Kabil’den Kaçış Sürüyor

Kabil’den Kaçış Sürüyor

ABONE OL
12:27 - 17/08/2021 12:27
Kabil’den Kaçış Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Taleban’ın şehre girmesinin ardından Afganistan’ın başkenti Kabil’den kaçışlar sürüyor. Dün insanların kalkış yapan uçaklara asılması ve bazılarının düşerek ölmesine dair görüntülerin dünya medyasına yansımasıın ardından bugün, uçakların piste giden alandaki yolları ve pistlerden, insanlar askerler tarafından uzaklaştırıldı.

Görgü tanıkları da havalimanında dünkü kalabalık ve karmaşanın olmadığını insan sayısının azalmış olduğunu söylüyorlar. Ancak yine de limanda düzenin sağlanması için ABD askerlerinin zaman zaman havaya ateş açtıkları haber veriliyor. Dün açılan uyarı ateşlerinde en az 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. AP haber ajansıysa ölenlerin sayısının 7 kişi olduğunu duyurdu. ABD’li bir yetkili havalimanında vurulan iki kişinin askerlere yaklaşan silahlı olduklarını söyledi.

Afganistan Sivil Havacılık Kurumu, havalimanının sivil uçuşlarda kullanılan kısmının şu aşamada kullanıma kapatıldığını duyurdu. Aralarında United Havayolları, British Airways, Virgin Atlantic ve Lufthansa’nın da bulunduğu havayolu şirketleri ayrıca uçuşlarda Afganistan hava sahasını kullanmadıklarını açıklarken Pakistan Uluslararası Havayolları ve Emirates Havayolları, Kabil uçuşlarını durdurdu.

Havalimanı’nın askeri kısmında yabancı ülkelerin diplomatları ve elçilik çalışanları da tahliye olmak için bekleyişlerini sürdürüyor.

İtalya, Suudi Arabistan, Fransa, Yeni Zelanda, İsveç, Avustralya ve Çekya dün yapılan uçuşlarla elçilik çalışanlarını Afganistan’dan tahliye eden ülkeler oldu.

Pakistan Büyükelçisi de kendilerinin Afganistan’daki uluslaarası kurum çalışanlarının tahliyesine yardım için uçuşlar düzenlediklerini söyledi. Büyükelçi, Afganistan’daki Dünya Bankası çalışanları ve Danimarka Büyükelçiliği çalışanlarının da bu uçuşlarla İslamabad’a götürüldüklerini belirtti.

Öte yandan şehir içerisinde güvenlik sağlamakla görevli Taleban militanlarının devriye gezdikleri belirtiliyor.

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Taleban yöneticilerinden Molla Abdul Gani Baradar, bir video mesajı yayınlayarak örgütün kazandığı başarıyı tebrik etti.

Baradar mesajında “Hayatlarınızın ve günlük yaşamlarınızdaki her konuda artık bizler sorumluyuz, bizlere bu zaferi veren yüce Allah’ın verdiği güçle hayatlarınızı daha iyi hale getirmek için her türlü imkanı sağlayacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.

Taleban yönetiminin süratle Kabil’e bir vali atadığı ve şehirde güvenli sağlamak için çeşitli noktalara militanların konuşlandırıldığı ifade ediliyor.

Taleban heyetlerinin de şehirde aralarında hastanelerinde bulunduğu devlet dairelerini tek tek ziyaret etmeye ve bilgiler almaya devam ettikleri belirtiliyor. Bu ziyaretlerde heyetlerin kadın çalışanlar dahil olmak üzere herkese görevlerine devam etmesini söylediklerine dikkat çekiliyor.

Doha’daki görüşmeleri yürüten delegasyon üyelerinden Taleban’ın üst düzey isimlerinden Emir Han Muttaki’nin de Kabil’e döndüğü vee ski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Ulusal Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah’la biraraya geldiği açıklandı.

İsmi açıklanmayan ve Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren bir Taleban yetkilisi, görüşmede yönetim ve güvenlik konularının masaya yatırıldığını söyledi

Hamid Karzai de yaptığı açıklamada, Taleban heyetiyle görüşmeler yaptıklarını doğruladı. Abdullah Abdullah da Facebook sayfasından paylaştığı mesajında, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve her iki tarafın da olumlu bir işbirliği yaptığını ifade etti.

VOA tarafından geçilen Kabil’den Kaçış Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kabil’den Kaçış Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kabil’den Kaçış Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.