6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde

6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde

ABONE OL
21:49 - 13/10/2022 21:49
6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu ara seçimler öncesinde halka açık son oturuma hazırlanıyor. Bugün, komisyonun saldırıya ilişkin yeni delilleri ve Gizli Servis’in elindeki belgeleri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde halka açık son oturuma hazırlanıyor. Bugünkü oturumda komisyonun saldırıya ilişkin yeni delilleri ve tanık ifadelerinden bazı bölümleri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Kongre saldırısını soruşturan özel komisyonun düzenleyeceği oturumda şahsen ifade verecek yeni bir tanık olmayacak. Ancak Temmuz ayında yapılan son oturumdan bu yana yaz dönemi boyunca aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kabinesinden isimlerin de olduğu eski yetkililerle mülakat yapan komisyonun bu görüşmelerden elde ettiği yeni delilleri sunması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulduğundan bu yana geçen 15 ay içinde binden fazla görüşme yapan ve milyonlarca belge toplayan 6 Ocak komisyonu, yaz döneminde eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski Maliye Bakanı Steve Mnuchin ve Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Clarence Thomas’ın eşi Ginni Thomas’la görüşmüştü.

Ginni Thomas’ın Joe Biden’ın kazandığı 2020 başkanlık seçimlerinin ardından 6 Ocak saldırısına giden süreçte Beyaz Saray’la irtibatta olduğu belirtilmişti.

Gizli Servis belgeleri gündeme gelebilir

Bugünkü oturumda gündeme gelmesi beklenen belgeler arasında Gizli Servis’in komisyonla paylaştığı 1,5 milyon adet dokümanın bazıları da var.

Yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan komisyon yürüttüğü soruşturmanın amacının tarihe not düşmek olduğunu ve bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Komisyonun bugünkü oturumda eski ABD Başkanı Donald Trump’ın özellikle 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri bağlamında demokrasiye açık bir tehlike oluşturmaya devam ettiği ve demokrasiye yönelik tehditlerin 6 Ocak günü sona ermediği mesajının verilmesini amaçladığını belirtiyor.

Nihai rapor Aralık ayında

Komisyonun nihai raporunu Aralık ayında açıklaması planlanıyor. Komisyonun yaptığı çalışmanın ardından Adalet Bakanlığı’na kayıtları gönderip göndermeyeceği belirsiz.

Komisyonun görev süresi mevcut Kongre’nin gelecek yılın başlangıcında ya da nihai raporunu açıkladıktan 30 gün sonra sona erecek.

Kongre seçimlerine bir aydan az zaman var

Cumhuriyetçiler Demokratlar’ın liderliğinde yürütülen 6 Ocak Kongre saldırısı soruşturmasını partizan olarak niteliyor ve Trump’a yönelik siyasi bir saldırı olduğunu savunuyor.

Komisyonun yaz dönemindeki oturumlarından sonra Trump’ın Florida’daki evi FBI tarafından aranmış ve aramada çok sayıda gizli belge ele geçirilmişti.

Komisyonunun bugünkü oturumu aynı zamanda Kasım ayında yapılacak ara seçimlere bir aydan az zaman kala düzenleniyor.

Komisyon üyeleri eski Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’i resmi olarak komisyona ifade vermeye çağırma konusunu da hala değerlendiriyor.

VOA tarafından geçilen 6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 6 Ocak Oturumunda Gizli Servis Belgeleri Gündemde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.