“50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü”

“50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü”

ABONE OL
23:23 - 23/11/2022 23:23
“50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) hazırladığı kapsamlı raporda, daha iyi bir yaşam için ülkelerinden gelişmiş ülkelere kaçmak isterken yaşamını yitiren göçmen ölümlerini değerlendirdi.

Uluslararası Göç Örgütü’nün “Kayıp Göçmenler Projesi” tarafından hazırlanan son raporunda, 2014 yılından bugüne kadar 50 bin göçmenin yeni bir hayat umuduyla çıktıkları yolda öldüğü açıklandı.

Ölümlerin çoğunun geçiş veya varış ülkesi tarafından çok az önlem alınması nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

Kayıp Göçmenler Projesi’nde yer alan, öldüğü ya da kaybolduğu varsayılan 30 binden fazla kişinin uyruğunun tespit edilemediği belirtildi. Bu sayının da göç yollarında ölenlerin yüzde 60’ından fazlasının kimliğinin belirlenemediği anlamına geldiği, yakınlarının akıbetini bilmeyen binlerce ailenin sorularına cevap aramakla baş başa bırakıldığı ifade edildi.

Rapora göre, uyruğu tespit edilebilen kayıp göçmenlerin 9 binden fazlası Afrika’da, 6 bin 500’den fazlası Asya’da ve 3 binden fazlası Amerika’da bulunuyor.

Uluslararası Göç Örgütü, göçmen ölümleriyle ilgili özellikle üç ülke Afganistan, Suriye ve Myanmar’dan çok sayıda kişinin yurt dışına sığınmak için evlerini terk etmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Raporda, belgelenen 50 bin ölümün yarısından fazlasının Avrupa’ya giden yollarda meydana geldiği, Akdeniz’de en az 25 bin 104 kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.

Rapora göre, Avrupa yolunda denizde kaybolan ve cesetleri hiçbir zaman bulunamayan en az 16 bin kayıp ve ölü var.

Raporda, Afrika’nın 2014’ten bu yana belgelenen 9 binden fazla göçle bağlantılı ölümle, hareket halindeki kişiler için en ölümcül ikinci bölge olduğu belirtildi. Bölgesel hane halkı araştırmaları, bu rakamların kesinlikle eksik sayıldığına işaret ettiği de kaydedildi.

Raporda, Amerika’da, 4 bin 694’ü ABD’ye gitmeye çalışırken 7 bin ölümün belgelendiği belirtildi. Sadece ABD-Meksika sınır kapısında 2014’ten bu yana 4 binden fazla ölümün gerçekleştiği kaydedildi.

Asya genelinde de 6 bin 200 ölümün belgelendiği belirtildi. Rapora göre, Asya’daki göç yollarında kaybedilen yaşamların yüzde 11’inden fazlasını çocuklar oluşturuyor. Bu sayının herhangi bir bölgede görülen en yüksek oran olduğu kaydedildi. Bölgede göç yolunda can verdiği kaydedilen 717 çocuğun 436’sının Arakanlı mülteci çocukları olduğu belirtildi.

Batı Asya’da, çoğu devam eden çatışmaların yaşandığı ülkelerde meydana gelen ve kayıpların belgelenmesini son derece zorlaştıran göç yollarında en az bin 315 kişinin öldüğü kaydedildi.

Afrika Boynuzu’ndan gelen en az 522 kişinin Yemen’de öldüğü, Türkiye sınırını geçmeye çalışırken de 264 Suriyeli’nin öldüğünün belgelendiği ifade edildi.

Raporu hazırlayan ekipten Julia Black, “Göç yollarında her yıl binlerce ölüm belgelenmiş olsa da, bu trajedilerin sonuçlarını önlemek şöyle dursun, onları ele almak için çok az şey yapıldı” dedi.

VOA tarafından geçilen “50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “50 Bin Göçmen Daha İyi Bir Yaşam İçin Öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.