“2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da”

“2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da”

ABONE OL
22:12 - 11/01/2022 22:12
“2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünyanın geçen yıl enflasyondan en çok etkilenen bölgesi Latin Amerika oldu. Uluslararası Para Fonu (IMF), en çok fiyat artışının yaşandığı bölge olan Latin Amerika’da 2021 yılı enflasyonunun yüzde 9,3 olarak tahmin edildiğini açıkladı. Uzmanlar bölge ülkelerinin enflasyonla mücadelede en sık kullandığı aracın faiz arttırımı olduğunu belirtiyor.

Pandemi öncesinde de yapısal ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan Latin Amerika’daki yüksek enflasyonun başlıca nedenleri arasında pandemi sürecinin bölge ekonomisinde yarattığı tahribat ve tedarik zincirinde karşılaşılan sorunlar yer alıyor.

Latin Amerika fiyatların en çok arttığı bölge olmasına rağmen enflasyonu iki haneli ve üzerinde olan Venezuela, Arjantin ve Brezilya dışındaki ülkelerde enflasyon tek haneli rakamlarda seyrediyor.

Geçen yıl Latin Amerika’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke yüzde 686,4’le ekonomik kriz içindeki Venezuela olurken, bu ülkeyi Kasım ayı rakamlarına göre yüzde 51,2 ile Arjantin ve yüzde 10,06 ile Brezilya izliyor.

Enflasyonun en düşük olduğu ülkelerse yüzde 0,90’la Bolivya ve yüzde 1,94’le Ekvador oldu.

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bir halk pazarı

Büyük ekonomilerde son yılların en yüksek enflasyonu

Merkez Bankası (BC) verilerine göre, hammadde fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 2021’de yüzde 34 büyüme kaydeden Brezilya 280,39 milyar dolarlık ihracata ulaşarak 61,01 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Bu rakam bölgenin en büyük ekonomisine sahip Brezilya’da 1989’dan bu yana kaydedilen en yüksek değer olmasına rağmen ülkedeki enflasyon oranı yüzde 10,06 ile son altı yılın en yüksek oranına ulaştı.

Yetkililer enflasyon artışının ana nedenleri arasında akaryakıt fiyatlarındaki artışı ve yağış miktarının düşmesine bağlı olarak yaşanan enerji krizini gösteriyor.

Bölgenin en büyük ikinci ekonomisi Meksika’da ülkenin resmi istatistik kurumuna (İnegi) göre yıllık enflasyon yüzde 7,36 olarak açıklandı. Bu oran Merkez Bankası’nın (Banxico) yüzde 3 olan yıllık enflasyon hedefinin iki katından fazla. Son 20 yılın en yüksek enflasyonunun kaydedildiği ülkede yüksek enflasyonun temel nedenleri arasında tarım ürünleri ve enerji fiyatlarındaki artış gösteriliyor.

2005 yılından bu yana enflasyon oranlarının iki haneli rakamlarda seyrettiği Arjantin’de geçtiğimiz Aralık ayı enflasyonu henüz resmi olarak açıklanmadı ancak Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 51,2.

IMF tahminlerine göre Latin Amerika’da enflasyon bu yıl yüzde 1,5 düşerek yüzde 7,8 olacak.

VOA tarafından geçilen “2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “2021’de En Yüksek Enflasyon Latin Amerika’da” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.