6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler

6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler

ABONE OL
15:42 - 19/10/2023 15:42
6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de ana muhalefet partisi CHP’nin liderliğine aday Özgür Özel, Mart 2024’te yerel seçimler için “Bu parti ve partideki herkes bize 6 Kasım sabahı lazım, çünkü önümüzdeki yerel seçimleri kazanmak gibi bir hedefimiz var. CHP’de değişim olursa ittifak için beyaz sayfa açılır ama ittifak olmazsa da CHP kendi başına çekim merkezi olur” mesajlarını verdi.

Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görevine devam etmezse partideki Alevi varlığında kayıp yaşanacağı iddiasına ilişkin ise, “CHP ne bir Alevi partisidir ama ne de Aleviler bir yere gider” dedi.

Ankara’da 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan CHP 38’inci Olağan Kurultayı’yla birlikte Türkiye siyaseti açısından 2010 yılından bugüne ana muhalefet partisi liderliğinde “değişim mi” yoksa “mevcut statü mü” arasında karar verilecek.

CHP’nin illerdeki kongre süreçlerini tamamlanmasıyla birlikte Örsan Öymen ile İlhan Cihaner’in de yarıştığı genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu karşısında Özgür Özel ön planda.

Türkiye genelinde CHP 38’inci Olağan Kurultayı’nda sandık başında olacak delegeler dağılımında “bıçak sırtı” bir tablo ortaya çıktığı gündemde.

Özgür Özel, beraberinde vekiller Selin Sayek Böke, Deniz Yücel ile Ahmet Baran Yazgan, Parti Meclisi (PM) üyesi Pınar Uzun ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi Gülşah Deniz Atalay ile birlikte bugün basın mensuplarıyla sohbet toplantısında nihai karar aşaması olan kurultay sürecini değerlendirdi.

CHP’nin “değişim” Parti Meclisi listesinde kimler olacak?

Kurultayda “değişimci” ekip olarak sunacağı Parti Meclisi (PM) listesiyle CHP’de “gölge kabine” oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Özel, bugünkü CHP Genel Merkezi yönetiminde dış politika, savunma, tarım, sağlık ve iletişim alanlarında PM’den seçilmiş yetkili isimler olmadığını ve danışmanlar ile çalışma yapıldığı eleştirisinde bulundu.

Bu nedenle Özel, aday göstereceği PM kadrosunda Ortadoğu’daki savaşa ilişkin söz söyleyebilecek deneyimli diplomat, Karadeniz’deki tahıl koridoru hakkında bilgili tarım uzmanı gibi AKP iktidarına alternatif kabine ekibi olacağı iddiasını paylaştı.

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel- VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu

“Coğrafi ve mesleki dağılım, kadın eşitliği olmasına önem veriyoruz. İktidar karşısında her alanda proaktif isim göreceksiniz” diyen Özel, PM’nin eğer tüzük değişikliği olabilirse mevcut 60 kişilik değil her il temsili de olabilecek şekilde 100 kişi olmasını istediklerini kaydederek, geçmişte Kemal Kılıçdaroğlu ile yakın çalışmış isimler tarafından şimdi “değişim” talep edilmesine karşı yapılan eleştirilere de yanıt verdi.

Bu noktada Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Engin Altay gibi isimleri hedef alan eleştiriye karşılık Özgür Özel, “Kurultayda kavga olmasını kesinlikle istemiyoruz. Bu parti ve partideki herkes bize 6 Kasım sabahı lazım, önümüzdeki yerel seçimleri kazanmak hedefimiz var. ‘Bu parti kazanır’ denilecek bir ekip ile karşınızda olmak istiyoruz. ‘Yıpranmış yüzler’ diye söylenen kişiler her iki tarafta da var. Genç fidanlar olmalı ama orman olabilmesi için tecrübeli çınarlara da ihtiyaç var. Öteki türlüsü fidanlık.. Bizim taraftaki arkadaşlarımız yeni yönetim listelerinde yer almayacak” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay sonrasında parti içi tartışmalara izin vermeyeceği ve konuşanları ihraç edeceği yönündeki sert açıklamasına karşı Özel, “Kurultay sonunda 6 Kasım sabahı ‘konuşanlar kapına önüne konulacak’ sözünü kabul edemeyiz. 6 Kasım günü Genel Başkan’ın kim olacağına delegeler karar verecek. Bunu kendime değil delegeler için nezaketsiz buluyorum. CHP’den ihraç süreci ise belli, ilçe, il ve merkezde YDK mekanizması var. Genel Başkan’ın kararıyla kimse kapıya konamaz. Biz CHP’yi kurumlar, kurullar ve kurallar partisi yapacağız. Güçlü genel sekterlik olmasını da istiyoruz” ifadesini kullandı.

Özgür Özel, CHP liderliği açısından şu başlıklarda özetle hem “değişim” ekibiyle ilgili iddialara yanıt verdi hem de gündemdeki başlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu:

“Emanetçi aday” iddiası

Özgür Özel, Mart 2024’teki yerel seçimler nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkan adayı olmadığı için Özgür Özel’in aday olduğu ve 2028 öncesinde liderliği devredeceği yönündeki iddiayı da yanıtladı.

CHP Genel Başkan adayı Özel, “2028’de Cumhurbaşkanı adaylığı bakımından toplumun en çok oy vereceği, isteyeceği kişi kim olacaksa aday göstereceğiz. Biz hepimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetçisiyiz. Ama 2028’de seçimi kim kazanacaksa kamuoyu araştırmalarıyla bakılacak, kimse o aday olur. CHP tabanında üyelerimiz arasında teamül yoklaması da yapabiliriz” açıklaması yaptı.

Yüzde 48 başarısı iddiası ve sağ-muhafazakar seçmen oyu

Özel, CHP Genel Merkezi’nce Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs’da aldığı yüzde 48 oy oranı için “başarı” değerlendirmesi yapılması ve “sol siyaset vurgusu yapan Özgür Özel’in liderliğinde sağ muhafazakar seçmenlerce CHP’ye oy verilmeyeceği” iddiasını da yorumladı.

Geriye dönük AKP iktidarındaki seçim ve halk oylaması (referandum) sonuçlarına bakıldığında Recep Tayyip Erdoğan karşısında yüzde 52’ye yüzde 48’lik muhalefet cephesi oyu alındığına dikkat çeken Özel, “Bu yüzde 52’ye 48 muhalefet oyu dengesi hiç değişmedi. Üstelik CHP’nin yüzde 25’lik oyu vardı ama şimdi bu oyunu aynen almasına rağmen bu oy oranında hak sahibi olduğu iddia eden beş ortağı daha var. Muhalefet cephesi ve parti oyu artmadığına göre demekki yanlış yapıldığını düşünüyorum. CHP’nin toplumu dikey kesen kimlikler siyasetine, meselesine makuh edildiğini gördüm. Oysa sol siyaset partisiyle sağ-muhafazakar seçmenlerimize de yaşadıkları ekonomik sorunlar, ezilen kesimler olmalarından kaynaklı ihtiyaçları üzerinden seslenebiliriz. Burada paradigma değişikliğine gidiyoruz. Sağ seçmenden oy gelmediğini gördük. Sağ seçmen kazanmaya yönelik kılık, kıyafetini değil yoksulluğu ve ihtiyaçlarını konuşmalıyız. Sağcı danışmanlarda tepeden inme kararlarla kaybedileceğini gördük” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun olası gidişiyle partide Alevi kaybı olacağı iddiası

Özel, kurultayda Alevi kimliğine sahip Kılıçdaroğlu yeniden seçilmezse kendi liderliğinde partideki Alevilerin kopuş yaşayacağı iddiasına da karşı çıktı.

Özgür Özel, “CHP ne bir Alevi partisidir, ne de Aleviler bir yere gider” diyerek, son olarak Serçeşme’de katıldığı buluşmada Aleviler’den gördüğünü ilgiyi dayanak gösterdi ve Türkiye’nin dört bir yanındaki Alevilerden de destek aldığını öne sürdü.

Özel, “Eğer Genel Başkan değişirse bu partide bir Alevi dahi yerinden olmaz” diyen Özel, “Bu tarz iddiaları Genel Başkan kaynaklı görmüyorum. Bunun şu anda yoksun olduğu kurmay akıl ve karanlık, kirli planda yapılan iletişim kaynaklı mesele olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen “6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “6 Kasım sabahı hedefimiz yerel seçimler” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.