‘2024, 2023´ten daha zor bir yıl olacak!’

‘2024, 2023´ten daha zor bir yıl olacak!’

ABONE OL
21:45 - 09/11/2023 21:45
‘2024, 2023´ten daha zor bir yıl olacak!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Manavgat Çolaklı’da yer alan Vonresort Hotels Genel Müdürü Osman Bakar, 2023 sezonunda Side Bölgesi olarak belirli pazarlarda tarihi karlılıklar ile sezonu kapattıklarını söyledi.

Genel Müdür Bakar, Vonresort olarak, Pax sayılarında 2019 yılını geçtiklerini ve 2024 rezervasyonlarında da Kasım ayı itibarı ile geçen yılın aynı ayına göre % 400 oranında bir artış yakaladıklarını belirti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

Avrupa’ya yatırımlar yaptık, alternatif pazarları büyüttük

“2023 yılının özeline bakarsak, Side Bölgesi haricinde beklentilerin yaşanmadığı bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Karlılığımız, bizim özelimizde Side Bölgesi olarak sıkıntı yok, belirli pazarlarda tarihi karlılıklar olarak sezonu kapatıyoruz. Diğer bölgelerden aldığımız bilgiler doğrultusunda,  Alanya, Kemer gibi destinasyonlar beklentilerin altında kalmış gibi gözüküyor. Biz Vonresort olarak baktığımızda, Avrupa’ya yatırımlar yaptık, alternatif pazarları büyüttük. Öngörülerimiz ile bunu yaptık. Bizim için iyi bir sezon geçti.Pax olarak da gelir olarak da 2019 yılını geçmiş durumdayız. Kurlar biraz daha destekleseydi gelirimiz daha da artacaktı ama biz 2023 yılı için planladığımız bütçenin üzerine çıktık. Artık 2024 yılına bakıyoruz. 2024 rezervasyonları da Kasım ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre %400 artış gösteriyor. Dünyanın yakından takip ettiği bu savaş bunu nasıl etkiler bunu kimse ön göremiyor. Bizde açıkçası ön göremiyoruz. Avrupalı meslektaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerde onlarında ön göremediklerini görüyoruz. Şu ana kadar savaşın Avrupa pazarına bir etkisinin olmadığını da görüyoruz. Rus pazarını herkes bekliyor. O pazarda da bu seneden farklı olacak gibi görünmüyor. Bu bakımdan Avrupa dediğimiz alternatif pazarlar önem kazanacak. Buralara yatırım yapan tesisler daha fazla pay alacak.”dedi.

Dünyanın güzel destinasyonlarından birisiyiz ama en iyisi değiliz

“Her şey dahili hepimiz olmaması gereken bir şey olarak görüyoruz ama çok da böyle yaklaşmamak lazım. Arzımız çok fazla. Dünyanın da güzel destinasyonlarından birisiyiz ama en iyisi değiliz. Bizim gibi çok daha iyi destinasyonlar var.Bizim gibi çok daha güzel destinasyonlar, Avrupa’ya ve Rusya’ya uçak mesafesi olarak yakın destinasyonlar var. Dolayısı ile bizim de arzımız çok fazla olduğu için her şey dahile ihtiyacımız var. Bizler tesisleri yaparken kredilerle, yap işletler ile yapıyoruz.Bunlarla büyüdük.Dolayısı ile İşletmesel sermayeyi her şey dahilden elde edilen rezervasyonlar ile elde ediyoruz. Bunun için işletme sahipleri açısından bakarsak her şey dahile ihtiyaç var. Ama ülkenin gelişmesi için bu arzı doldurmak için bölgesel olarak her şey dahil devam edilebilir ama küçük kentlerde örneğin Manavgat,Alanya,Kemer gibi şehirle iç içe olan yerlerde bence olmaması lazım. Bizde yüksek sezonda beş bin civarında misafirimiz oluyor. Ama bunların yüzde biri dışarı çıkmıyor. Çoğu zaman hep diyoruz ceplerinde uçak bileti ile geliyorlar, çok fazla para ile gelmiyorlar diye. Ama biz BB konseptinde çalışıyor olsaydık bu misafirlerin yarısından çoğu dışarı çıkacaktı. Dolayısı ile bizim maliyetlerimiz ona göre olacaktı. Dışarıda esnaflarımız, bölgemiz daha fazla kazanacaktı. Turizme gelen para genele yayılabilecekti. Bu halen daha yapılabilir. Tabii ki bu zor süreç. Bunu yönetebilmekte zor, çok fazla arzımız var. Her sene arza yeni ilaveler geliyor. Ve her sene biz bunu yatırım planlarından görüyoruz. Her sene yedi sekiz otel ve ilave yataklar ekleniyor bunun üzerine. Ve üç dört seneden bu yana pazar kaybediyoruz. İşte Rus krizi, ondan önce Hollanda krizi, Avrupa krizi, derken dünyada bir enflasyonla mücadele de var, herkesin savaşlardan dolayı endişesi var. Örneğin Rusya başta olmak üzere birçok ülkede paralar devalue oluyor. Bizde olduğu gibi dünyada da mali kriz var.Talepte azalma var, arzda fazla oluyor. Dolayısı ile önümüzde sıkıntılı bir dönem gözüküyor. 2024, 2023’yen daha zor bir yıl olacak.Genel müdürlere, satış müdürlerine yine çok daha fazla yükler binecek” diye konuştu. (Halil Öncü)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=yPTiRJ0dVss

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.