı. Bununla birlikte Putin açıklamalarında Ukrayna’nın bağımsızlığını da küçümseyen ifadeler kullandı.

Başkent Kiev’e giden yollarda Ukrayna birlikleri ve silahlı siviller devriye geziyor. Bölgede alçak uçan devriye uçaklarınınsa Rusya ya da Ukrayna’ya ait olup olmadığı netlik kazanmadı.

Rus ordusunun saldırıları Kiev dışında Ukrayna’nın ekonomik olarak hayati önem taşıyan Odessa ve Mariupol kentlerini hedef alıyor. Mariupol’de köprüleri koruma altına alan Ukrayna askerleri, Rus donanmasının olası saldırısına karşı halkı kıyılardan uzak tutuyor.

Çatışmalar Rus yanlısı ayrılıkçı milislerin elinde bulunan Donbas bölgesinde de yoğunlaştı.

ABD hükümetinin Zelenski’ye Kiev’den ayrılma çağrısı yapmasına rağmen Ukrayna cumhurbaşkanı başkenti terk etmeyi reddetti. Zelenski, Kiev sokaklarında yayınlanan videosunda teslim olmayacaklarını, ülkeyi koruyacaklarını bildirdi.

Macaristan ve Polonya, sınırlarını Ukraynalı sığınmacılara açtı. Ancak ulusal seferberlik ilan edilmesinden dolayı 18 ila 60 yaş arası erkeklerin Ukrayna’yı terk etmesine izin verilmiyor.

Amerika ve müttefikleri, NATO’nun doğu ülkelerindeki kuvvetlerini arttırmakla birlikte bu sevkiyatın Rusya’yla doğrudan çatışmayı amaçlamadığının bildirdi. ABD ve Avrupa Birliği, bunun yerine şimdilik ekonomik yaptırımlara başvuruyor.

Rusya’nın eski cumhurbaşkanı ve halen Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yürüten Dimitri Medvedev, son nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilme ve diplomatik ilişkileri kesme tehdidinde bulundu. “Diplomatik ilişkileri sürdürme konusunda özel bir gereksinim yok” diye konuşan Medvedev, “Birbirimize dürbün ve namlu uçlarından bakabiliriz” dedi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’da Akaryakıt Tesisleri ve Havaalanları Vuruluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.