“502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü”

“502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü”

ABONE OL
15:22 - 20/05/2022 15:22
“502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “şimdiye kadar 502 bin kişinin gönüllü olarak Türkiye’den ülkelerine geri döndüğünü” söyledi.

Soylu, İstanbul Esenyurt Karadeniz Dernekler Federasyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki Suriyeliler ve sığınmacılar konusuna da değindi.

Göçmenlerin seçim malzemesi yapılmaya çalışıldığını savunan Soylu, “Şu ana kadar 502 bin kişi gönüllü olarak geri döndü. Her hafta ortalama normal zamanlarda, 400-500 kişi gönüllü olarak geri dönüyor zaten” dedi.

Bu kişilerin Türkiye’nin güvenliğini sağladığı Cerablus, Azez, Mare, El Bab gibi bölgelere geri döndüğünü anlatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 6 yılda 2 milyon 600 bin kişinin o sınırlardan Türkiye’ye girmesi engellendi. İçeride yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi son 6 yılda yakalandı ve bunların 400 bine yakını kendi ülkelerine geri gönderildi. Dünyada geri gönderilen kaçak göçmenin oranı yüzde 18-20 civarındayken, bizde bu oran yüzde 45. 500 bin gönüllü geri dönüş yaptı, son 6 yılda yaklaşık 700 bin kişi de Avrupa’ya geçti.”

“2019’dan beri İstanbul’a sığınmacı kabul etmiyoruz”

“İnsanları ateşe atmamız isteniyorsa, bu bizim medeniyetimize ve insanlarımıza yakışacak bir davranış değildir” diyen Soylu, 2019 yılından bu yana İstanbul’a sığınmacı kabul etmediklerini dile getirdi.

Soylu, sadece aile, sağlık ve eğitim konularında istisnai durumlar olduğunu ancak bu sayının da 2-3 bini geçmediğini kaydetti.

İstanbul’un Fatih gibi bazı ilçelerine sadece Suriyeli değil, yabancı kabul etmediklerini söyleyen Soylu, Türkiye’de yaklaşık 800 mahallede bunun uygulandığını ve bu semtlerdeki yabancı nüfusun düştüğünü belirtti.

Türkiye’de iç siyasetin gündemini meşgul eden sığınmacı konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ay başında, “Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz” demişti.

Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada ise ,”Biz bu görevde olduğumuz sürece bu kardeşlerimizi bu ülkeden geri gönderemeyeceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Muhalefet partileri ise hükümetin sığınmacı politikasını ve bu konudaki söylemlerini eleştirmeye devam ediyor.

VOA tarafından geçilen “502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “502 Bin Kişi Gönüllü Olarak Geri Döndü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.