“6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor”

“6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor”

ABONE OL
21:42 - 05/07/2022 21:42
“6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump destekçilerinin 2021’de Kongre binasını bastığı 6 Ocak saldırısını soruşturan komisyonda eski Beyaz Saray asistanı Cassidy Hutchinson’ın ifadesinin ardından başka tanıkların da bildiklerini komisyonla paylaşmaya başladığı belirtiliyor. Georgia eyaletinde de Trump’ın sonuçları geçersiz kılmaya yönelik çabalara ilişkin yürütülen soruşturmada Trump’a yakın isimler ifadeye çağrıldı.

ABD’de Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve yedi Demokrat, iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan komisyon, dönemin Beyaz Saray avukatı Pat Cipollone’yi ifadeye çağırmıştı. Komisyon Cipollone’nin Çarşamba günü ifade vermesini umuyor.

6 Ocak Komisyonu o gün eski Başkan Donald Trump’la birlikte olan Gizli Servis görevlilerinin de sağlayabilecekleri bilgi ve ayrıntıların memnuniyetle karşılanacağını belirtti.

“Hutchinson’ın ifadesi çok sayıda kişiyi bilgi paylaşmaya teşvik etti”

Eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows’un asistanı Cassidy Hutchinson, komisyona canlı yayında verdiği ifadede eski Başkan Donald Trump’ın 6 Ocak günü kalabalıkla birlikte Kongre binasına gitmek istediğini anlatmıştı.

Cassidy Hutchinson 28 Haziran’da verdiği ifadede, 6 Ocak 2021 Trump’ın kendisini durdurmak isteyen Gizli Servis’e makam aracında müdahale etmeye çalışarak direksiyona hamle yaptığını anlatmıştı.

Ancak ismini vermeyen bir kaynağa göre, Trump’ın makam aracını o gün kullanan Gizli Servis görevlisi Bobby Engel’in ve dönemin Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı Tony Ornato’nun Trump’ın direksiyona doğru bir hamle yapmadığı yönünde yemin ederek ifade vermeye hazır oldukları belirtiliyor.

6 Ocak komisyonunun Cumhuriyetçi üyelerinden Adam Kinzinger ise CNN televizyonuna yaptığı açıklamada Hutchinson’ın ifadesinin değerli olduğunu ve Hutchinson’ın ifadesinin çok sayıda kişiyi komisyonla bilgi paylaşmaya teşvik ettiğini söyledi.

Kinzinger, “Her gün ‘hikayenin bildiğim şu kısmının önemli olduğunu düşünmemiştim’ diyenler oluyor. Daha çok bilgi paylaşılacak, izlemeye devam edin” dedi.

Adam Kinzinger, atıfta bulunduğu yeni paylaşılan bilgiler ya da bu bilgileri kimlerin paylaştığı konusunda ayrıntı vermedi.

Kinzinger, Cassidy Hutchinson’ın ifadesine komisyonun güvendiğini de vurguladı; “Henüz paylaşamayacağım bazı bilgiler var. Hutchinson’ın yemin ederek ifade verdi ve kendisini güvenilir buluyoruz. Bu konuda aleyhte konuşmak isteyenler ve ilk elden bilgi sahibi olanlar da yemin ederek ifade vermeli, isimsiz kaynaklar üzerinden değil” dedi.

Eski Başkan Donald Trump Cassidy Hutchinson’ı tanımadığını söylemiş ve onun için “sahtekar” ifadesini kullanmıştı.

Bu ay içinde iki oturum daha düzenlenecek

6 Ocak Komisyonu bugüne kadar halka açık altı oturum düzenledi. Komisyonun Temmuz ayı içinde en az iki oturum daha düzenlemesi ve raporunu Eylül ayında açıklaması bekleniyor.

Bundan sonraki oturumlarda Trump’ın yasadışı olarak, şiddet eğilimli kalabalığı 6 Ocak günü Kongre binasına doğru yönlendirdiği ve saldırıyı başladıktan sonra durdurmak için hızlı harekete geçmediğinin gösterilmesi amaçlanıyor.

Bugüne kadar yapılan oturumların gündeminde, Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, eyalet yetkililerine ya da Adalet bakanlığı yetkililerine uyguladığı baskı vardı.

6 Ocak Komisyonu Trump ve ailesiyle yapılan röportajlardan oluşan ve görevdeki son günlerini anlatan yeni bir belgeselin görüntülerini de inceliyor.

Georgia’daki davada Trump’a yakın isimler ifadeye çağrıldı

2020’deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Joe Biden’ın kazandığı Georgia eyaletinde de eski Başkan Trump’ın ve yakın çevresinin bu eyalette sonuçları geçersiz kılmaya yönelik çabaları soruşturuluyor.

Büyük jüri bu dava kapsamında Trump’ın eski avukatı Rudy Giuliani ve Trump’a yakın olduğu bilinen Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsay Graham’i ifadeye çağırdı.

Mahkeme belgelerine göre ifadeye çağrılanlar arasında Trump’ın eski hukuk danışmanları John Eastman ve Jenna Ellis de var.

Georgia’daki soruşturmayı Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis yürütüyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar çok sayıda eyalet yetkilisi ifade verdi.

İfade vermeleri için celp çıkarılan son isimlerin eski Başkan Donald Trump’ın yakın kişiler olmaları dikkat çekiyor.

Komisyon dosyaları Adalet Bakanlığı’na sevk edebilir

Komisyonun Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Liz Cheney, Pazar günü yayınlanan bir röportajda komisyonun Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulunup bulunmayacağını hala değerlendirdiğini ve birden fazla suç dosyasının bakanlığa sevk edilebileceğini söyledi.

6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı resmi bir suçlama getirilip getirilmeyeceğine Adalet Bakanlığı karar verecek.

Anayasa Mahkemesi yargıcının eşinin yazışmaları ortaya çıkmıştı

6 Ocak Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Clarence Thomas’ın eşi Virginia Ginni Thomas’la bir görüşme ayarlamaya çalışıyor.

Ginni Thomas’ın 6 Ocak Kongre saldırısına giden süreçte Trump’ın ekibiyle yaptığı yazışmaları ortaya çıkmış ve 6 Ocak komisyonu da kendisinden bilgi talep etmişti.

VOA tarafından geçilen “6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “6 Ocak Soruşturmasında Yeni Tanıklar Bilgi Paylaşıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.