Türkiye’de 50 bin ton zirai ilaç kullanılıyor

Türkiye’de 50 bin ton zirai ilaç kullanılıyor

ABONE OL
23:38 - 22/08/2021 23:38
Türkiye’de 50 bin ton zirai ilaç kullanılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Büyükşehir Belediyesi deniz, akarsu ve çevre kirliliği ile sağlık açısından tehlike yaratan zirai ilaç atıklarının bertaraf edilmesi amacıyla proje başlatıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yürütülen, kamu kurum, kuruluş, meslek odası, sivil toplum örgütü temsilcileri ve konusunda uzman kişilerden oluşan Antalya Çevre Kurulu beşinci toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İnanç Argun ile Çevre Kurulu üyeleri, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 19 ilçe belediyesi temsilcileri, Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Derya Ünver, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Vural Şahin, Antalya Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Nazif Alp, Kumluca Ziraat Odası Şube Başkanı Hidayet Kökçe, Akdeniz Üniversitesi Çevre ve Ziraat Mühendisliği Bölümleri öğretim üyeleri, zirai ilaç bayii ve üretici temsilcileri katıldı.

Zirai ilaç ambalaj atıkları kontrolü yapılamıyor

Toplantıda “Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı’’ konusu ele alındı.

Antalya Çevre Kurulu Başkanı Lokman Atasoy, turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti olan Antalya’da, zirai ilaç kullanımının oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de yıllık 50 bin ton zirai ilaç kullanımı yapıldığına dikkat çeken Atasoy, şöyle devam etti.

‘’Ülkemizde yıllık ortalama 50 bin ton zirai ilaç kullanımı yapılmakta olup bunun en büyük miktarı yüzde 10,1 ile Antalya’da tüketilmektedir. Mevzuatlarımızda ‘tehlikeli atık’ sınıfında yer alan zirai ilaç ambalaj atıkları maalesef kontrolsüzce çevreye atılmakta, yakılmakta, hurdaya verilmekte veya evsel atık konteynerlerine atılmaktadır. Yani zirai ilaç ambalaj atıklarının kontrolü bazı problemlerden dolayı maalesef sağlanamamaktadır.’’

Türkiye’ye örnek proje olacak

Toplantıda zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanacağı iki pilot bölge oluşturulması kararlaştırılırken atıkların toplanacağı konteynerlerin projelendirilmesi, konteyner sayıları ve yerleştirilecek noktaların tespiti, atıkların toplanmasına yönelik teşvik çalışmaları, uygulamaya katılacak hedef kitlenin bilinçlendirilmesi, atıkların taşınması ve bertarafı ile ilgili özellikler değerlendirildi.

Uygulamanın hayata geçirilmesi sonrası Çevre Kurulu tarafından izleme ve değerlendirme çalışmaları sonrasında Antalya geneline yaygınlaştırılacak “Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı’’ projesinin Türkiye’ye örnek olması hedefleniyor.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.