Lenox bitkisi kaba hayvan yemi üretiminde alternatif olacak

Lenox bitkisi kaba hayvan yemi üretiminde alternatif olacak

ABONE OL
09:35 - 13/10/2021 09:35
Lenox bitkisi kaba hayvan yemi üretiminde alternatif olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimiyle Türkiye’nin önemli bölgelerinden Burdur’da hayvan yem üretiminde kuraklığa dayanıklı kaba yem bitkilerin ekimine ağırlık verilmesi istendi.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Boz ve Kemer İlçe Tarım Müdürü Hasan Gencer ile birlikte son yıllarda etkisini artıran kuraklık ve bu kuraklığa bağlı yem bitkileri üretimindeki düşüş nedeniyle, bölgeye en uygun olan yem bitkileri üretimi deneme çalışmaları konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı veteriner hekim Gündüzalp, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık endişesinin devam ettiği, her damla suyun öneminin iyice anlaşıldığı ve kesif yem fiyatlarının tavan yaptığı belirtti.

Üreticilerin alternatif kaba yem arayışı içinde olduğuna dikkat çeken Gündüzalp, kaliteli kaba yem açığının giderilmesi için yeni yem bitkileri çeşitlerini araştırdıklarını söyledi. Gündüzalp, şunları kaydetti.

‘’İklim değişikliği nedeniyle kuraklığın baş gösterdiği ülkemizde, üretim deseninin değişmesi de zorunlu olmuştur. Bölgemize en uygun yem bitkilerinden biri geçen Mayıs ayında Akören köyünde hasadı yapılan yüksek proteinli Lenox (yem şalgamı) bitkisidir. Bu bitki suya ihtiyaç duymadan yetişebiliyor. Üreticilerimiz, Ekim ayı içerisinde bu bitkiye ekerse, 2022 yılı Mayıs ayında hasadını yapabilecek.’’

Deneme üretimi başarıyla sonuçlanan slajı yapılan yem şalgamının, özellikle sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilmesi ve dekar başına 10 tona yakın ürün elde edilmesi nedeniyle üreticiler için büyük bir avantaj olduğunu anlatan Ömer Faruk Gündüzalp, şöyle devam etti.

‘’Gerek yem fiyatlarının sürekli yükselmesi ve gerekse yağışların giderek azalmasından dolayı, günün koşullarına uygun çözümler arayışına girdik. Kaba yem bitkileri Macar fiğ, korunca ve yem bezelyesinden daha iyi olan Lenox bitkisinden dekar başına 3 ila 10 ton arasında ürün elde ediliyor. Protein yönünden yoncaya eş değer. Ürün kışa dayanıklı olduğu gibi, erken hasat yapıldığı için ikinci ürünün ekimine de elverişli. Toprak dostu bir ürün olduğu gibi işçiliği de oldukça az. Başlıca özelliklerini ise sulu alanlarda dekara; 10 – 15,5 ton yeşil ot verebiliyor. Yeşil olarak verildiği gibi slajıda yapılabilir. Kuru maddesindeki protein oranının % 18’lere ulaştığı tespit edilmiştir. Silaj yapılırken 1 ton yeşil şalgam içine 40 – 50 kg. buğdaygil kırması katılabilir.’’

Gündüzlap, lenox bitkisini küçükbaş hayvan beslemesinde koyun ve kuzuların çok beğenerek yediğini, büyükbaş hayvan beslemesinde de günlük hasıl olarak verilebileceğini belirtti. Gündüzalp, ‘’Bu bitki kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. -15C `ye kadar dayanıklıdır. Kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir” dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.