5 Soruda Pence-Harris Tartışması

5 Soruda Pence-Harris Tartışması

ABONE OL
13:53 - 07/10/2020 13:53
5 Soruda Pence-Harris Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika Başkanı Donald Trump’a Corona teşhisi konulması sonrasında yaşanan gelişmeler iki başkan yardımcısı adayı Mike Pence ve Kamala Harris’in bu akşam yapılacak canlı yayındaki ilk tartışma programına ilginin artmasına neden oldu. Pence-Harris oturumundan neler bekleniyor, bu oturumu öncekilerden farklı kılan nedenler ne? VOA Türkçe derledi.

Başkan yardımcılarının canlı oturumunu bu seçimde farklı ve önemli kılan unsurlar neler?

Başkan yardımcılığı için iki adayı karşı karşıya getiren canlı yayındaki tartışma her seçim döneminde bir kez yapılıyor. Bu tartışma, üç kez yapılan başkan adaylarının oturumlarına göre daha az ilgi görüyor. Başkan Donald Trump 15 Ekim’de Miami’de yapılması planlanan ikinci canlı tartışmayı sabırsızlıkla beklediği yönünde açıklama yapsa da, seçimlere kadar yapılması planlanan iki tartışmanın akıbeti belirsizliğini koruyor. Özetle Trump ve Biden’ın 15 ve 22 Ekim’de yapılması planlanan tartışma programları iptal olursa Amerikalı seçmenin televizyon ekranlarında izleyeceği son canlı üst düzey seçim tartışması Pence-Harris oturumu olabilir.

Trump’ın Corona teşhisi sonrası hangi tedbirler alınacak?

Amerika’da başkandan sonraki en önemli koltuğa aday iki isim ilk kez canlı yayında karşı karşıya geliyor. Utah eyaletindeki Salt Lake City kentinde Utah Üniversitesi yerleşkesinde yapılacak tartışma yerel saatle 21.00’de başlayacak, 22.30’da sona erecek.

Corona tedbirleri kapsamında tartışmanın yapılacağı salonda iki aday arasında şeffaf plastik bir bariyer olacak. Pence ve Harris, daha önce kararlaştırılanın aksine birbirlerine 2 metre yerine yaklaşık 4 metre uzaklıkta duracak.

İki aday ve gazeteciler dahil tartışmayı salonda izleyecek herkesin Corona testi yaptırması zorunlu. Salonda maske takmayanların dışarı çıkarılacağı açıklandı.

Hangi başlıklar öne çıkabilir?

Tartışmanın moderatörlüğünü USA Today gazetesinin Washington Büro Şefi Susan Page yapacak. Tartışma 10’ar dakikalık 9 bölüm formatında olacak. Her adaya kendisine yöneltilen sorulara cevap vermek için iki dakika süre tanınacak.

Tartışmanın moderatörü henüz soruları paylaşmasa da ilk canlı yayın karşılaşmasının odağında Corona virüsü krizinin olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun nedeni hem ABD Başkanı’nın geçen hafta virüse yakalanarak tedavi görmeye başlamasıyla ülkede değişen gündem, hem de Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Corona Virüsüyle Mücadele Görev Gücü’nün başındaki isim olması.

Yakın tarihte hangi kadın başkan yardımcısı adaylar çok izlendi?

Tartışmayı ilgi çekici kılan birçok neden var. Amerikalı seçmenler ilk kez siyah bir kadın başkan yardımcısı adayının canlı yayında Cumhuriyetçi ve beyaz erkek rakibi karşısındaki performansını izleyecek.

Her ne kadar bugüne kadar başkan yardımcısı adayları arasındaki tartışma programları çok rağbet görmese de kadın adayların olduğu oturumlar seyircinin ilgisini çekiyor. Yakın tarihte buna iki örnek var. İlki 1984’te George H. Bush’un karşısına çıkan Demokrat aday Geraldine Ferraro. Bush ve Ferraro’nun katıldığı canlı tartışma ABD tarihinde en çok izlenen başkan yardımcıları adayları oturumu oldu. Bu rekoru kıran tartışma, 2008’de karşı karşıya gelen Joe Biden’la Sarah Palin’in oturumu oldu. Bu nedenle Pence-Harris oturumunun da yeni bir izlenme rekoruna imza atmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İki aday hangi konularda güçlü?

Virginia Üniversitesi’nden Mary Kate Cary’ye göre Senato Adalet Komisyonu’ndaki oturumlarda sorduğu tuzak sorularla zorlayıcı ve sorgulayıcı tavrıyla tanınan Kamala Harris’in güçlü bir tartışmacı performansı sergilemesi bekleniyor.

Ancak aynı uzmana göre dört yıl önce Demokrat rakibi Tim Kaine karşısında etkili bir performans ortaya koyan Pence’in Harris’in olası sert tavrını soğukkanlı biçimde bertaraf etmesi bekleniyor.

Siyaset uzmanlarına göre iki adayın ortaya koyacağı performans 4 yıl sonra potansiyel başkan adaylığı için prova niteliğinde de olabilir.

VOA tarafından geçilen 5 Soruda Pence-Harris Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 5 Soruda Pence-Harris Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 5 Soruda Pence-Harris Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.