“520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti”

“520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti”

ABONE OL
12:21 - 01/03/2022 12:21
“520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna’da yaşanan insani krizi görüşmek için toplandı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Felipo Grandi, İnsani Yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths,15 üyeli konseyi, ülkede yaşanan insani krizle ilgili bilgilendirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Rusya’nın saldırısının başladığı son beş günde en az 520 bin Ukraynalının ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Son günlerde ülkeyi terk edenlerin sayısının katlanarak arttığını belirten Grandi “Ülkeyi terk edenlerin sayısı Perşembe gününden bu yana kelimenin tam anlamıyla katlanarak artıyor. Neredeyse 40 yıldır mülteci krizleri konusunda çalışıyorum, bu kadar inanılmaz bir hızla yükselen insani göçü çok nadiren gördüm. Ukrayna’dan başlayan göç, Balkan savaşından günümüze Avrupa’da yaşanan en büyük mülteci akını. Ülkelerini terk eden Ukraynalılardan 280 bini Polonya’ya, 94 bini Macaristan’a, 40 bini Moldova’ya, 34 bini Romanya’ya, 30 bini Slovakya’ya, on binlercesi de diğer Avrupa ülkelerine göç etti” dedi.

Ateşkes sağlanmazsa mülteci sayılarını milyonlarla ifade etmeye başlarız”

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, halkın yeraltındaki sığınaklarda olmasının ülkede insani yardım dağıtımını da engellediğini söyledi. Grandi, bölgesel yardım kuruluşlarıyla ortak hareket ederek, zor ve tehlikeli şartlarda insani yardım dağıtımı yaptıklarını kaydetti. Grandi, “Ukraynalılar ihtiyaçlarını karşılamak için bazen sığınaklardan dışarı çıkamıyor. İnsani yardım ekiplerinin Ukraynalıların ihtiyaç duyduğu yardımı sistematik olarak dağıtması imkansız” dedi. Grandi, Ukraynalı mültecilere kapılarını açan komşu ülkeler ve diğer Avrupa ülkelerinin insani yardımından şükran duyduğunu ifade etti. Mülteciler Yüksek Komiseri, Ukrayna’dan göçenlerin sayısının artabileceğine dikkat çekerek ”Ateşkes sağlanmazsa sayıları milyonlarla ifade etmeye başlarız” diye konuştu.

“Üç milyon Ukraynalı insani yardıma muhtaç”

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Griffiths de konsey üyelerine Ukrayna’da sivillerin bedel ödemek zorunda kaldığını, şiddetli çarpışmaların yaşandığı tüm bölgelerde insani ihtiyaçların hızla artığını anlattı. Griffiths “Aileler ayrılıyor, insanlar yerlerinden ediliyor. Yaşlılar ve engelliler hava saldırılarında mahsur kalıyor. Kentsel alanlarda giderek artan çatışmalar sağlık, elektrik, su ve temizlik gibi temel hizmetleri aksatıyor. Tarafları sivilleri korumaya, uluslararası hukuka saygı göstermeye ve sivillerin zarar görebileceği bölgelerde, ateşli silah ya da patlayıcı madde kullanmaktan kaçınmaya davet ediyorum. Bu saldırı uzun sürerse, siviller kayıplarda artar” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, saldırıların sürmesi durumunda Ukrayna ekonomisinin de zarar göreceğini belirterek ”Ekonomi çökerse, insani ihtiyaçlar daha da artacak, Ukrayna sınırlarının ötesinde bir dalgalanma etkisi yaratacaktır” dedi. Griffiths, Ukrayna’da üç milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirterek son 24 saatte ülkedeki BM yardım unsurları ve personeli sayısının arttırılmasına rağmen insani krizi derinleştiğini söyledi ve “Daha fazla insana yardım etmek istiyorsak şu anda acilen ilerlemeye ihtiyacımız var” dedi.

VOA tarafından geçilen “520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “520 Bin Ukraynalı Ülkeyi Terk Etti” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.