Almanya’nın Komşularıyla Sınırı Tamamen Açılıyor

Almanya’nın Komşularıyla Sınırı Tamamen Açılıyor

ABONE OL
21:25 - 14/06/2020 21:25
Almanya’nın Komşularıyla Sınırı Tamamen Açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya kara sınırı komşuları Fransa, Avusturya, Danimarka ve İsviçre ile sınır kontrollarını gece 00.00’dan itibaren tümüyle kaldırıyor. 16 Mart tarihinde Corona virüsü salgınına karşı önlem olarak sınırlarında kontrollara başlayan Almanya geçişleri kısıtlamıştı. 15 Mayıs’ta önce Avusturya sınırındaki kontrolları gevşeten Alman hükümeti, geçen Cuma akşamı bir diğer sınır komşusu olan Polonya ile sınırındaki kontrolları karşılıklı olarak kaldırmıştı. Kontrolların kalkmasıyla Avrupa Birliği içinde hareket özgürlüğünün yeniden sağlanacağını söyleyen Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Corona salgınında kötüleşme yaşanması halinde, sınır geçişlerine ilişkin yeniden bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Öte yandan bu gece itibariyle 26’sı AB üyesi, 31 Avrupa ülkesine seyahat uyarısı da kalkıyor. Alman hükümeti, Türkiye dahil dünyanın geri kalan 160 ülkesi için seyahat uyarısını 31 Ağustos tarihine kadar uzatma kararı almıştı. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ülkelerini kapsayan kararını, dört ülke için şimdilik uygulamadan kaldırmak zorunda kaldığı öğrenildi. Söz konusu ülkelerden Finlandiya, ülkeye giriş yasağını Corona salgınına karşı önlemler kapsamında 14 Temmuz’a kadar uzattığını ve Alman turistlerin ülkeye bu tarihe kadar giremeyeceğini duyurdu. Norveç, komşu ülkeleri Danimarka, İzlanda, Estonya, Letonya ve Litvanya için seyahat sınırlamasını kaldırdığını, buna karşılık 20 Temmuz’dan önce başka ülkelerden seyahatin mümkün olmadığını, Almanlar için de yasağın sürdüğünü duyurdu. Salgınla mücadelede Avrupa’nın diğer ülkelerinden tamamen farklı bir yöntem izleyerek, sert önlemler almayan vesürü bağışıklığı stratejisi izleyen İsveç’te virüs vakalarının sayısında hızlı yükselme sonrasında, bu ülkeye de seyahatin mümkün olmayacağı bildirildi. İspanya ise Almanya ve Schengen sınırları içindeki ülkelerden turistlerin 21 Haziran’dan sonra ülkeye serbest giriş yapabileceğini duyurdu.

Öte yandan seyahat uyarısının 31 Ağustos tarihine kadar uzatıldığı ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunmasına yönelik tepkiler sürüyor. Her ne kadar Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Bu bir seyahat yasağı değil, sadece uyarı” dese de karar, tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen Almanlar’ın, Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın Türk ve Türkiye kökenlilerin planlarını altüst etti.Türkiye, Alman turistleri ağırlamak için diplomatik kanallardan yoğun girişimlerine devam ederken, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, Dışişleri Bakanlı Heiko Maas’a bir mektup göndererek, Türkiye’ye seyahat uyarısının uzatılmasının Türk toplumu nezdinde “endişe” yarattığını söyleyedi ve “Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu bir kez daha acilen gündemine almasını ve gerek yakınlarını ziyaret etmeye hazırlanan Türkler’i gerekse turist olarak Türkiye’ye gidecek Almanları rahatlatıcı kararlar almasını bekliyoruz” şeklinde görüş belirtti.Dışişleri Bakanı Maas söz konusu uyarının daha erken kaldırılması için AB kapsamında 20 Haziran’da alınacak kararın bekleneceğini ve görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

Bu tartışmalara paralel, Alman Lufthansa ve çatısı altında hizmet veren Swiss havayolu şirketlerinin, Frankfurt, Münih ve Zürih’ten Türkiye’yeuçuşlarını 1 Temmuz’dan sonra başlatacakları açıklandı. Buna göre, Almanya ve İsviçre’den Türkiye’ye her hafta 28 uçuş yapılacak. Türk Hava Yolları (THY) ve Lufthansa’yla ortak şirketi Sunexpress’in Türkiye-Almanya uçuşları, Almanya’nın, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları devam etmesine rağmen geçen Çarşamba günü başlamıştı.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.